Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
Turkki yrittää jälleen saada suomenturkkilaista tamperelaismiestä vastuuseen maan presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kunnian loukkaamisesta.
Uusin oikeusapupyyntö saapui Suomen oikeusministeriölle pian sen jälkeen, kun Erdoğan alkoi julkisuudessa esittää edellytyksiä Suomen Nato-jäsenyydelle.
Pirkanmaan käräjäoikeuteen ohjattu oikeusapupyyntö on jo kolmas samassa asiassa. Ensimmäisen kerran Pirkanmaan käräjäoikeus hylkäsi oikeusapupyynnön vuonna 2019 ja toisen kerran 2021.
Erdoğan ilmoitti ensimmäisen kerran 13. toukokuuta vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Muutama päivä tämän jälkeen Turkki alkoi listata vaatimuksiaan, joita se piti edellytyksenä Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydelle.
Suomen oikeusministeriölle osoitettu oikeusapupyyntö on päivätty Turkissa 23. toukokuuta.
27. kesäkuuta useissa turkkilaisissa tiedotusvälineissä julkaistiin lista henkilöistä, jotka Turkki haluaa Suomen ja Ruotsin luovuttavan ”terroristeina” tai muista rikoksista epäiltyinä. Tällä listalla tamperelaismiestä ei väitetä terroristiksi vaan mainitaan, että häntä epäillään presidentin kunnian loukkaamisesta.
Tiistaina 28. kesäkuuta Suomi ja Turkki allekirjoittivat Madridin Nato-huippukokouksessa ”yhteisymmärrysasiakirjan”, jonka jälkeen Turkki hyväksyi Nato-jäsenyyden etenemisen.
Seuraavana päivänä oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi Ylelle, että jatkossakaan mitään poliittista harkintaa ei luovutusasioissa tehdä, vaan Suomi tekee luovutuspäätöksensä lain ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.
Oikeusministeriöön on tänä vuonna tullut Turkista kaksi luovutuspyyntöä, mutta ne ajoittuvat aikaan ennen Suomen Nato-jäsenyydestä noussutta keskustelua Turkissa.
Oikeusapupyyntöjä sen sijaan on tullut useita myös sen jälkeen, kun Erdoğan alkoi esittää ehtoja Suomelle. Hallitussihteeri Taina Neira oikeusministeriöstä kertoo, että pyynnöissä ei kuitenkaan mitenkään viitata esimerkiksi Turkin mediassa julkaistuun listaan.
Turkki on pyytänyt tamperelaismiehen luovuttamista kerran, mutta oikeusministeriö hylkäsi pyynnön vuonna 2021.
Nyt vireillä olevalla oikeusapupyynnöllä turkkilainen syyttäjä pyytää Suomelta oikeusapua, jotta Turkissa voitaisiin jatkaa oikeudenkäyntiä tamperelaista miestä vastaan.
Turkki ei ole uusinut luovutuspyyntöään vaan haluaa, että suomalainen tuomioistuin kutsuisi miehen kuultavaksi asiassa.
Pyyntö hylätty jo kahdesti ihmisoikeuksien vastaisena
Suomen laki kansainvälisestä oikeusavusta rikosasiassa toteaa, että oikeusapua ei anneta, jos sen antaminen olisi ristiriidassa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien periaatteiden kanssa. Uusimman oikeusapupyynnön käsittelyä ei ole vielä aloitettu.
Aiempien oikeusapupyyntöjen mukaan väitetyt rikokset olisivat tapahtuneet helmikuussa 2016. Turkkilainen syyttäjä on nostanut syytteen tamperelaismiestä vastaan Turkissa jo joulukuussa 2016. Tamperelaismies on Turkin ja Suomen kaksoiskansalainen ja on asunut Suomessa vuosikymmenten ajan.
Miestä syytetään Turkissa siitä, että hän on syyttäjän mukaan julkaissut Facebookissa halventavia kuvia presidentistä ja kirjoittanut tästä halventavia kommentteja. Tamperelaismies kiistää rikoksen.
Ratkaisussaan toiseen oikeusapupyyntöön käräjäoikeus totesi, että oikeusavun myöntäminen olisi ristiriidassa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien periaatteiden kanssa. Kysymys on Turkin rikoslain ongelmallisesta pykälästä.
Oikeusvaltioissa katsotaan yleensä, että valtionpäämiehen tulee sietää ankarampaa kritiikkiä kuin tavallisen kansalaisen. Turkin rikoslaissa asetelma on nurinkurinen, sillä presidentin kunnia nauttii korostettua suojaa.
Syytteen nostamiseen presidentin kunnian loukkaamisesta tarvitaan Turkin oikeusministeriön lupa, joten käytännössä syytteiden eteenpäin vieminen on itsevaltaisen presidentin hallinnon käsissä.
Tamperelaismiehen avustaja, asianajaja Kaarle Gummerus kertoo, että oikeusapupyyntö vaikuttaa pääosin samanlaiselta kuin aiemmat. Hän odottaa parhaillaan virallisia käännöksiä asiakirjoista.
– Lähtökohtamme on, että vastustamme virka-apupyyntöä yhä, Gummerus sanoo.
Käräjäoikeuden mukaan kyseessä on poliittinen rikos
Pirkanmaan käräjäoikeus ei ratkaise sitä, onko tamperelaismies syyllinen vai syytön. Virka-apua koskevassa harkinnassaan vuonna 2021 käräjäoikeus otti kuitenkin kantaa myös väitettyyn rikokseen.
Käräjäoikeuden mukaan tamperelaismiehen väitetyt kirjoitukset ovat alatyylisiä mutta selvästi suunnattu Turkin hallintoa ja poliittista järjestelmää vastaan. Oikeuden mukaan kirjoituksia voi arvioida poliittisiin erimielisyyksiin liittyvänä provokatiivisina tuotoksina ja siten pitää ymmärrettävinä.
Käräjäoikeus piti uskottavana tamperelaismiehen väitettä siitä, että teon poliittisen luonteen takia hänen mahdollisuutensa saada oikeudenmukainen oikeudenkäynti Turkissa on lähtökohtaisesti heikompi kuin tavanomaisessa rikosasiassa. Käräjäoikeus katsoi, että väitettyä tekoa olisi pidettävä poliittisena rikoksena.
Käräjäoikeus totesi, että oikeusavun antaminen Turkille tässä tapauksessa olisi ristiriidassa ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien periaatteiden kanssa sekä vastoin Suomen oikeusjärjestyksen perusperiaatteita.
Uusimman oikeusapupyynnön käsittelyn tarkka aikataulu ei ole vielä selvillä. Asianajaja Gummerus kertoo selvittävänsä sitä, tulisiko käräjäoikeuden kieltäytyä kokonaan käsittelemästä uutta oikeusapua sillä perusteella, että asia on jo aiemmin ratkaistu.
Korjaus 29.7.2022 klo 16.40: Muutettu termi turkinsuomalainen suomenturkkilaiseksi.
Voit keskustella aiheesta lauantaihin 30. heinäkuuta kello 23:een saakka.
Lue lisää:
Voiko Turkin hämmentäviä vaatimuksia “terroristiluovutuksista” ymmärtää – kolme professoria vastaa