Hyppää sisältöön

Fortumin ja Uniperin osakekurssit jatkavat laskuaan – Fortumin romahdus on maksanut suomalaisille miljardeja

Analyytikko näkee laskun sijoittajien reaktiona pelastuspakettiin.

Uniperin kyltti. Joku nousee liukuportaita ylös.
Uniperin osake oli yli yhdeksän prosentin alamäessä. Kuva heinäkuulta yhtiön päämajasta Düsseldorfista. Kuva: Ina Fassbender / AFP
STT–Yle

Energiayhtiö Fortumin osakkeen arvo jatkoi syöksyään tänään aamupäivällä Helsingin pörssin avauduttua.

Osake oli kello 11 aikoihin lähes seitsemän prosentin laskussa. Fortumin saksalaisen tytäryhtiö Uniperin osake oli puolestaan yli yhdeksän prosentin alamäessä Frankfurtin pörssissä.

Puoli kahden aikaan päivällä Fortumin osake oli heilahtelun jälkeen reilun 6,6 prosentin laskussa ja Uniperin osake reilun seitsemän prosentin laskussa.

Fortumin ja Uniperin osakkeet kääntyivät perjantaina laskuun sen jälkeen, kun Uniperin pelastuspaketin sisältö julkaistiin. Fortumin osake heikkeni perjantaina runsaat kahdeksan prosenttia ja Uniperin lähes 30 prosenttia.

OP:n seniorianalyytikko Henri Parkkinen näkee osakkeiden laskun reaktiona odotuksiin, joita pelastuspaketin suhteen oli.

– Markkinoilla oli etukäteisodotuksia siitä, mikä paketin rakenne tulisi olemaan. Perjantain ja maanantain kurssireaktioiden perusteella paketti sisälsi yllättäviäkin elementtejä, Parkkinen kommentoi STT:lle.

Hän jatkaa, että vakauttamispaketissa on vielä paljon asioita ja yksityiskohtia, jotka vaativat selvennystä.

– On hirveän paljon epävarmoja asioita, jotka eivät ole vielä tiedossa. Vakauttamispakettia lähdetään toteuttamaan ja edistämään. Samaan aikaan kaasumarkkinoiden kehitystä on vaikea ennustaa, Parkkinen sanoo.

– Molempien yhtiöiden kurssikehitykset viime viikkojen aikana ovat osoittaneet, että markkinat reagoivat tilanteiden muutoksiin ja asiasta saatavaan uuteen tietoon.

Fortumin arvo oli vuoden alussa noin 23,7 miljardia euroa. Arvo on pudonnut noin 10 miljardiin euroon. Koska Suomen valtio omistaa Fortumista 50,76 prosenttia, on Suomen osakeomistusten arvo sulanut lähes seitsemän miljardia euroa.

Päivitys 25.7. klo 13.45: Päivitetty pörssikursseja koskevat tiedot.

Päivitys 25.7. klo 14.55: Havainnollistettu Fortumin arvonmuutoksen merkitystä.

Suosittelemme sinulle