Hyppää sisältöön

Kuinka seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset voivat pienillä paikkakunnilla? Aiheesta keskusteltiin Ylen chatissa

Pohjalaisalueilla ilmenevät ahdasmieliset asenteet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan nousivat puheenaiheeksi Lapua Priden tapahtumien myötä. Ylen chat kysyi, millaisia kokemuksia vähemmistöillä on ennakkoluuloista pienillä paikkakunnilla ja millainen asema heillä on alueella.

Pride-tapahtumassa liikkuvia ihmisiä Lapualla aurinkoisena kesäisenä päivänä, kuvissa näkyy sateenkaarilippuja.
Lapua Priden tapahtumat nostivat keskusteluun sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen aseman pohjalaisalueilla. Kuva: Tuomo Mäenpää / Yle
Jenni Nerg

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluavat ihmiset ovat toistuvasti kertoneet pohjalaisalueilla ilmenevistä ahdasmielisistä asenteista.

Ylen julkaisemissa jutuissa sekä taustakeskusteluissa käy ilmi, että moni vähemmistöön kuuluva on kokenut alueella vihapuhetta, syrjintää ja jopa uhkailua.

Lue juttuja aiheesta:

Puolet sateenkaarilipuista varkaille, kirjaston eteisessä räjähti kotitekoinen pommi – Lapuan ensimmäinen Pride ei silti lannistu

Panu Mäenpää, 47, ja Riku Hirsimäki, 25, ovat homomiehiä, jotka kasvoivat Etelä-Pohjanmaalla – molemmat kokivat kotiseudun ahtaat asenteet

Priden suojelija Alexander Saloranta ei kohdannut Lapualla syrjintää, mutta tuntee myös toisenlaisia tarinoita

Ilmiö näkyy äärimmillään Lapua Priden saamassa uhkauksessa "maan suurimmasta verilöylystä", mikäli tapahtuma toteutuisi.

Lue lisää:Alaikäinen uhkasi somessa Lapuan Pride-tapahtumaa verilöylyllä – poliisi tutkii laittomana uhkauksena

Aiheesta keskusteltiin Ylen chatissa torstaina illalla 28.7. Chatin löydät täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Kohtaavatko seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt pienillä paikkakunnilla enemmän syrjintää kuin muualla maassa? Ovatko asenteet ruuhka-Suomen ulkopuolella jääneet kehityksestä jälkeen, ja mitä pitäisi tehdä, jotta jokainen tuntisi olonsa turvalliseksi?

Keskustelua varten tarvitset Yle Tunnuksen. Ohjeet sen tekemiseen löydät täältä. Ylen keskusteluohjeet voi lukea täältä.

Mukana keskustelemassa ovat Helsinki Pride -yhteisön Seinäjoella Etelä-Pohjanmaalla kasvanut puheenjohtaja Panu Mäenpää, Translasten- ja nuorten perheet ry:n vaasalainen varapuheenjohtaja Anne Majaneva sekä kätilö ja seksuaalineuvoja Reetta Friimäki Seinäjoelta.

Suosittelemme sinulle