Hyppää sisältöön

Venäjän Lavrov hakee liittolaisia Afrikasta – kysymys viljan saannista varjostaa matkaa

Monet Afrikan maat ovat kärsineet raskaasti Ukrainan sodan aiheuttamasta viljapulasta. Lavrov syytti tiedotustilaisuudessa Kairossa Ukrainaa rauhanneuvotteluiden kariutumisesta.

Sergei Lavrov.
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov osallistui G20-maiden ulkoministerikokoukseen Balilla 7.-8.heinäkuuta. Kuva: Willy Kurniaewan / EPA
Veera Pennanen

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov vierailee parhaillaan Egyptissä. Lavrov tapasi Kairossa sunnuntaina Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisin sekä kollegansa Sameh Shukryn.

Lisäksi Lavrov tapaa vierailullaan Arabiliiton pääsihteerin Ahmed Aboul Gheitin.

Venäjä pyrkii haalimaan Afrikasta itselleen liittolaisia, kun länsimaat ovat keskeyttäneet lähes kaiken kaupankäynnin Venäjän kanssa kevään mittaan.

Yhteisessä tiedotustilaisuudessa Shukryn kanssa Lavrov kertoi ministerien keskustelleen sodasta Ukrainasta, kertoo uutistoimisto AP. Venäjä käyttää hyökkäyssodastaan nimitystä "erikoissotilasoperaatio".

Lavrov syytti tilaisuudessa Ukrainaa aiempien rauhanneuvotteluiden kariutumisesta. Egyptin mukaan konflikti tulisi ratkaista "poliittisesti ja diplomaattisesti".

Egyptillä on vankat suhteet Venäjään, joka tuo maahan niin vehnää kuin aseitakin, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Mailla on myös laajaa energiayhteistyötä.

Lavrov kiitti afrikkalaisia

Afrikassa mielipiteet Ukrainan sotaan ovat vaihdelleet laidasta laitaan. Venäjän hyökkäys on saanut osakseen myös ymmärrystä, kertoo sanomalehti The New York Times. (siirryt toiseen palveluun)

Yksikään Afrikan maa ei ole esimerkiksi liittynyt Yhdysvaltojen ja EU:n pakoterintamaan Venäjää vastaan.

Ennen Lavrovin Afrikan-matkaa Venäjän ulkoministeri kiitteli paikallisissa sanomalehdissä julkaistussa kirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun) afrikkalaisia "tasapuolisesta suhtautumisesta" Ukraina-kysymykseen.

Lavrov myös painotti kirjoituksessaan, kuinka Venäjä on aina "vilpittömästi tukenut afrikkalaisten kamppailua vapaudesta koloniaalisesta ikeestä".

Kysymys ruokaturvasta varjostaa Lavrovin matkaa

Venäjän aloittama hyökkäyssota on tuonut mukanaan epävarmuutta monen Afrikan maan ruokahuoltoon, sillä monet alueen maat ovat pitkälti riippuvaisia ukrainalaisesta ja venäläisestä viljasta. Maailmanpankin tilastojen mukaan yli 40 prosenttia mantereen vehnästä on peräisin Ukrainasta ja Venäjältä.

Kysymys siitä, pitääkö Venäjä kiinni pari päivää sitten solmituista sopimuksista, joissa Venäjä ja Ukraina sopivat viljatoimitusten turvaamisesta Mustallamerellä, nousi esiin myös Lavrovin ja Egyptin ulkoministeri Shukryn tiedotustilaisuudessa.

Lavrovin mukaan venäläiset viljantoimittajat ovat sitoutuneet täyttämään velvollisuutensa sopimuksen mukaisesti.

Ennen Lavrovin Afrikan-vierailua julkaistussa ulkoministerin kirjoituksessa Lavrov kiisti, että Venäjä aiheuttaisi toimillaan nälänhätää. Lavrov syytti väitteitä länsimaiden propagandaksi.

Egyptin lisäksi Lavrovin on määrä vierailla Etiopiassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa ja Ugandassa Afrikan-matkallaan.

Lue myös:

Ylen päivittyvä seurantajuttu Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan

Viljasato kypsyy runsaana, mutta edellistä satoa seisoo yhä siiloissa Ukrainassa – Venäjän iskut Odessan satamaan varjostavat viljanvientiä maailmalle

Suosittelemme sinulle