Hyppää sisältöön

Jälleen yksi sähköyhtiö nurin: 70 000 asiakkaan Lumo Energia lopettaa toimintansa – kuluttajan on vaikea nähdä riskejä ennalta, sanoo Energiaviraston johtaja

Toimitusjohtaja Otto Savastin mukaan yhtiö asiakkaineen pyritään myymään. Jos se ei onnistu, kuluttajan pitää itse huolehtia uuden sähkösopimuksen hankkimisesta.

Kuvakaappaus Lumo Energian kotisivuilta, joissa näkyy teksti: "Huomio. Lumo Energian kanssa ei valitettavasti tällä hetkellä voi tehdä sähkösopimusta."
Sähköyhtiö Lumo Energia on keskeyttänyt uusien sopimusten tekemisen. Toiminta on loppumassa ja neuvottelut yhtiön myynnistä kesken. Kuva: Kuvakaappaus Lumo Energian kotisivuilta
Kaisa Uusitalo
Avaa Yle-sovelluksessa

70 000 asiakkaalle sähköä myyvä Lumo Energia lopettaa toimintansa. Sähköntoimitus nykyisille asiakkaille jatkuu toistaiseksi, mutta uusia sopimuksia ei tehdä.

Toimitusjohtaja Otto Savasti vahvistaa Ylelle, että sekä Ruotsin että Suomen yhtiöiden toiminta loppuu.

Ruotsissa yhtiö toimii nimellä Lumo Energi. Ruotsin-yhtiö on jo myyty uudelle toimijalle ja asiakkaat siirtyvät elokuun alussa.

Suomen osalta neuvottelut ovat kesken, Savasti sanoo.

– Suomen asiakkaiden osalta yrityskauppaneuvottelut ovat käynnissä, ja homma on paketoitu toivottavasti elokuun aikana. Toivotaan, että asiakkaat saadaan siirrettyä uuteen yhtiöön.

Savastin mukaan ratkaisuun päädyttiin vaikean markkinatilanteen vuoksi. Hän ei kommentoi sitä, onko päätöksen taustalla maksuvaikeuksia, kuten vuoden lopussa kaatuneen Energia 247:n tapauksessa.

– Sähkömarkkinalla ei tällä hetkellä ole mitään ennustettavuutta tai näkyvyyttä. On parempi laittaa pillit pussiin ennen kuin riskit kasvavat niin suuriksi kuin ensi talvena ennakoidaan olevan. Markkina on nyt niin haastava, että en näe, että meillä olisi edellytyksiä jatkaa itsenäisenä toimijana, Savasti kommentoi.

Savasti ei kerro, mikä toimija yhtiön olisi mahdollisesti ostamassa.

Nykyisten asiakkaiden kannattaa seurata tilannetta

Lumo Energia pyrkii nyt myymään yhtiön asiakkaineen eteenpäin.

Jos se ei onnistu tai vain osa asiakkaista siirtyy, voi uuden sähkönmyyjän löytäminen jäädä kuluttajan vastuulle, sanoo Energiaviraston johtaja Antti Paananen.

– Kun sähkönmyyjä lopettaa toimintansa, paikallisella jakeluverkkoyhtiöllä on vastuu toimittaa kuluttajalle sähköä kolmen viikon ajan. Jos sinä aikana ei saa tehtyä uutta sopimusta, on verkonhaltijalla oikeus katkaista sähköt, Paananen sanoo.

Lumo Energia jatkaa toistaiseksi sähköntoimitusta nykyisille asiakkailleen, mutta uusia sopimuksia ei tehdä. Vanhat asiakkaat eivät myöskään voi vaihtaa sopimustaan yhtiön sisällä.

Toimitusjohtaja Savastin mukaan nykyisille asiakkaille tiedotetaan tilanteesta sitten, kun tiedotettavaa on. Toistaiseksi asiakkaiden ei tarvitse tehdä mitään eikä pelkoa sähkösopimuksen yllättävästä katkeamisesta ole, yhtiö päivitti iltapäivällä verkkosivuillaan.

Jo kolmas myyntiyhtiö nurin

Energiavirasto sai tiedon Lumo Energian tilanteesta pari viikkoa sitten. Paanasen mukaan tiedossa ei ole, että yhtiö olisi akuuteissa talousvaikeuksissa.

Suomessa toimii noin 70 sähkönmyyjää, joista Lumo Energia sijoittuu asiakasmäärissä keskikastin yläpuolelle.

Viimeisen hieman yli vuoden sisällä ovat Lumo Energian lisäksi kaatuneet myös Energia 247 ja Finergy Voima – kaikki myyntiyhtiöitä, joilla ei ole omaa sähköntuotantoa.

Siitä ei kuitenkaan Paanasen mukaan voi päätellä mitään.

– Kaikki myyntiyhtiöt eivät ole riskiyhtiöitä, vaan se riippuu täysin siitä, miten hyvin on onnistunut hankintansa ja riskienhallintansa järjestämään, hän sanoo.

Sähköyhtiöiden on maksettava tukkumarkkinoilta ostamansa sähkö heti, mutta omilta asiakkailtaan se saa maksut viiveellä. Maksusaamisten odottelu vaatii yhtiöiltä riittävän suurta kassaa.

Onko iso sähköyhtiö kuluttajan kannalta turvallisempi valinta?

– Toki yhtiöillä, joilla on omaa tuotantoa ja muuta omaisuutta, tase on todennäköisesti vakaampi kuin välitystoiminnassa, joka perustuu puhtaasti siihen että ostetaan sähköä tukkumarkkinoilta, myydään se loppuasiakkaalle ja pyritään ottamaan siitä kate välistä, Paananen toteaa.

Hänen mukaansa kuluttajan on kuitenkin vaikea nähdä riskejä ennalta, sillä tässä markkinatilanteessa yhtiöt voivat ajautua ongelmiin nopealla aikataululla.

Lumo Energia on vuonna 2015 perustettu suomalainen sähköyhtiö, joka myy asiakkailleen pohjoismaisen sähköpörssin Nord Poolin kautta ostettua sähköenergiaa. Yhtiöllä on noin 70 000 asiakasta, joista valtaosa Suomessa. Pääomistaja on yhdysvaltalainen Genie Energy Ltd.

Juttua päivitetty 27.7. kello 15.51: Lisätty Energiaviraston johtajan Antti Paanasen kommentit.

Voit keskustella aiheesta 28.7. kello 23:een saakka.

Lue myös:

Kohusähköyhtiö Fi-Nergyn ja 365 Hankinnan asiakkaita kehotetaan vaihtamaan sähkönmyyjä pikaisesti – sähkönjakelu loppumassa lähiaikoina

Sähkö on nyt niin kallista, että yksi sähköyhtiö kaatui jo – viimeksi yhtä korkeita hintoja nähtiin yli 10 vuotta sitten

Kaksi sähköautoa pihassa ja sähkölämmitys talossa – raju sähkön hinnan nousu rokottaa Pellin perhettä tuhansilla euroilla

Suomalaiset voivat joutua kärsimään sähkön säännöstelystä ensi talvena – paljon riippuu siitä, onko Olkiluodon ydinvoimala käytössä joulukuussa

Sähkö on alkuviikolla poikkeuksellisen kallista kesästä huolimatta – “Hinnat eivät ole laskussa, pikemminkin päinvastoin”

Suosittelemme