Hyppää sisältöön

Koronakesinä asuntolainaneuvotteluun pääsyä sai jonottaa, mutta nyt tilanne on toinen – pankit palkkasivat lisää väkeä asuntorahoitukseen

Jyväskylän ja Mikkelin seudun pankeista kerrotaan, että asiakkaaseen ollaan yhteydessä tavallisesti 1-3 arkipäivän kuluessa luottohakemuksen saapumisesta.

Asunnot ja asuntokauppa suomessa 2019.
Asunnon ostaminen edellyttää neuvotteluja moneen suuntaan. Lainaneuvotteluun saa ajan nyt viime kesää huomattavasti helpommmin. Arkistokuva. Kuva: Markku Rantala / Yle
Riina Mäentausta
Avaa Yle-sovelluksessa

Asunnonostaja pääsee nyt nopeammin neuvottelemaan lainasta pankin kanssa kuin viime kesänä. Silloin lainaneuvotteluun pääseminen saattoi jopa olla esteenä asuntokaupalle.

– Käytännössä tänä kesänä ei ole ollut pitkiä jonoja, tiivistää Jyväskylän konttoripaikan johtaja Sini Ukkonen Nordeasta.

Nordeasta yhteyttä luvataan ottaa viimeistään kolmen päivän kuluessa luottohakemuksen vastaanottamisesta.

OP Suur-Savosta kerrotaan, että asiakkaaseen ollaan yhteydessä pääsääntöisesti seuraavana pankkipäivänä. Enimmillään ensimmäinen yhteydenotto venyy muutamaan arkipäivään.

– Jos asiakas haluaa neuvotella konttorilla kasvokkain rahoitusneuvottelijan kanssa niin vapaa neuvotteluaika järjestyy silloinkin noin viikossa, sanoo OP Suur-Savon pankinjohtaja Maija Skön.

Viime kesästä otettu oppia

Yksi syy lainaneuvottelujen nopeutumiseen on asuntokaupan tasaantuminen pariin aiempaan koronavuoteen verrattuna. Esimerkiksi OP Suur-Savossa myönnettyjen asuntoluottojen määrä on pudonnut lähes neljänneksen viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Nordeassa lasku on ollut vähäisempi, noin viisi prosenttia.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että viime ja edellinen vuosi olivat asuntokaupassa erityisen vilkasta aikaa eli vertailukohde on kova, huomauttaa Skön.

Pankeista kerrotaan, että vilkkaista asuntokauppa-vuosista on myös otettu opiksi.

Esimerkiksi OP Suur-Savo on lisännyt työntekijöitä rahoituspalveluihin – runsaan parinkymmenen henkilön tiimiä on tänä vuonna lisätty neljällä työntekijällä.

Jyväskylän ja Mikkelin alueilla myös Nordea rekrytoi viime vuonna neljä työntekijää lisää. Pankin rahoituspalveluissa työskentelee nyt noin 20 henkilöä Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa.

Verkkoneuvotteluja varaa myös lisätä

Valtaosa asuntolainaneuvotteluista käydään nykyään verkkoneuvotteluina.

Nordealla käytännössä kaikki asuntolainaneuvottelut käydään verkon kautta.

OP Suur-Savossa noin 80 prosenttia asuntolainaneuvotteluista käydään joko verkkoneuvotteluina tai puhelimitse. Lisäksi asiakkaalla on mahdollisuus valita neuvottelu pankkikonttorissa kasvokkain rahoitusneuvottelijan kanssa.

OP Suur-Savon pankinjohtaja Maija Skön päivittäis- ja rahoittamisen palveluista arvioi, että verkkoneuvottelujen osuutta on varaa lisätä.

– Kyllä me voimme verkon kautta käydä neuvotteluita enemmän. Nyt neuvottelumme painottuvat lähinnä puhelinneuvotteluihin tai konttoritapaamisiin. Verkkoneuvottelussa voimme esittää tietokoneen näytöltä asiakkaalle laskelmia ja eri vaihtoehtoja. Se on monipuolisempi puhelinneuvotteluun verrattuna.

Miten nopeasti olet päässyt neuvottelemaan asuntolainasta? Voit keskustella aiheesta torstaihin klo 23.00 saakka.

Suosittelemme