Hyppää sisältöön

Jokirapukanta saatiin elpymään rapuruton jälkeen Sievin Vääräjoesta: talkotyöllä tehty ravun palauttaminen oli hidasta

Jokiravut ovat erityisen altiitta rapurutolle, joka hävitti niistä suurimman osan joesta vuonna 2005. Nyt noin viiden vuoden ajan ravustus on taas onnistunut, kun kanta on talkoilla elvytettyä osaan joesta.

Näin kookas jokirapu löytyi Sievin Vääräjoessa olleesta merrasta keskiviikkona 27. heinäkuuta. Kuva: Päivi Seeskorpi / Yle
Hanna Holopainen,
Päivi Seeskorpi

Rapukanta näyttää elpyneen Sievin läpi virtaavassa Vääräjoessa.

Tämän ravustuskauden pyydykset ovat olleet vedessä vasta vajaan viikon, mutta saalista on saatu jo hyvin, eikä rapurutosta ole merkkejä. Vääräjoen ravut ovat jokirapuja, jotka ovat erityisen altiitta rapurutolle.

Rapurutto hävitti joesta ravut lähes täysin vuonna 2005, ja kannan elvyttäminen ravustajien yhteispelillä on ollut ison työn tulos.

– Talkoohommalla siirrettiin pikkurapuja, jokainen pyytäjä antoi alaspäin 20–30 kappaletta, jotkut antoivat 50 rapua per paikka. Täällä oli myös kalataloudellinen kunnostus, 21 koskea kunnostettiin ja tehtiin kutupaikkoja, kertoo Sievin kalastuskunnan puheenjohtaja Veli-Pekka Naukkarinen

Jokirapujen pyytäminen onnistui kunnolla taas vuonna 2018 joen alkujuoksulta, ja siitä lähtien rutto on joessa vältetty. Vieläkin istutuksia jatketaan.

Kuuntele, mitä Veli-Pekka Naukkarinen kertoo Päivi Seeskorvelle Vääräjoen kunnostuksesta.

Naukkarisen mukaan joki rapua on saatu nyt hyvin niin Sievistä kuin Rautionkin alueelta.

Vastaisuudessa rapuruttoa ehkäistään niin, että Vääräjokeen pääsevät viemään mertansa vain paikalliset.

Viime vuonna jokiravusta maksettiin 2,5 eurosta 6 euroon per rapu riippuen sen koosta.

Seuraa mitä lähelläsi tapahtuu. Lue ja katso lisää uutisia Pohjois-Pohjanmaalta.

Suosittelemme sinulle