Hyppää sisältöön

Vehnän hinta romahti jo sotaa edeltäneelle tasolle – ruuan hintakriisiä ei kuitenkaan ole vielä selätetty, sanovat tutkijat

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan nosti aluksi vehnän hinnan ennätyslukemiin. Viime aikoina hintaa ovat laskeneet hyvät satonäkymät ja sopu viljatoimitusten jatkumisesta Mustallamerellä.

Grafiikka näyttää, kuinka vehnän futuurien hinta nousi yli 1 300 dollariin Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun 24. päivä. Heinäkuussa vehnän futuurihinnat ovat palautuneet sotaa edeltävälle tasolle.
Kuva: Sergey Kozlov / EPA, grafiikka: Samuli Huttunen / Yle
Elli-Alina Hiilamo
Avaa Yle-sovelluksessa

Kun Venäjä helmikuussa hyökkäsi Ukrainaan, menivät globaalit ruokamarkkinat sekaisin. Sodan myötä syntyi huoli erityisesti vehnän saatavuudesta ja ruokatuotteiden hinnat nousivat ennätystasolle.

Nyt tilanne näyttää hieman valoisammalta. Vehnän pörssihinta on kesän aikana laskenut jo sotaa edeltäneelle tasolle. Tätä selittää Luonnonvarakeskuksen tutkimuspäällikön Hanna Karikallion mukaan maailmanlaajuisesti hyvät satonäkymät.

– Alueellista vaihtelua toki on, mutta tarjonta tulee olemaan viljan osalta hyvää tänä vuonna.

Ukraina ja Venäjä tekivät viime viikolla sovun viljatoimitusten jatkamisesta Mustallamerellä. Myös tämä laski vehnän pörssihintaa. Ukraina ja Venäjä vastaavat yhdessä noin kolmanneksesta maailmanmarkkinoille tulevasta vehnästä, mutta sodan takia viljaa ei ole saatu kuljetettua Mustanmeren ylitse.

Ruuan hintakriisi ei ole ohitse

Myönteiset uutiset herättävät kysymyksen siitä, onko globaali ruokakriisi nyt selätetty?

Hanna Karikallion mukaan tällaista tulkintaa ei voi vielä tehdä, vaikka kaikkein pahimmat uhkakuvat eivät vaikuta käyneen toteen. Ongelmat ovat silti edelleen suuria, hän sanoo. Etenkin viljatoimitusten jatkumiseen Mustallamerellä liittyy paljon epävarmuutta. Venäjä on tehnyt ilmaiskuja esimerkiksi Odessan satamaan jo kahdesti vain muutama päivä sopimuksen allekirjoituksen jälkeen.

– Epäselvää on, saadaanko vilja liikkumaan niihin maihin, jotka ovat viljan tuonnista riippuvaisia. Myös ruuan hintataso tulee olemaan vielä korkea. Etenkin köyhien maiden pienituloisilla ihmisillä tulee olemaan vaikeuksia ostaa tämän hintatason ruokaa.

Myös Pellervon taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Sari Forsman-Hugg korostaa, että on ennenaikaista todeta ruokakriisin hälvenneen.

– On tietenkin hyvä asia, että sopimus viljatoimituksista on saatu aikaan. Puhutaan silti maasta, jossa käydään sotaa, joten viljanvienti on varmasti joka tapauksessa hitaampaa kuin normaalitilanteessa.

Erityisesti moni Afrikan maa on ollut riippuvainen Mustanmeren yli kulkevista viljatoimituksista. Forsman-Hugg sanoo, että näissäkin maissa suurimpana haasteena ei ole ollut suoraan viljan saatavuus vaan sen korkea hinta.

– Vaikka vehnän hinta on tullut alaspäin, se on edelleen korkealla. Tilanne on yhä vakava kun ajatellaan globaalia ruokaturvaa.

Pörssihinnan muutos ei näy heti kauppojen hyllyillä

Viljan maailmanmarkkinahinnan alenemisen luulisi olevan hyvä uutinen myös suomalaiselle kuluttajalle. Lisäksi Suomessakin viljasadon näkymät vaikuttavat toistaiseksi lupaavalta.

Forsman-Hugg kuitenkin sanoo, että pörssihinnan lasku ei suoraan vaikuta elintarvikkeiden hintoihin Suomessa lyhyellä aikavälillä. Muutokset tapahtuvat viiveellä, ja ruuan hintapaineet ovat edelleen niin kovat, ettei lasku välttämättä päädy kuluttajatuotteisiin lainkaan.

– Monissa tuotteissa raaka-aineiden osuus on varsin pieni kun puhutaan pidemmälle jalostettuista tuotteista. Täytyy muistaa sekin, että tässä on nyt monia tekijöitä, jotka taas lisäävät ruuan hintapaineita.

– En usko, että esimerkiksi pastan hinta nyt kääntyisi tämän seurauksena laskuun.

Suurimmat nousupaineet tulevat energian hintojen noususta ja käsillä olevasta energiakriisistä. Myös jo viime syksynä noussut lannoitteiden hinta on kallistunut entisestään sodan alkamisen jälkeen, mikä heijastuu myös ruuan kuluttajahintoihin.

Forsman-Huggin mukaan ruuan hinnat todennäköisesti pysyvät tavanomaista korkeampina vielä pidemmän aikaan, ainakin tämän ja ensi vuoden ajan. Pellervon taloustutkimus on arvioinut kesäkuisessa tilannekatsauksessaan, että Venäjän hyökkäyssodan aiheuttama epävarmuus voi jatkua ruokamarkkinoilla jopa useiden vuosien ajan.

Voit keskustella aiheesta 28.7. kello 23 saakka.

Lue lisää:

Viljasato kypsyy runsaana, mutta edellistä satoa seisoo yhä siiloissa Ukrainassa – Venäjän iskut Odessan satamaan varjostavat viljanvientiä maailmalle

Kalat ja kahvi kallistuvat, mutta marjoja saa halvemmalla – katso Ylen ruokakoneesta, missä ovat omien ostostesi hintapiikit

Suosittelemme