Hyppää sisältöön

Suomella on kuusi tapaa, joilla venäläisten lomamatkailua voisi rajoittaa – yksi niistä on tehokas, mutta saisi aikaan poliittisen myrskyn

Venäläiset ovat päässeet taas matkustamaan Suomeen sen jälkeen, kun viimeiset koronarajoitukset rajoilta poistettiin heinäkuun puolessa välissä.

Ulkoministeriössä pohditaan keinoja viisumipolitiikan päivittämiseksi
Annika Martikainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa pohditaan parhaillaan, tulisiko venäläisten lomamatkailua Suomeen vähentää tai estää kokonaan. Suomeen saapuu tällä hetkellä 7 000 venäläistä matkailijaa päivässä.

Käymme tässä läpi kuusi erilaista vaihtoehtoa, joita on esitetty venäläisten turistiviisumeiden rajoittamiseksi. Juttua varten on saatu tietoja ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerilta sekä Euroopan komissiolta.

1. Lopetetaan viisumien käsittely

Laki kieltää.

Schengen-lainsäädäntö velvoittaa käsittelemään kaikki vastaanotetut viisumihakemukset oikeudenmukaisesti, joten jono on purettava.

Suomi kuuluu Euroopan vapaan liikkuvuuden alueeseen eli Schengen-alueeseen ja noudattaa sen sääntöjä. Oikeusvaltion toimintatapoihin kuuluu myös se, että sääntöjä ei muuteta sen jälkeen kun hakemus on jätetty.

2. Rajoitetaan vastaanotettavien viisumihakemusten määrää

Helppo toteuttaa, mutta ei kovin tehokas.

Tämä olisi ulkoministeriölle helpoin tapa rajoittaa venäläisten matkailijoiden määrää, ja ministeriö voisi itse päättää asiasta.

Keino ei ole kuitenkaan kovin tehokas, sillä sen vaikutukset näkyisivät vasta muutaman vuoden päästä: noin 100 000 venäläisellä on jo voimassa turistiviisumi, jolla he voivat matkustaa Suomeen vielä useamman vuoden ajan. Vaikka uusien viisumihakemusten vastaanotto loppuisi tänään, eivät venäläisten rajanylitykset loppuisi.

Jos vastaanotettavien hakemusten määrää lähdettäisiin rajaamaan, koskisi se kaikkia hakemuksia: Suomeen tulisi vähemmän niin ostosmatkailijoita, sukuloimaan tulleita kuin toisinajattelijoitakin.

Usea EU-maa on Ukrainan sodan alkamisen jälkeen rajoittanut juuri vastaanotettavien viisumihakemusten määrää. Ainakaan Alankomaissa ja Kreikassa hakemuksia ei ole pystytty käsittelemään, koska Venäjä on karkottanut konsulaattien työntekijöitä.

Schengen alueista Tanska on lisännyt viisumirajoituksia tai merkittäviä viivästyksiä venäläisten viisumeissa.

3. Päästetään Suomeen vain hyvin rajatulla syyllä

Laki saattaa kieltää.

Viro tiukensi huomattavasti turistiviisumilinjaansa jo maaliskuussa: venäläinen tai valkovenäläinen voi saada lomaviisumin vain tietyistä syistä, esimerkiksi jos hakija tulee tapaamaan lähisukulaisia, osallistuu hautajaisiin tai tulee tärkeään leikkaukseen Viroon.

Tosin Viron käytäntö on mahdollisesti EU-säännöstön vastainen. Suomen ulkoministeriö selvittää parhaillaan tätä mahdollisuutta ja seuraa tiiviisti EU:n päätöksiä. Komission alustava kanta on ollut, että valikoiva viisumikäytäntö on Schengen-säännöstön vastainen, mutta lopullista päätöstä odotetaan EU-tuomioistuimelta.

Jos laki sallisi sen, ulkoministeriö voisi nopeasti rakentaa pohjaesityksen asiasta. Edessä olisi kuitenkin poliittinen keskustelu siitä, mistä syystä venäläiset saisivat lomailla Suomessa ja mistä syystä eivät.

4. Myönnettyjen viisumeiden mitätöinti

Tuskin laillista.

Viisumeiden mitätöinti ei hyvin todennäköisesti menisi laillisuusvalvonnasta läpi eli se katsottaisiin laittomaksi.

Konsulipäällikkö Jussi Tanner pitää viisumeiden mitätöintiä erittäin kovana toimenpiteenä oikeusvarmuuden kannalta. Oikeusvarmuudella tarkoitetaan luottamusta siihen, että oikeudelliset ratkaisut ovat ennakoitavissa eivätkä säännöt muutu kesken kaiken.

Venäläiset ovat menettäneet Viron viisumeita Z-merkin takia.

5. Rajan sulkeminen henkilöliikenteeltä

Varma, mutta vaikea keino.

Ainoa varma tapa matkustamisen pysäyttämiseen on rajan sulkeminen henkilöliikenteeltä. Päätös olisi raju, voisi aiheuttaa poliittisen myrskyn, eikä sille välttämättä olisi kannatusta poliitikkojen tai kansan keskuudessa.

6. EU:n yhteinen päätös

Ulkoministeriö on vedonnut siihen, että Suomi haluaa noudattaa EU:n päättämää linjaa.

EU:n yleinen linja sallii tällä hetkellä venäläisten lomamatkat Schengen-alueella. Sen lisäksi jäsenmaat voivat itse halutessaan rajoittaa turistiviisumien hakemista ja osa maista on sen jo tehnyt.

EU reagoi helmikuussa Venäjän hyökkäyssotaan poistamalla hallintoa lähellä olevien venäläisten virkahenkilöiden ja liikematkustajien etuoikeudet viisuminhaussa. Ennen kaikki virkahenkilöt ja liikematkustajat saivat alennusta palvelumaksusta ja hakemukseen vaadittavia dokumentteja oli vähemmän kuin muilla venäläisillä.

Voit keskustella aiheesta torstaihin 28. heinäkuuta kello 23:een saakka.

Lue myös:

Venäläisten matkailijoiden määrä pysyisi ehkä aluksi ennallaan viisumirajoituksista huolimatta – tutkija: Symbolisesti merkittävä viesti

Asiantuntija: Turistiviisumien rajoittaminen johtaisi vastaaviin toimiin Venäjältä, mutta päätös siitä tulisi tehdä EU-tasolla

Pääministeriä sijaistava Aki Lindén keskeyttäisi viisumien myöntämisen venäläisille

Itärajan yrittäjillä ristiriitaiset mietteet venäläisten turistiviisumien rajoittamisesta: "Osa pohtii, riittääkö asiakkaita"

Venäläisten viisumihakemuksia tulee noin tuhat päivässä – venäläispariskunta arvioi, että harva maassa pohtii nyt lomailua

Suurimmat puolueet haluavat lopun venäläisten turistimatkoille Suomeen – SDP:n Kiljunen varoittaa luomasta uutta Pohjois-Koreaa

Suosittelemme sinulle