Hyppää sisältöön

Juhlimisen vapautuminen näkyy päihdepalveluissa – A-klinikan päihdelääkäri: Tänä kesänä on tavallista enemmän ensikertalaisia

Alkoholi häiritsee lomalla palautumista, toteaa A-klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki. Tässä vaiheessa kesää lisääntyvät yhteydenotot, joissa haetaan apua juomisen vähentämiseen.

Vapautuneen juhlimisen varjopuolet näkyvät päihdepalveluissa. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Kuluvana kesänä Suomessa on päästy juhlimaan ja osallistumaan isoihin tapahtumiin. Koronan rajoittamien vuosien jälkeisen biletyksen varjopuolet näkyvät päihdepalveluissa sekä siinä, että tapaturmia sattuu.

– Kyllä tuntuma on se, että vapautuminen ja patoutuneenkin juhlatunnelman purkautuminen näkyy, toteaa A-klinikan lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki.

Kaarlo Simojoen mukaan A-klinikoiden selviämishoitoasemilla kuluva kesä on ollut edellisiä kesiä kiireisempi. Varsinkin aurinkoisina viikonloppuina ja isojen tapahtumien aikaan on ollut tunkua.

– Selviämishoitoasemilla näkyy enemmän porukkaa, joka ei muuten ole päihdepalveluiden tarpeessa. He ovat niin sanotusti juhlistaneet reippaasti tätä kesää, Kaarlo Simojoki sanoo.

Tässä vaiheessa kesää, kun osa ihmisistä on jo palailemassa lomiltaan arkeen, A-klinikoilla ovat lisääntyneet myös yhteydenotot, joissa haetaan apua juomisen vähentämiseen.

– Pitäisi palata töihin ja huomataan, että alkoholinkäyttö on loman aikana päässyt lisääntymään sen verran, että kaivataan apua lopettamisessa tai vähentämisessä.

Jos tissuttelu on stressinhallintakeino, vähentäminen voi olla hankalaa

Jos tissuttelu on kesällä ollut runsasta muutaman viikon ajan, mutta alkoholin kanssa ei muuten ole ollut haasteita, sen pystyy Kaarlo Simojoen mukaan yleensä kohtuullisen helposti lopettamaan. On hyvin epätodennäköistä, että yhden kesäloman aikana syntyisi silloin riippuvuutta.

Osalla ihmisistä alkoholi kuitenkin toimii stressinhallintakeinona tai juominen on hyvin säännöllistä. Tälle porukalle juomisen lopettaminen tai vähentäminen ei Simojoen mukaan välttämättä ole kovin helppoa. Osa tarvitseekin lomalla runsastuneen juomisen katkaisemiseen ammattiapua.

Pienellä joukolla alkoholinkäyttö voi jo kesäloman kuluessa riistäytyä käsistä niin, että arkeen palaaminen vaatii vieroitushoitoa.

– Kyllä meillä on yksittäisiä tapauksia, että tullaan taksilla suoraan mökiltä vieroitushoito-osastolle ja kotiudutaan sitä kautta mökiltä arkeen.

Koko kesäloman jatkuva säännöllinen tissuttelu aiheuttaa päihdelääkäri Kaarlo Simojoen mukaan niin fyysisiä, psyykkisiä kuin sosiaalisia haittoja. Kuva: Silja Viitala / Yle

Kuinka monta annosta on liikaa?

Mikä määrä sitten on liikaa alkoholia? Täsmällistä annosmäärää ei Kaarlo Simojoen mukaan ole, sillä pienikin määrä voi aiheuttaa esimerkiksi sosiaalisia haittoja, kuten riitojen lisääntymistä.

Käypä hoito -suosituksen mukaan terveyshaittojen osalta kohtalaisen riskin rajat ovat naisilla seitsemän annosta tai enemmän viikossa ja miehillä neljätoista annosta tai enemmän viikossa.

Koko kesäloman jatkuva säännöllinen tissuttelu aiheuttaa Simojoen mukaan niin fyysisiä, psyykkisiä kuin sosiaalisia haittoja.

– Jos alkoholinkäyttö on säännöllistä esimerkiksi niin, ettei viikossa ole nollapäiviä ollenkaan, kyllä silloin pitäisi jo vähän pohtia, ettei näin ole ihan hyvä.

Alkoholi häiritsee lomalla palautumista

Alkoholi häiritsee unta, ja juominen voi aiheuttaa myös mielialan laskua. Samoin tapaturma-alttius kasvaa.

Jos juo lomalla säännöllisesti, myös kaloreita kertyy ja paino saattaa nousta loman aikana. Se voi haitata myös perussairauksien hoitotasapainoa.

Kesälomajuominen voi Kaarlo Simojoen mukaan vähentää loman hyötyjä.

– Alkoholi häiritsee palautumista. Loman hyöty jää paljon vähäisemmäksi kuin mitä se olisi ilman alkoholia tai ainakin alkoholin säännöllistä käyttöä, Simojoki sanoo.

Jos lasia on kallistellut vaikkapa muutaman viikon mittaisella lomalla säännöllisesti, Kaarlo Simojoen mukaan juomisen vähentäminen olisi syytä aloittaa ainakin viimeisellä lomaviikolla, hyvissä ajoin ennen tiivistahtiseen arkeen palaamista.

– Jos on juonut joka päivä pari annosta, ensin voi tiputtaa yhteen annokseen ja sitten lopettaa kokonaan. Jos on vaikka kolmekin viikkoa juonut moninkertaisesti siihen nähden mitä arkena juo, kyllä kropalla menee aikaa, että se palautuu.

Lue myös:

Tutkimus: Alkoholi ei koskaan terveellistä alle 40-vuotiaille, tiukimmat rajat pitäisi asettaa 15–39-vuotiaille miehille

Suomalaisten alkoholin kulutus väheni viime vuonna – laskua selittää matkustajatuonnin supistuminen

Suosittelemme sinulle