Hyppää sisältöön

Kahden maailmanennätyksen päätöspäivä! Armand Duplantisin mieletön ME kruunasi MM-kisat – ruotsalainen villiintyi yleisön edessä

Katso Armand Duplantisin uusi seiväshypyn maailmanennätys 621 tämän jutun pääkuvana olevalta videolta. Kertaamme tässä jutussa yleisurheilun MM-kisojen viimeisen kisayön tapahtumat.

Armand Duplantis hyppää maailmanennätyksen
Simo Arkko,
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yleisurheilun MM-kisat nähdään Ylen kanavilla. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.

Yleisurheilun MM-kisojen viimeisenä kisapäivänä nähtiin kaksi maailmanennätystä. Ensin Nigerian Tobi Amusan pinkoi naisten pika-aidoissa uudeksi ME-tulokseksi 12,12, jolla hän paransi aiempaa ennätystä kahdeksalla sadasosalla.

Amusanin maailmanennätys syntyi kaikkien yllätykseksi välierissä. MM-finaalissa hän voitti kultaa ajalla 12,06, mutta takana oli liikaa myötätuulta.

Katso Tobi Amusanin maailmanennätys

Myöhemmin Ruotsin Armand Duplantis ylitti miesten seiväshypyssä 621. Hänen aiempi maailmanennätyksensä 620 on hypätty maaliskuussa hallissa.

Pika-aidoista voi lukea tarkemmin tästä linkistä. Tässä jutussa kertaamme MM-kisayön muut tapahtumat.

Duplantis teki jälleen maailmanennätyksen

Ruotsin Armand Duplantis saavutti uransa ensimmäisen maailmanmestaruuden maailmanennätysstuloksella. Armand ylitti korkeuden 621 ilmavasti toisella yrityksellään. Duplantisin ME-ylityksen voi katsoa tämän jutun pääkuvana olevalta videolta.

–Olen melkoisen häkeltynyt kaikesta. Tämä on ensimmäinen MM-kisojen kultamitalini. Jo pelkästään se on minulle huikea saavutus, josta olen onnellinen. Ja maailmanennätyksen rikkominen sen lisäksi, sitä on vaikea käsittää. Olen erittäin, erittäin kiitollinen, Duplantis totesi Ylelle leveä hymy kasvoillaan.

ME:n ylitettyään Duplantis lähti tuulettamaan villisti Hayward Fieldin stadionin hurratessa. Duplantis pomppi riemusta, ja teki jopa voltin juhliessaan.

Datan mukaan Duplantis kävi parhaimmillaan 14,9 senttiä rimaa korkeammalla. Lähin kohta oli noin kahdeksan senttiä rimasta.

Duplantisin aiempi ME on maaliskuussa hallissa hypätty 620. Aiemmin kesäkuussa hän hyppäsi ulkoratojen kaikkien aikojen kovimman tuloksen 616 Tukholman Timanttiliigassa.

Maailmanennätys oli Duplantisin jo uran neljäs. Hän on hypännyt aiemmat ennätyksenä hallissa.

MM-hopeaa saavutti Yhdysvaltain Christopher Nilsen tuloksella 594. Filippiiniläinen Ernest John Obiena otti pronssia samalla tuloksella.

Duplantis ylitti MM-finaalissa kuusi metriä kolmesta eri korkeudesta (600, 606, 621). Duplantis on ylittänyt kuusi metriä urallaan nyt 48 kertaa, mikä on uusi ennätys. Edellinen ennätys oli Ukrainan Serhi Bubkalla, joka ylitti kuusi metriä urallaan 46 kertaa.

Ingebrigtsen juhli mestaruutta

Norjan Jakob Ingebrigtsen juoksi uransa ensimmäisen maailmanmestauuden miesten 5000 metrillä.

Norjan Jakob Ingebrigtsen pettyi 1500 metrin hopeamitalistaan, mutta 5 000 metrillä hän sai balsamia haavoilleen. Ingebrigtsen aloitti pitkän kirinsä lähes kaksi kierrosta ennen maalia, ja juhli lopulta ylivoimaista voittoa ajalla 13.09,24.

Maailmanmestaruus oli norjalaiselle hänen uransa ensimmäinen. Hän saavutti Tokiossa vuosi sitten olympiakultaa 1500 metrillä Euroopan ennätyksellä 3.28,32. EM-tasolla 21-vuotias norjalainen on hallitseva mestari sekä 5 000:lla että 1 500 metrillä.

Kenian Jacob Krop otti hopeaa ajalla 13.09,98 ja Ugandan Oscar Chelimo kiri pronssille kauden parhaallaan 13.10,20.

Athing Mu joutui tiukoille

Yhdysvaltain Athing Mu voitti naisten 800 metrin MM-kultaa maailman tämän kauden kärkituloksella 1.56,30. Hän jätti Keely Hodgkinsonin niukasti toiselle sijalle.

