Myanmarin juntta on teloittanut neljä demokratia-aktivistia, joita syytetään avunannosta "terroritekojen" toteuttamiseen. Kyseessä on maan ensimmäinen kuolemanrangaistuksen käyttö vuosikymmeniin.
Teloitettujen miesten joukossa oli demokratia-vaikuttaja Kyaw Min Yu ja entinen kansanedustaja ja hiphop-artisti Phyo Zeya Thaw, joka kuuluu maan syrjäytetyn siviilijohtajan Aung San Suu Kyin puolueeseen. Asiasta kertoi Global New Light of Myanmar -sanomalehti.
Lehden mukaan teloitukset suoritettiin "vankilan menettelyn mukaisesti" kertomatta, milloin tai miten neljä miestä tapettiin. Myanmarissa teloitukset on aiemmin suoritettu hirttämällä.
Juntta on tuominnut kuolemaan kymmeniä vallankaappausta vastustavia aktivisteja osana toisinajattelijoiden tukahduttamista sen jälkeen, kun se kaappasi vallan viime vuonna. Myanmarissa ei kuitenkaan ole teloitettu ketään vuosikymmeniin.
Phyo Zeya Thaw pidätettiin marraskuussa ja tuomittiin tammikuussa kuolemaan terrorisminvastaisten lakien mukaisista rikoksista.
Tunnettu demokratia-aktivisti Kyaw Min Yu, joka tunnetaan paremmin nimellä Jimmy, sai saman tuomion sotilastuomioistuimelta.
Teloitusten tultua julki miesten omaisia saapui vankilan edustalle toiveenaan saada noutaa heidän ruumiinsa.
Kaksi muuta teloitettua miestä olivat Hla Myo Aung ja Aung Thura Zaw. Human Rights Watchin (siirryt toiseen palveluun) mukaan miehet tuomittiin sotilashenkilön taposta.
Kansainväliset tahot arvostelivat junttaa voimakkaasti, kun se ilmoitti viime kuussa aikovansa panna teloitukset täytäntöön.
YK:n asiantuntijat sanoivat tuolloin, että jos teloitukset laitetaan täytäntöön, se voi tarkoittaa alkua teloitusten sarjalle. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan yli sataa ihmistä odottaa vastaava kohtalo.
Myanmarin hallinto on torjunut kritiikin tuomioiden täytäntöönpanosta väittäen, että maan oikeusjärjestelmä on reilu ja kuolemaantuomitut olivat syyllistyneet siviileihin kohdistuneiden terrorististen tekojen suunnitteluun, kylväneet pelkoa sekä horjuttaneet rauhaa ja vakautta.
Teloitukset tuomitaan laajasti maailmalla
Yhdistyneiden kansakuntien pääsihteeri António Guterres tuomitsi juntan päätöksen ja kutsui sitä "räikeäksi loukkaukseksi oikeutta elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen".
YK:n Myanmar-raportoija Tom Andrews tuomitsee Myanmarin sotilashallinnon toteuttamat teloitukset. Andrews kertoo olevansa järkyttynyt uutisesta.
– Ajatukseni ovat teloitettujen omaisten puolella sekä Myanmarin sotilasjuntan uhrien puolella. Näiden pahojen tekojen on oltava herätys muille maille, tiedotti Andrews.
Myös ihmisoikeusjärjestö Human Right Watchin Aasian-edustaja Elaine Pearson vaatii, että EU:n, Yhdysvaltojen ja muiden maiden tulisi saattaa sotilasjuntta vastuuseen teoistaan. Pearsonin painottaa teloitusten olevan poliittisia ja epäoikeudenmukaisia.
Kiinan ulkoministeriö on kommentoinut teloituksia lausumalla, että Myanmarissa kaikkien osapuolten tulisi työskennellä perustuslain puitteissa konfliktien ratkaisemiseksi.
Yhdysvaltain Myanmarin suurlähetystö julkaisi lausunnon, jonka mukaan Yhdysvallat tuomitsee demokratiajohtajien ja vaaleilla valittujen päättäjien teloittamisen perustuslaillisten oikeuksien harjoittamisesta.
Teloituksia on kommentoinut myös myanmarilaisen ajatushautomon Tampadipa instituutin johtaja Khin Zaw Win.
– Teloituksia ei tehty kolmeenkymmeneen vuoteen ja luulimme, että kuolemanrangaistukset olivat jääneet pysyvästi historiaan. Tämä kääntää kelloja taaksepäin. Myanmar on luisumassa kohti pimeää keskiaikaa.
Lisää aiheesta: