Hyppää sisältöön

Tobi Amusan lähestyy jo uskomatonta haamurajaa – "En osannut kuvitella, että siitä edes puhuttaisiin"

Onko jopa 12 sekunnin haamurajan alitus mahdollista naisten 100 metrin aidoissa? Nigerialaisen Tobi Amusanin hirmuajat hämmensivät kokeneen aitajuoksuvalmentajan Jussi Ihamäen.

Tobi Amusan.
Tobi Amusan alitti naisten pika-aitojen ME:n peräti kahdesti Oregonin MM-kisoissa. Kuva: IMAGO/Chai v.d. Laage/ All Over Press
Matti Lehtisaari

Yleisurheilumaailma haukkoi henkeään, kun nigerialainen pika-aituri Tobi Amusan ylsi häkellyttävään vauhtiin Oregonin MM-kisojen päätöspäivänä. Amusan juoksi jo välierissä maailmanennätyksen 12,12 ja puristi finaalissa vieläkin kovemman ajan 12,06. Finaalissa myötätuulta oli tosin 2,5 metriä sekunnissa, joten hirmuaika ei ollut tilastokelpoinen.

Kokenut aitajuoksuvalmentaja Jussi Ihamäki on hämmentynyt siitä, miten täysin saavuttamattomana pidetty 12 sekunnin aikaraja onkin nyt jo mahdollisuuksien rajoissa.

– En osannut odottaa näin hurjia aikoja. Ennen viime yötä en osannut kuvitella, että edes puhuttaisiin siitä voisiko joku rikkoa 12 sekunnin rajan. Tämä tuli kaikille täysin puskista, myös juoksijalle itselleen, Ihamäki hämmästelee.

Nigerialainen Tobi Amusan juoksi naisten 100 metrin aitojen maailmanennätyksen, 12,12, jo välierässä.
Maailmanennätyksen välierässä juossut Tobi Amusan paineli finaalissa maailmanmestaruuteen ajalla 12,06. Aika ei ole uusi maailmanennätys, sillä taustalla oli liikaa myötätuulta.

Ihamäki huomauttaa, että välierien täysosumajuoksua seurannut finaalitykitys osoitti Amusanin henkisen kovuuden.

– Hän koki varmasti kovaa henkistä painetta tehtyään tuollaisen tuloksen. Oli vain puolitoista tuntia aikaa toipua finaaliin, oli todella hurja teko, että hän pystyi juoksemaan finaalissa vieläkin lujempaa kuin välierissä.

Naisten 100 metrin aidoissa aitojen korkeus on 83,8 senttiä, kun miesten 110 metrin aidoissa aitakorkeus on 106,7 senttiä.

– Usein sanotaan, että naiset eivät tarvitse tekniikkaa samalla tavalla kuin miehet, koska aidat ovat niin matalalla korkeudella. Mutta naistenkin pitää osata hyödyntää voimaa ja nopeutta, Ihamäki sanoo.

"Tekniikka loksahti kohdilleen"

Mutta miten Amusanin juoksemat ajat olivat mahdollisia? Sanomattakin on selvää, että juoksut olivat teknisesti todella taidokkaita esityksiä.

– Tekniikka loksahti kohdilleen. Kannattaa kiinnittää huomiota Amusanin etukäden työhön. Silloin kun kaikki loksahtaa kohdilleen, niin etukäsi liikkuu oikeastaan vain ylhäältä alas lähestulkoon juoksunomaisesti. Niin ei voi tehdä, elleivät juoksun kaikki muut tekniset asiat ole kunnossa, Ihamäki kuvailee.

Vielä reaktioajat eivät enteilleet sitä, minkälaista menoa olisi luvassa.

– Hän ei saanut mitään huippureaktioita, kiihdytys ensimmäiselle aidalle ei ollut täydellinen kummassakaan juoksussa. Aidat eivät hidastaneet, hänen vauhtinsa vain kiihtyi 60 metriin saakka. Laskeskelin aitaväliajoista, että Amusan pystyi pitämään juoksunsa kasassa hyvin loppuun saakka, Ihamäki havainnoi.

– Juoksuissa ei ollut suuria eroja, mutta finaalissa hän pystyi vetämään vieläkin aggressiivisemmin. Toki välieräjuoksussa oli oltava tarkempana, siinä hän ehkä hieman löysäsi lopussa, Ihamäki kertasi.

Finaalissa välierien aika koheni siis vielä kuudella sadasosalla.

– Juoksu oli vielä aggressiivisempaa neljänneltä kahdeksannelle aidalle. Hän pystyi vetämään aitavälit vielä kovempaa. Ponnistaminen ja käsien työskentely olivat tehokkaampia, suurin ero muihin syntyi puolestavälistä eteenpäin, Ihamäki vertailee.

ME-vauhtiin kestävyysjuoksupiikkareilla

Hämmennystä on herättänyt, että Tobi Amusan porhalsi ME-aikansa kestävyysjuoksuun suunnitelluilla piikkareilla. Piikkarit on kehitelty ennen kaikkea 5 000 ja 10 000 metrin juoksuihin, mutta toimivat erinomaisesti pikamatkoillakin.

Ihamäki näkee, että piikkareista on noussut julkisuudessa suurempi haloo kuin olisi ollut tarvetta.

– Molemmissa piikkareissa on hyvin paljon samoja ominaisuuksia. Ymmärtääkseni kestävyysjuoksuihin suunnitelluissa piikkareissa on enemmän tukea kantapään puolelta. Sehän ei ole huono asia aitajuoksussakaan, Ihamäki arvioi.

Ihamäen mukaan Eugenen yleisurheilupyhätön kisarata ei ollut erityisen nopea.

– En usko, että rata oli mitenkään poikkeuksellisen nopea. Mutta on hämmästyttävää, miten kovimmat vain syttyvät, kun he ovat tähdänneet koko vuoden yhteen tiettyyn kisapäivään.

Oregonin MM-kisoissa tehtiin useita maailmanennätyksiä, mutta Ihamäki nostaa Amusanin ME-vedon koko kisojen sykähdyttävimmäksi hetkeksi.

– Amusanin molemmat juoksut, sekä välierä että finaali, olivat suuria paukkuja. Tällainen jopa 12 sekunnin rajan uhmailu nousee ykköseksi, Ihamäki hehkuttaa.

Lue myös:

Mykistävä maailmanennätys! Ylen selostamon reaktio kertoo kaiken Tobi Amusanin hirmutempusta – ME-välierää seurasi älytön finaali

Kahden maailmanennätyksen päätöspäivä! Armand Duplantisin mieletön ME kruunasi MM-kisat – ruotsalainen villiintyi yleisön edessä

Äiti valehteli, että harjoituksiin livahtanut tytär kävi kirkossa – tällainen on Tobi Amusanin tie mykistävään maailmanennätykseen

Suosittelemme sinulle