Tokion olympialaisissa 800 metrillä kultaa juhlinut Yhdysvaltain Athing Mu ei saanut Eugenessa maailmanmestaruuttaan helpolla.

Iso-Britannian Keely Hodgkinson haastoi yhdysvaltalaisen loppusuoralla tosissaan. Kaksikko paineli maaliin rinnakkain, mutta Mu voitti kultaa 0,08 sekunnin erolla.

Voittoaika 1.56,30 on maailman tämän kauden kärkitulos. Pronssia saavutti Kenian Mary Moraa.

Kevin Mayer kymmenottelun sankari

Ranskan Kevin Mayer oli päätöslajissa 1500 metrillä kymmenes, ja voitti maailmanmestaruuden reilun sadan pisteen erolla.

Ranskan Kevin Mayer voitti uransa toisen maailmanmestaruuden miesten kymmenottelussa. Hän juhli aiemmin voittoa viisi vuotta sitten Lontoossa.

Mayerille avautui loistava tilaisuus maailmanmestaruuteen, kun Tokion olympiavoittaja, kymmenottelua Oregonissakin johtanut Damian Warner keskeytti loukkaantumisen takia.

Mayer oli päätöslajissa 1 500 metrillä kymmenes, ja voitti mestaruuden yli sadan pisteen erolla. Mayer keräsi 8 816 pistettä, kun Kanadan Pierce Lepage saavutti hopeaa ennätyksellään 8 701. Pronssia saavutti niin ikään ennätyksensä tehnyt Yhdysvaltojen Zachery Ziemek 8 676 pisteellä.

Mihambo uusi maailmanmestaruutensa

Malaika Mihambo uusi maailmanmestaruutensa vähän samaan tapaan kuin kolme vuotta sitten Dohassa. Tuolloinkin hän pääsi kolmelle viimeiselle kierrokselle kolmannen kierroksen hypyllään ja sen jälkeen hän nousi mestariksi.

Malaika Mihambo uusi naisten pituudessa maailmanmestaruutensa vähän samaan tapaan kuin kolme vuotta sitten Dohassa. Tuolloinkin hän pääsi kolmelle viimeiselle kierrokselle kolmannen kierroksen hypyllään ja nousi sen jälkeen mestariksi.

Mihambo nousi kisan kärkeen neljännen kierroksen tuloksellaan 709, mutta hän paransi tulosta vielä viimeisellään 712:een. Saksalainen voitti pituuden myös Tokion olympialaisissa.

Nigerian Ese Brume kirkasti Dohan MM-kisojen pronssimitalinsa hopeaksi, kun hän hyppäsi parhaaksi tuloksekseen 702. Pronssia saavutti Brasilian Leticia Oro Melo ennätyksellään 689.

Pitkä viesti jälleen Yhdysvaltojen ylivoimaa

Yhdysvallat juhlii meisten 4x400 metrin viestikultaa yleisurheilun Oregonin MM-kisoissa.

Yhdysvallat otti ylivoimaisen voiton miesten 4x400 metrin viestissä. Champion Allison sai tuoda kapulan maaliin liki 50 metriä ennen toiseksi tullutta Jamaikaa ja kolmanneksi tullutta Belgiaa.

Voittoaika 2.56,17 on kauden kärkitulos. Yhdysvaltojen joukkueessa juoksi Elija Godwin (44,28), Michael Norman (43,64), Bryce Deadmon (43,82) ja Champion Allison (44,43).

Myös naisten 4x400 metrin viesti oli Yhdysvaltojen juhlaa. 400 metrin aitojen maailmanennätyksen kisoissa juossut Sydney McLaughlin toi Yhdysvallat voittajana maaliin.

Yhdysvallat voitti naisten 4x400 metrin viestissä kultaa. 

McLaughlin kellotti ajakseen 47,91. Koko viestin aika 3.17,79 on samalla kauden kärkiaika. Yhdysvaltain joukkueessa juoksivat myös Talitha Diggs (50,50), Abby Steiner (49,99) ja Britton Wilson (49,39).

Hopeaa saavutti Jamaika ja pronssia Iso-Britannia.

Lue myös:

"Heidän on syytä maksaa minulle kahdesti", murjaisi 100 000 dollaria maailmanennätyksestään tienannut nigerialaisyllättäjä – tässä viimeisen MM-kisayön kaikki käänteet

Reetta Hurske murtui kyyneliin MM-stadionin uumenissa – "Nämä kisat määrittävät suurimmalle osalle sen, millainen minä olen urheilijana"

Mykistävä maailmanennätys! Ylen selostamon reaktio kertoo kaiken Tobi Amusanin hirmutempusta – ME-välierää seurasi älytön finaali

Olympiavoittaja Damian Warner loukkaantui dramaattisesti MM-kisoissa – "Tätä on vaikea käsitellä"

Tero Pitkämäki kertoo, mikä Oliver Helanderilla meni pieleen keihäsfinaalissa

Suosittelemme sinulle