Hyppää sisältöön

Huumeiden käyttö on entistä näkyvämpää myös Tampereella, ja ehdotus käyttöhuoneista jakaa mielipiteitä: hoidetaanko syitä vai seurauksia?

Huumausaineiden käyttötilakokeilua puoltava kansalaisaloite etenee eduskuntaan. Kysyimme päihdetyötä tuntevilta, mikä merkitys käyttöhuoneilla olisi Tampereen katukuvassa.

Millainen tarve huumeiden käyttöhuoneille olisi Tampereella? Mitä niistä hyödyttäisiin, entä miten niitä valvottaisiin? Toimittaja Valtteri Kujansuun haastattelussa Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeen vertaistoimija Milla Mäkinen, Tampereen kaupungin palvelualuejohtaja Maritta Närhi sekä päihdeterapeuttina pitkään työskennellyt kuntoutuspäällikkö Juha Lantz. Kuvaaja Matias Väänänen / Yle.
Sanni Isomäki,
Valtteri Kujansuu
Avaa Yle-sovelluksessa

Terveydenhuollon henkilöstön valvomia huumeiden käyttöhuoneita puoltava kansalaisaloite on kerännyt yli 50 000 allekirjoitusta, ja etenee seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi.

THL on esittänyt käyttöhuoneiden kokeilua Suomessa yhtenä toimena lisääntyneiden huumekuolemien vähentämiseksi. Tilastokeskuksen kuolemansyytilaston mukaan vuonna 2020 huumeisiin kuoli Suomessa 258 ihmistä, kun vuonna 2010 vastaava luku oli 156.

Käyttöhuoneissa huumeiden käyttäjät voivat käyttää laittomia päihteitä valvotusti. Asiaa ajavan kansalaisaloitteen mukaan käyttötiloissa saa nopeasti apua terveydenhuollon ammattilaisilta. Aloitteen mukaan käyttöhuoneet myös vähentävät häiriöitä julkisissa tiloissa ja vaikuttavat ympäristön siisteyteen, kun käytetyt neulat eivät päädy sinne.

Pengerpuisto Helsingin Kalliossa.
Vuonna 2017 Tampereella oli katkaisu-, vieroitus- ja laitoshoidossa yhteensä 482 päihderiippuvaista. Vuonna 2020 hoitoon hakeutuneita oli 701, ja viime vuonna määrä laski 619:een. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Millainen tilanne on Tampereella?

Tampereen poliisilaitoksen rikoskomisario Ari Luoto kertoi kuun alussa Ylelle, että kaupungin huumetilanne on huolestuttava. Huumeita myydään ja käytetään runsain mitoin – niin paljon, etteivät poliisin resurssit riitä pysymään perässä.

Kolme vuotta Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeen vertaistoimijana työskennellyt Milla Mäkinen on samaa mieltä siitä, että huumeongelmat ovat Tampereella menneet selkeästi huonompaan suuntaan.

Esimerkiksi keskusta-alueella päihteitä käytetään avoimesti.

Mäkinen itse kannattaa käyttöhuoneita. Hänen mielestään olisi tärkeää, että suonensisäisiä huumeita käyttävillä olisi paikka, jossa käyttö olisi mahdollista ilman paineita ja puhtailla välineillä. Samalla välineet eivät päätyisi ympäristöön, vaan jäisivät huoneisiin.

– Se olisi myös askel siihen suuntaan, että yhteiskunta hyväksyisi, että suonensisäisten huumeiden käyttäjiä on, ja ottaisi asian vakavasti.

Tampereen kaupungin psykososiaalisen tuen palvelujohtaja Maritta Närhi kertoo päihdeongelmaisten palvelujen kysynnän kasvaneen viime vuosina nopeasti. Palveluja on pyritty lisäämään ja monipuolistamaan tarpeen mukaan.

Yhdeksi syyksi nopealle kasvulle Närhi nostaa aineiden saamisen helppouden. Nykyään huumeita on suhteellisen helposti saatavilla netin kautta, ja se näkyy etenkin nuorempien käyttäjien määrässä.

– Käyttäjämäärät ovat kasvaneet todella lyhyessä ajassa. Tämä yhteiskunta on muuttunut siinä suhteessa, ja pitäisi pystyä paremmin reagoimaan näihin asioihin, Närhi sanoo.

Käyttöhuonekokeilusta käytävässä keskustelussa Närhi huomaa samoja piirteitä kuin parikymmentä vuotta sitten.

– Jotenkin tulee mieleen ne keskustelut, joita käytiin silloin kun perustettiin terveysneuvontaa ja ruiskujen ja neulojen vaihtomahdollisuutta. Se vaatii varmaan pitkäaikaista debattia, jossa käydään hyötyjä ja huonoja puolia läpi, ja muodostetaan sen jälkeen mielipide.

Kolme ihmistä seisoo Tampereen keskustan puistossa. Vasemmalla lyhythiuksinen nainen punaisessa hupparissa, keskellä vaaleahiuksinen nainen farkun värisessä mekossa ja oikealla mies tummassa paidassa.
Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeen vertaistoimija Milla Mäkinen, Tampereen kaupungin palvelualuejohtaja Maritta Närhi sekä päihdeterapeuttina pitkään työskennellyt Rehab365:n kuntoutuspäällikkö Juha Lantz. Kuva: Matias Väänänen / Yle

Hoidetaanko syitä vai seurauksia?

Päihdeterapeuttina pitkään työskennellyt kuntoutuspäällikkö Juha Lantz suhtautuu huumeiden käyttöhuoneisiin kriittisesti. Hänestä huomio pitäisi kiinnittää ennemmin ongelman syihin, kuin seurauksiin.

– Aika usein menemme tietyllä tapaa seurausten hoitoon. Minä ajattelen, että huumekuolemat ovat seurausta siitä, että meillä huumeriippuvuusongelmat kasvavat todella merkittävästi. Jos lähdemme hoitamaan vain seurauksia, mutta meillä on tietyllä tapaa ydinongelma edelleen hoitamatta,tuoko se loppujen lopuksi kauhean pitkälle vietyä ratkaisua tähän ongelmaan?

Lantzin mukaan tämän hetkiset poliittiset päätökset ovat tietyllä tapaa vain seurausten hoitamista.

– Miten voisimme ruveta ennemminkin auttamaan paremmin ihmisiä pääsemään hoitoihin, missä pääsee irti huumeista? Miten pystyttäisiin nuoria auttamaan enemmän niin, että he eivät ajaudu huumemaailmaan?

Millaisia käyttöhuoneiden palvelut voisivat olla? Miten suuressa roolissa häpeä on hoitoon hakeutumisessa? Entä millaisia konkreettisia muutoksia käyttöhuoneet toisivat Tampereen katukuvaan? Toimittaja Valtteri Kujansuun toimittaman haastattelun voit katsoa kokonaisuudessaan jutun alusta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 27.7. kello 23:een saakka. Keskusteluun tarvitset Yle Tunnukset.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue lisää:

"Minkä signaalin huumeiden käyttöhuoneet antavat?" pohtii ison valtuustoryhmän puheenjohtaja – Tampereella mielipiteet huoneista jakautuvat

Mäkelänkatu 50:n asukkaat tietävät, mitä tapahtuu, kun huumeille ei ole käyttöhuoneita: "Ne vetävät tuossa pihallakin, ruiskuja on joka paikassa"

Maryamilta sai amfetamiinia vaikka kotiovelle kuljetettuna – poliisi ja entinen huumekauppias kertovat myyjien ja käyttäjien nuorentuneen

Suosittelemme sinulle