Hyppää sisältöön

Paluumuuttaja Marko Mantere ryhtyi tekemään hämäläistä perinnejuomaa – Janakkalan sahtimestari haluaa tehdä Suomen parasta sahtia

Janakkalan sahtimestari ei välineillä brassaile, kotona sahti syntyy kattilassa ja ämpärissä sauna- ja suihkutiloissa. Tavoitteena on voittoisan sahdin toistaminen Hauhon SM-kisoihin elokuussa.

Janakkalan sahtimestari 2022 Marko Mantere haaveilee pienpanimosta Turenkiin. Sahdin SM-kisoihin Hauholle hän yrittää toistaa voittoisan sahtinsa reseptin. Kuva: Harri Oksanen / Yle
Harri Oksanen

Vähän yli vuoden verran sahdin valmistusta harrastanut Marko Mantere voitti kesällä Janakkalan sahtimestaruuden. Vieläpä melko perusvälineillä, aineiden lisäksi tarvittiin vain kattilaa ja ämpäriä.

– Ehkä semmonen pienin kannattava erä on kymmenen litran kattilalla. Sillä saa joku viisi litraa hyvää sahtia aikaiseksi, ja sen voi tehdä ihan liedellä, ei tarvitse sen kummempaa, opastaa Mantere.

Ihan ummikkona hän ei sahdinvalmistukseen ryhtynyt. Taustalla on olutharrastusta ja aikojen saatossa Marko on imenyt itseensä oppia myös alan ammattilaisilta.

– Olen käynyt hakemassa oppia Lammilta ja Uudeltamaalta ja myös entisiltä suomenmestareilta. Olen lukenut kaiken mitä sain käsiini ja ostanut kaikki mahdolliset kirjat ja sitten tietysti yrityksen ja erehdyksen kautta olen oppinut.

Sahdilla on nimisuoja, joka määrittää mitä sahtiin saa laittaa ja mitä ei, jotta sitä vielä voi kutsua sahdiksi. Miten sitten tekijät erottautuvat, kun ainesosat ovat kaikilla samanlaisia?

– Etua tulee siitä, että joudun tekemään pienissä erissä. Pystyn iteroimaan sitä enemmän ja kustannustaso mielessä tekemään kuitenkin vielä premium-sahtia eli makeampaa, Mantere pohtii.

Turenki sahtikartalle

Sahtipitäjiksi miellettyjä kuntia Suomesta löytyy monia ja sahtimestareitakin on leivottu kohta 30 vuotta. Hauhon SM-kisat elokuun kuudes päivä on 30-vuotisjuhlakilpailu. Turenkiin paluumuuttaneella Marko Mantereella on SM-kisoissa menestymisen lisäksi sahdin suhteen myös haaveita.

– Tampere-Helsinki välillä on jonkin sortin tyhjiö lähes kaikessa. Esimerkiksi lähin pienpanimo on Lammilla, joka toki on Hämeessä, mutta Turengista katsottuna pitkän matkan päässä. Haaveena on pienpanimo tänne Turenkiin, Janakkalaan, ja toimintaa sahdin ympärillä. Paikallisten sahtiharrastajien kanssa on ideoitu muun muassa sahtifestivaaleja, Mantere kertoo.

Mantereen mukaan Janakkalasta pitää ehdottomasti tehdä sahtipitäjä sahtikartalle.

Marko Mantereen noin neljän viikon ikäistä sahtia. Sahti säilyy oikeissa olosuhteissa pitkäänkin. Kuva: Harri Oksanen / Yle

Sahdin SM-kisat Hauholla

Janakkalan sahtimestaruus taskussaan Marko Mantere suuntaa Hauholle SM-kisoihin elokuun ensimmäisenä viikonloppuna. Janakkalan mestaruussahdin toistaminen on kuitenkin työn takana.

– Viimeisen parin päivän aikana olen tehnyt kolme eri sahtisatsia ja aina yrittänyt iteroida siitä vähän parempaa. Lisäksi olen opiskellut miten pullahiiva käyttäytyy huonelämpötilassa.

Mestaruussahtireseptin toistamine ei ole onnistunut.

– Missään nimessä en väitä, että olisin mikään mestari. Janakkalastakin löytyy lukuisia ihmisiä, jotka pystyvät tekemään selkärangasta aina hyvää sahtia 40–50 litran erissä. He ovat paljon enemmän mestareita kuin minä, Mantere kehuu.

Elokuun 6. päivä järjestettävään SM-kilpailuun osallistuu noin 50 kilpailijaa, kerrotaan Suomen sahtiseurasta. Kilpailussa on yksi sarja ja kisapäivä jakaantuu alku- ja välieriin sekä varsinaiseen finaaliin.

Koronan takia vuoden 2020 mestaruuskisat jäivät väliin, mutta muutoin sahdinvalmistuksen SM-kisoja on järjestetty joka kesä vuodesta 1992 lähtien. Viime vuonna Sahdinvalmistuksen Suomenmestariksi valittiin Hannu Sirén Hartolasta.

Suosittelemme sinulle