Hyppää sisältöön

Mykistävä maailmanennätys! Ylen selostamon reaktio kertoo kaiken Tobi Amusanin hirmutempusta – ME-välierää seurasi älytön finaali

Nigerian Tobi Amusan avasi yleisurheilun MM-kisojen viimeisen kisapäivän maailmanennätyksellä. Hän juoksi finaalissa kovempaa myötätuulen avittamana. Reetta Hurske jäi välierässään viimeiseksi.

Tobi Amusan juoksee maailmanennätyksen!
Petra Manner,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Naisten 100 metrin pika-aidoissa juostiin hurjaa kyytiä yleisurheilun MM-kisojen päätöspäivänä. Nigerian Tobi Amusan, 25, juoksi uuden maailmanennätyksen, ja paineli tätäkin kovempaa myötätuulen avittamana loppukilpailussa.

Amusan pysäytti ensin välierässä kellon aikaan 12,12, jolla hän paransi Yhdysvaltain Kendra Harrisonin aiempaa ennätystä kahdeksalla sadasosalla.

Loppukilpailussa Amusan pinkoi 12,06. Tätä ei kirjattu maailmennätykseksi, sillä tuulta oli takana kaksi ja puoli metriä sekunnissa.

– Heidän on syytä maksaa minulle kahdesti! Amusan sanoi Yle Urheilulle tuiman näköisenä, mutta repesi saman tien leveään hymyyn.

– Kunhan vitsailen.

Maailmanennätyksestä maksetaan 100 000 dollaria.

Maailmanennätyksen voi katsoa tämän jutun pääkuvana olevalta videolta. Finaalijuoksu on katsottavissa alla olevalta videolta.

Maailmanennätyksen välierässä juossut Tobi Amusan paineli finaalissa maailmanmestaruuteen ajalla 12,06. Aika ei ole uusi maailmanennätys, sillä taustalla oli liikaa myötätuulta.

Tokiossa olympia- ja Dohassa MM-hopeaa saavuttaneen Harrisonin loppukilpailu meni metsään. Harrison kaatoi useita aitoja, ja hänet lopulta hylättiin. Harrison pinkoi vielä Amusanin vierellä välierässä ajan 12,27.

MM-hopeaa saavutti Jamaikan Britany Anderson ajalla 12,23 ja pronssia puertoricolainen Jasmine Camacho-Quinn niin ikään ajalla 12,23.

"Voiko todella olla?" Maailmanennätys sai selostamon epäuskoiseksi

Amusanin välierässä juostu ME-tulos hämmensi niin radalla kuin selostamossa. Amusan tuuletti ensin finaalipaikkaa, huomasi sitten aikansa ja näytti lievästi sanottuna epäuskoiselta.

Myöskään selostamossa ei uskallettu lähteä hehkuttamaan maailmanennätystulosta, sillä selostaja Simo Leinonen ja asiantuntija Tuomas Raja eivät olleet uskoa aikaa todeksi.

– Sehän on aivan käsittämättömän kova aika, 12,12! Amusan katselee, että mitä tuli juuri tehtyä! Maailmanennätys, Leinonen hämmästeli selostamossa.

Selostamossa odoteltiin myös tuulilukemia. Aika juostiin kuitenkin selvästi alle kahden metrin myötäisessä, mikä on raja tilastokelpoisille tuloksille.

– Voiko todella olla? Jos tämä on totta, niin olemme nähneet maailmanennätyksen viimeisen kilpailupäivän alkuun. Ei täällä tuloksia muuteta. Plus 0,9 metriä sekunnissa tuulta. Kyllä se on siinä! Raja sanaili ensimmäisiä ajatuksiaan.

Leinosen mukaan myös stadionilla moni pyöritteli päätään ja katseli toisiaan ihmetellen, pitääkö aika todella paikkansa.

– Tämä vetää kyllä hiljaiseksi. Edelleen on epäuskoinen olo, Raja totesi hieman myöhemmin.

Dohan MM-kisoissa kolme vuotta sitten ja viime kesänä Tokion olympialaisissa Amusanin kohtaloksi oli jäädä niukasti mitalien ulkopuolelle. Hän on kuitenkin uskonut itseensä ja pitänyt tilannetta motivoivana.

– Olen ollut sosiaalisessa mediassa "melkein"-tyttö. "Hän melkein…" "Hän melkein…", hän naurahti.

– Olen niin kiitollinen, mitä pystyin näyttämään tänään.

Maailmanennätys oli syntyhetkellään kisojen toinen. Aiemmin Yhdysvaltain Sydney McLaughlin juoksi naisten 400 metrin aidoissa mielettömän ajan 50,68. Hän paransi omissa nimissään ollutta ME-aikaa peräti 0,73 sekuntia.

Muutamaa tuntia myöhemmin Armand Duplantis teki jo kisojen kolmannen maailmanennätyksen. Duplantisin ME:stä voi lukea tarkemmin täältä.

Hurske kolhi aitaa

Reetta Hurske oli viimeisen välierän kahdeksas ajalla 13,15. Hurske sai hyvän lähdön, mutta kolhasi lopulta kahdeksatta aitaa.

– Minulla kesti muutama väli päästä rytmiin. Pääsin siinä imuun, sain vauhtia ja askel liukui. En tiedä, jäikö ponnistus vajaaksi vai tulinko liian lähelle aitaa, hän pohti Yle Urheilulle.

– Tällä kertaa ponnistus ei noussut. En kaatunut ja pääsin maaliin, mutta se ei lämmitä.

Hurskeelle aika oli hänelle kauden heikoin. Hurske on juossut tällä kaudella peräti kuudesti alle 13 sekunnin. Hänen kauden parhaansa on Ranskassa heinäkuun alussa juostu 12,88.

Hurskeen juoksun voi katsoa alla olevalta videolta.

Reetta Hurkse oli oman 100 metrin aitojen välieränsä kahdeksas. Hän juoksi ajan 13,15.

24 juoksijan välierissä nähtiin peräti kymmenen henkilökohtaista ennätystulosta. Näistä neljä myös oli maan kansallinen ennätys. Lisäksi kaksi juoksijaa sivusi omaa ennätystulostaan.

Loppukilpailuun vaadittiin aika 12,50.

Lue myös:

Reetta Hurske murtui kyyneliin MM-stadionin uumenissa – "Nämä kisat määrittävät suurimmalle osalle sen, millainen minä olen urheilijana"

Maailman paras seiväshyppääjä Armand Duplantis on kohdannut jopa vihaa valitessaan Ruotsin

Kommentti: Jan Zelezny kiteytti Oliver Helanderin MM-finaalin täydellisesti – Suomen ainoa realistinen mitalitoivo oli Oregonissa opintomatkalla

Keihäspaikkaa kritisoinut Boris Obergföll ei halunnut puhua sanaakaan keihäsfinaalin jälkeen – Jan Zelezny ihmettelee saksalaisvalmentajan toimintaa

Olympiavoittaja Damian Warner loukkaantui dramaattisesti MM-kisoissa – "Tätä on vaikea käsitellä"

Suosittelemme sinulle