Hyppää sisältöön

Taiteella tylsyyttä vastaan – maalatut jakokaapit kaunistavat kaupunkikuvaa Riihimäellä

Tylsän harmaat ja töhrityt jakokaapit ovat saaneet väriä pintaan osallistuvan budjetoinnin avustuksella Riihimäellä.

Riihimäkeläinen Seija Koskela maalaa Lasitehtaantien varrella olevaa jakokaappia.
Seija Koskela maalaamassa Lasitehtaantien varrella olevaa jakokaappia. Pääskyset langalla, hän kuvailee teostaan. Kuva: Harri Oksanen / Yle
Harri Oksanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osallistuva budjetointi on otettu käyttöön laajalti kunnissa ja kaupungeissa. Riihimäellä osallistuvan budjetoinnin äänestyksessä yksi toteutukseen päässyt ehdotus oli kaupunkikuvan kaunistaminen jakokaappeja maalaamalla. Toiveena oli vielä, että kaappien maalaajat olisivat eri-ikäisiä ja taustaisia tekijöitä.

Heinäkuun aikana jakokaappeja on taiteiltu kymmenen taiteilijan voimin. Mukana on eri ikäisiä niin harrastelijoita kuin ammattimaisia tekijöitäkin.

Karhu ja karhunpentu maalattuna keltaisella pohjalla jakokaappiin Riihimäellä Kirjauksentien varrella.
Kirjauksentien ja V.O. Mäkisen kadun risteyksessä, pelastuslaitosta vastapäätä, komeilee tämä teos. Kuva: Harri Oksanen / Yle

– Ehdotuksen tehneen kaupunkilaisen toive oli, että kaupungin sisääntuloväylien varsien jakokaapit maalattaisiin, mutta myös keskusta-alueella on muutamia, kertoo Riihimäen kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden kulttuurituottaja Lyti Aaltonen.

– Aina semmonen missä saadaan osallistettua myös kaupunkilaisia, niin se palvelee kaikkia ihmisiä, yhtälailla katsojia kuin tekijöitä.

Riihimäellä sijaisevaan jakokaappiin on maalattu taidetta.
Riihimäeltä löytyy jo yli 40 jakokaappia, joiden taiteiluun on panostettu. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Riihimäellä järjestettiin jo viime vuonna Boxit -katutaidetapahtuma, jossa maalattiin yli 30 vastaavaa kohdetta. Maalatut jakokaapit ovat säilyneet hyvässä kunnossa.

– Jotenkin sitä lopputulosta kunnioitetaan niin paljon, että ne on säilyneet oikeestaan kaikki, iloitsee Aaltonen.

Riihimäen kulttuurituottaja Lyti Aaltonen ja jakokaapin maalannut Seija Koskela maalatun jakokaapin vieressä.
Riihimäen kaupungin kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden kulttuurituottaja Lyti Aaltonen ja riihimäkeläinen Seija Koskela, Seijan maalaaman jakokaapin vierellä. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Jakokaappien maalausehdotus sai osallistuvasta budjetoinnista 1 500 euron toteutusrahan, josta maalaajatkin saavat pienen palkkion.

Jakokaapit sopivat hyvin taiteelle

Lasitehtaantien varrella maalaushommia tehnyt riihimäkeläinen Seija Koskela osallistui jakokaappien maalaukseen jo viime vuonna.

– Tänä vuonna kysyivät lisää luonnoksia ja olin ihan tyytyväinen, kun tämä valittiin. Tämä teos, voisin vaikka sanoa, että se on pääskyset langalla. Mielikuvitus on rajana, sen voi nähdä minä haluaa, Seija pohtii.

– Oli kiva kokeilla erilaisia materiaaleja, tämä oli oikein mielekäs juttu.

Koskela pitää jakokaappien maalausta hyvänä kohteena taiteelle.

– Harmaat teollisuushallit, jotka kaikki ovat samanvärisiä, niitä voisi elävöittää ja kerrostaloja myös, hän sanoo.

Harri Oksanen tapasi Riihimäen kulttuuri- ja tapahtumapalveluiden kulttuurituottaja Lyti Aaltosen ja maalaushommissa olleen Seija Koskelan.

Jakokaapit ovat sähkö- ja telejärjestelmiin liittyviä pienikokoisia metallikaappeja puistoissa ja katujen varsilla.

Suosittelemme sinulle