Hyppää sisältöön

Viikonlopun sadekuurot kurittivat paikoin Suonenjoen mansikoita – pääsatokausi on päätöksessä, joten marjatilat välttivät suuret tappiot

Mansikan pääsatokausi on ohi, mutta myöhäislajikkeita poimitaan vielä. Viikonlopun sadekuurot pehmensivät osan poimimatta jääneistä mansikoista käyttökelvottomiksi.

Mansikan laatu kärsii herkästi kovista sateista. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Karina Huttunen

Viikonlopun kovat sade- ja ukkoskuurot osuivat paikoin Suonenjoen marjatiloihin. Suuremmilta vahingoilta kuitenkin vältyttiin, koska mansikkakausi alkaa olla loppusuoralla.

Suonenjoen seudun marjanviljelijöiden yhdistyksen puheenjohtaja Veijo Karkkonen sanoo, että isoja menetyksiä tiloille ei todennäköisesti sadekuuroista tullut. Pääsatokausi päättyi viimeistään viikonlopun sateisiin, mutta se alkoi olla muutenkin ohi.

– Osalla tiloista ei välttämättä ole saatu kaikkia lohkoja poimittua työvoimapulan vuoksi, mutta suurin osa marjoista on saatu talteen ennen viikonloppua, Karkkonen toteaa.

Kovat sateet piiskaavat marjan pehmeäksi

Pentinmäen marjatilan Atte Karttunen kertoo kovien sadekuurojen piiskanneen osan marjoista niin pehmeiksi, että niitä on jouduttu heittämään pois. Loput on saatu poimittua vielä pakastettavaksi tai ne ovat säilyneet lehtien suojassa eheinä.

Marjan laatu kärsii kovista sateista ja raekuuroista. Mansikan pinta menee pehmeäksi, mikä vaikuttaa sen säilyvyyteen.

– Mansikka alkaa pilaantumaan nopeammin, joten sen myyntiaika lyhenee eikä sitä välttämättä voi laittaa ollenkaan myyntiin, Karttunen toteaa.

Mansikkakausi jatkuu vielä elokuun loppupuolelle. Atte Karttunen sanoo, että heillä aloitellaan myöhäislajikkeiden, kuten malwinan, poimiminen ja osa tänä vuonna istutetuista taimista kukkii vielä. Määrät ovat pääsatoa pienempiä, mutta mansikkaa tulee vielä.

Suosittelemme sinulle