Kaksi Myanmarissa viikonloppuna teloitetuista neljästä ihmisestä on poliittisia keulahahmoja, jotka vastustivat maata johtavaa sotilasjunttaa.
He olivat demokratia-vaikuttaja Kyaw Min Yu ja entinen kansanedustaja ja hiphop-artisti Phyo Zeya Thaw, joka kuuluu maan syrjäytetyn siviilijohtajan Aung San Suu Kyin puolueeseen.
Teloitukset toteutettiin hirttämällä ja ne olivat maan ensimmäiset teloitukset yli 30 vuoteen. YK:n mukaan edelliset teloitukset pantiin täytäntöön vuonna 1988.
Viime vuoden helmikuun sotilasvallankaappauksessa syrjäytetyn hallinnon puhemies Linn Thant sanoo Ylelle, että teloitukset toteutettiin laittomasti, ja että maan sotilasjohtaja Min Aung Hlaing on niistä henkilökohtaisesti vastuussa.
– Teloitettujen ei annettu valittaa tuomioista. Teloitukset ovat lisätodiste siitä, että sotilasjohtaja Min Aung Hlaing syyllistyy ihmisoikeusrikoksiin, sanoo syrjäytettyjen poliitikkojen perustaman Kansallisen yhtenäisyyden hallituksen (NUG) tiedottaja Thant Ylelle.
Kuolemaantuomittuja vankiloissa muitakin
Linn Thantin mukaan juntta tukeutuu väkivaltaan, koska se ei ole onnistunut vakiinnuttamaan valtaansa puolentoista vuoden aikana. Sotilaat kaappasivat täyden vallan helmikuussa 2021.
Sotilaat ovat pidättäneet tuhansia mielenosoittajia eri puolilla Myanmaria. Tällä hetkellä vankiloissa on Thantin mukaan yli sata kuolemantuomion poliittisista syistä saanutta henkilöä.
Yksi vangituista on Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991 saanut Aung San Suu Kyi. Hänet vangittiin kaappauksen yhteydessä, ja hänet on sittemmin tuomittu yli 10 vuodeksi vankilaan muun muassa korruptiosyytteiden takia.
Linn Than on huolissaan kaikkien kuolemantuomion saaneiden ja etenkin Suu Kyin kohtalosta.
– Myös Suu Kyi voidaan tuomita kuolemaan ja teloittaa. Pelkään, että kansainvälinen yhteisö voi olla myöhässä sen estämisessä, Linn Thant sanoo.
77-vuotias Suu Kyi on tiettävästi vankilassa pääkaupungin Naypyidawn lähellä.
Teloituksille laaja tuomio
Useat ulkomaat, YK, EU ja Kaakkois-Aasian maiden järjestö ASEAN tuomitsivat jo etukäteen teloitukset. Mutta niitä ei pystytty estämään.
– Teloitukset ovat hyvin selvä viesti EU:lle, Aseanille, ja myös Pohjoismaille, että sotilasjuntta ei kuuntele ketään, Linn Thant sanoo.
Länsimaiden boikotoidessa kanssakäymistä Myanmarin kanssa, juntta on saanut tukea Kiinalta ja Venäjältä. Myanmarin sotilasjohtaja vieraili äskettäin Moskovassa.
Linn Than vaatii tukea NUG:n tukemille uusille aseellisille joukoille.
Monet Myanmarissa ovat surullisia ja järkyttyneitä viikonlopun teloituksista.
– Meillä on nyt suruaika. Mutta meidän on käännettävä suru voimaksi, jolla jatkamme sotilasvallan vastustamista, Linn Thant sanoo.
Hänen mukaansa NUG on Myanmarin virallinen hallitsija, koska se edustaa poliitikkoja, jotka syrjäytettiin vallasta helmikuussa 2021.
– Ulkomaiden olisi tunnustettava NUG sekä tuettava People’s Defence Force -joukkoja, Linn Thant vaatii.
Eräänlaiset kodinturvajoukkoja, aseellisia alueellisia joukkoja perustettiin eri puolille Myanmaria vallankaappauksen jälkeen, viime vuoden keväällä.
NUG:n edustajat ovat olleet yhteydessä useisiin länsimaihin, muun muassa Suomeen, tuen saamiseksi. Toistaiseksi tuki varjohallitukselle on ollut lähinnä sanallista, ei konkreettista, Linn Thant myöntää.