Hyppää sisältöön

Elämänsä tennistä pelaavan Harri Heliövaaran valmentaja uskoo, että suomalainen on vasta pääsemässä vauhtiin: "isot voitot vielä mahdollisia"

Heliövaara on hyötynyt brittiparinsa Lloyd Glasspoolin taustajoukoista. Suomalais-brittipari on keskimääräistä nelinpelin kärkiparia selvästi nuorempi.

Harri Heliövaara kuvassa.
Harri Heliövaara nousee nelinpelirankingin sijalle 25. Kuva: PA Images via Getty Images
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalais-brittipari Harri Heliövaara-Lloyd Glasspool voitti sunnuntaina uransa ensimmäisen ATP 500 -turnauksen Hampurin massakentällä. He kaatoivat loppuottelussa Intian Rohan Bopannan ja Hollannin Matwe Middelkoopin suoraan kahdessa erässä.

Voiton myötä Heliövaara nousee nelinpelirankingin sijalle 25. Se on hänen uransa paras rankingsijoitus. Glasspool nousee 34. sijalle.

Heliövaaran valmentaja Boris Chernovin mukaan Heliövaara ja Glasspool ovat vasta pääsemässä vauhtiin.

– Hampurin turnauksen voitto on loistava asia, mutta sanoisin, että lisää hyviä tuloksia ja voittoja tulee tulevaisuudessa. He ovat huippupari. Annetaan poikien pelata mahdollisimman paljon.

Chernov muistuttaa, että pari on keskimääräistä nelinpeliparia selvästi nuorempi. Heliövaara on 33-vuotias ja Glasspool 28. Nelinpelin kärkiparin Rajeev Ram on 38-vuotias. Nelinpelin kymmenen parhaan pelaajan keski-ikä on 33,9 vuotta. Suomalais-brittiparin lukema on 30,5.

– Harri on keskiarvoikäinen top 10 -tasolla ja Lloyd todella nuori. Isot voitot voivat olla vielä mahdollisia.

Legenda menestyksen takana

Heliövaara on Chernovin mukaan hyötynyt parinsa tennisliiton panostuksesta.

– Brittien liiton apu on valtava. Heliövaara pääsee treenaamaan huippuolosuhteissa ja saa palautteet parhailta valmentajilta.

Yksi tällaisista valmentajista on Louis Cayer, jota pidetään yhtenä maailman parhaista nelinpelivalmentajista. Hän on voittanut yli 20 Grand Slamia valmentajana ja valmentanut monia maailman ykköspelaajia.

Louis Cayer kuvassa.
Heliövaara pääsee hyötymään Louis Cayerin vinkeistä. Kuva: 2016 Getty Images

Pelkillä resursseilla ei kuitenkaan pääse pitkälle. Chernov muistuttaa, että Heliövaara on tehnyt valtavasti töitä noustakseen huipulle lopetettuaan uransa jo kertaalleen vuonna 2013.

Kaksikko sopeutuu jokaiseen tilanteeseen

Kesäkuussa Heliövaara ja Glasspool ylsivät nurmikentällä Lontoon ATP 500 -turnauksen finaaliin. Boris Chernovin mukaan kaksikon peli rullaa joka alustalla, koska heillä molemmilla on taustaa kaksinpelissä.

– Molempien kaksinpelin taso on suhteellisen korkea nelinpelin mittakaavassa. Harri on ollut parhaimmillaan 200:n ja Lloyd 300:n joukossa. Pelin osaaminen ja taidot ovat hyvin korkealla. Mielestäni alustoihin sopeutumiseen tarvitaan monipuolista pelitaitoa, jota molemmilla on.

Sekä Heliövaara että Glasspool syöttävät ja palauttavat hyvin.

– Jos aloitat pisteen hyvin alustasta riippumatta, ja sinulla riittää taitoa, peli kulkee.

Kaksikon jouheva yhteispeli kumpuaa lisäksi hyvästä kemiasta. Vuonna 2020 yhteistyön aloittaneet Heliövaara ja Glasspool ovat pelanneet yhdessä ATP-haastajakiertueelta lähtien.

– He ovat kokeneet hyvät ja huonot hetket ja olleet monta viikkoa yhdessä. Ihmisinä he sopivat toisilleen todella hyvin. Heillä on loistava kemia sekä kentällä että kentän ulkopuolella. Molemmat pelaajat ovat nöyriä ja kannustavat toisiaan todella paljon.

Harri Heliövaara ja Lloyd Glasspool kuvassa.
Heliövaaran ja Glasspoolin yhteispeli kulkee. Kuva: Shaun Brooks/Action Plus/Shutterstock/All Over Press

ATP-lopputurnaus on mahdollinen

Chernov pitää Heliövaaran ja Glasspoolin mahdollisuuksia päästä marraskuussa Torinossa pelattavaan ATP-lopputurnaukseen hyvinä. Nelinpeliin pääsee kahdeksan tänä vuonna eniten rankingpisteitä kerännyttä paria. Heliövaara ja Glasspool nousevat sunnuntain voitolla listalla seitsemänneksi.

– Lopputurnaukseen pääsy on täysin mahdollista. En näe mitään syytä, miksi ei pelattaisi siellä. He ovat tänä vuonna voittaneet kaksi kertaa maailman ykköset.

Maailman ykköspari Rajeev Ram/Joe Salisbury on taipunut tänä vuonna Heliövaaralle ja Glasspoolille Rooman Masters-turnauksessa ja Lontoon ATP 500 -turnauksessa.

Chernov muistuttaa, että kilpailu lopputurnaukseen pääsystä on erittäin kovaa. Torinossa pelaaminen edellyttää hyviä suorituksia Masters-turnauksissa ja US Openissa.

– Tason suhteen Heliövaara ja Glasspool ehdottomasti ansaitsevat paikan.

Harri Heliövaara (edessä) ja Lloyd Glasspool.
Nähdäänkö Heliövaara ja Glasspool ATP-lopputurnauksessa? Kuva: All Over Press

Miesten kaksinpelissä tienaa eniten

Heliövaara ja Glasspool kuittasivat Hampurin voitostaan yhteensä 108 770 euroa. Vertailun vuoksi Emil Ruusuvuoren toisella kierroksella kukistanut kaksinpelin voittaja Lorenzo Musetti sai 333 125 euroa. Naisten WTA-turnauksen kaksinpelin voitosta sai Hampurissa 26 770 euroa ja nelinpelin mestaruudesta 9 680 euroa.

Alemmalla ATP 250 -tasolla palkintosummat ovat pienempiä. Viime vuonna Heliövaara sai Hollannin Middelkoopin kanssa Moskovan ATP 250 -turnauksen voitosta 25 530 euroa ja suomalais-brittipari Marseillen ATP 250 -turnauksesta 9 790 euroa.

Lue lisää:

Harri Heliövaaralle uran ensimmäinen ATP500-turnausvoitto – sai maukkaan revanssin Ranskan avoimista ja tarrasi kiinni finaaliturnauspaikkaan

Huippu-urheilun lopettanut opiskelija päätti yrittää vielä kerran maailman huipulle ja onnistui – Harri Heliövaara, 32, kertoo hullusta vuodestaan

Harri Heliövaara pyysi brittipelaajaa parikseen yhteen kisaan – siitä alkoi hieno menestystarina: "Koko ajan tietää, mitä toinen tekee"

Suosittelemme