Hyppää sisältöön

Valvottuja huumeiden käyttöhuoneita vaativa kansalaisaloite etenee eduskuntaan – aloitteen mukaan huumekuolemat vähenisivät

Käyttöhuoneet tuovat apua huumeidenkäyttäjille nopeasti, vähentävät häiriöitä sekä käytettyjen neulojen päätymistä haitaksi ympäristöön, kertoo 50 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite.

Huumeruiskujen keräyspiste Helsingin Kallion Pengerpuistossa.
Huumeiden käyttöhuoneet ovat tiloja, joissa huumeiden käyttäjät voivat käyttää laittomia päihteitä terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Kuvassa huumeruiskujen keräyspiste Helsingin Pengerpuistossa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Merja Niilola

Kansalaisaloite ehdottaa, että eduskunta käynnistää lainvalmistelun huumausaineiden käyttötilakokeilusta. Terveydenhuollon henkilöstön valvomia käyttöhuoneita puoltavan kansalaisaloittteen on allekirjoittanut (siirryt toiseen palveluun) yli 50 000 ihmistä.

Huumausaineiden hallussapidon ja käytön kriminalisoinnin on tähän mennessä katsottu estävän päihteiden käyttötilojen kokeilun Suomessa.

Käyttöhuoneissa huumeiden käyttäjät voivat käyttää laittomia päihteitä terveydenhuollon työntekijän valvonnassa. Kansalaisaloitteen mukaan valvotuissa käyttötiloissa avunsaanti terveydenhuollon ammattilaisilta on nopeaa. Käyttöhuoneet myös vähentävät häiriöitä julkisissa tiloissa, ja käytettyjä neuloja ei jää lojumaan ympäristöön.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL otti asiaan kantaa tämän vuoden tammikuussa tiedottamalla (siirryt toiseen palveluun), että käyttöhuoneet olisivat yksi suositeltava keino huumekuolemien vähentämiseksi.

Helsingin kaupunki puolestaan esitti valtioneuvostolle (siirryt toiseen palveluun) huumeiden käyttöhuoneen kokeilun oikeuttavan erillislain säätämistä jo vuonna 2019, mutta asia ei ole edennyt hallitustasolla lainkaan.

Huumeisiin kuolee jatkuvasti yhä enemmän nuoria

Huumekuolemien määrä on kasvanut Suomessa koko 2000-luvun ajan. Tilastokeskuksen mukaan toissa vuonna huumeisiin kuoli Suomessa 258 ihmistä.

Tuoreimman Euroopan huumeraportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan maassamme on suhteellisesti eniten alle 25-vuotiaiden huumekuolemia, kun verrataan muuhun Euroopan unioniin, Norjaan ja Turkkiin.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén (sd.) on aiemmin kommentoinut Ylelle, että vaikka käyttöhuoneiden mahdollistaminen kokeiluna voisi tuottaa arvokasta tietoa, se vaatisi todennäköisesti usean ministeriön yhteistyönä valmisteltavaa lainsäädäntöä.

Lue lisää:

Päihteidenkäyttäjät ja asiantuntijat vaativat käyttöhuoneita, mutta näin vastaa ministeri Lindén: edes kokeilu olisi työläs

Helsingin poliisi törmää kaduilla päivittäin aineeseen, jota käyttävät jopa alakoululaiset – nuorten huumekuolemat ovat hälyttävässä nousussa

Asiantuntijat haluavat huumeiden käyttöhuoneet Suomeen – Ari Huldenin elämä oli hiuskarvan varassa: "Sain hepatiitin, hivin ja sokeritaudin"

Korjaus 27.7.22 klo 15.40: lisätty sana "suhteellisesti" virkkeeseen, jossa käsitellään huumekuolemien määrää Suomessa.

Suosittelemme sinulle