Hyppää sisältöön

Pohjoissuomalaisesta mansikkakaudesta ei tullutkaan niin hyvä ja pitkä kuin odotettiin – suurin osa mansikasta on jo poimittu

Myöhäislajikkeista satoa tulee vielä, mutta pääsesonki näyttää jääneen ennakoitua lyhyemmäksi.

Pohjoispohjalainen mansikka kuvattuna kauden alussa heinäkuun alkupuolella. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle
Joni Takalo,
Anna Polo

Mansikan pääsesonki alkaa olla hiljalleen ohi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella, vaikka vielä kauden alussa arveltiin sen jatkuvan elokuulle saakka.

Juhannuksen tienoon helteet ilmeisesti aiheuttivat sen, että marjat kypsyivätkin hyvin nopeasti, kertoo marjanviljelijä, Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja Esa Runtti. Runtin tilalla Ruukissa kuten monella muullakin pohjoissuomalaisella tilalla poiminta on joko päättynyt tai päättymässä. Poikkeuksena ovat ne tilat, joilta saa myöhäislajikkeita, joiden kausi kestää pidempään.

Runtin mukaan vaikuttaa, että kaudesta tuli ehkä keskivertoa hieman parempi, mutta toiveet erinomaisesta ja pitkästä kaudesta kariutuivat.

Sen sijaan Kajaanin Koutaniemellä sijaitsevan Lammenrannan puutarhan Heli Partanen kertoo, että tänä vuonna saatetaan jäädä lähes puoleen normaalista mansikkasadosta.

– On ollut yllätys, että miten niukasti mansikkaa tänä kesänä tulee. Alkukesä kuitenkin näytti niin hyvältä mansikan suhteen.

Lammenrannan puutarhalla mansikkaa viljellään noin hehtaarin alalla. Hyvänä vuotena tuolta alalta saatetaan saada jopa 4000 kiloa mansikkaa. Tänän vuonna Partanen arvioi sen jäävän noin 2500 kiloon.

Mansikat kypsyivät tänä vuonna aika lailla kerralla, joten Hedelmän- ja marjanviljelijäin liittoa edustava Esa Runtti arvelee, että kaikilla tiloilla ei ole välttämättä ollut tarpeeksi poimijoita keräämään satoa. Tänä vuonna ongelmia on ollut työvoiman saatavuudessa, muun muassa koska aiemmin osalla tiloista on ollut paljon ukrainalaisia marjanpoimijoita. Runtin tilalla on itsepoimintaa, jolloin tilanne on hieman erilainen. Hän kertoo, että vaikka mansikkakauden aikana oli paljon sateisia päiviä, ihmiset kävivät silti ahkerasti poimimassa marjoja omaan käyttöönsä.

Lue Ylen verkkosivuilta lisää Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan uutisia.

Suosittelemme sinulle