Hyppää sisältöön

Pietarilainen Tatiana Kosikhina lentää Suomesta Espanjaan – Helsinki-Vantaan lentoasema on venäläisten viimeisiä portteja maailmalle

Viisumirajoitusten vuoksi useat venäläiset matkustavat ulkomaille Helsinki-Vantaan kautta. Monet saapuvat Helsinkiin linja-autolla tai taksikyydillä.

Tatiana Kosikhina on ensimmäistä kertaa Suomessa.
Katri Tihilä,
Ulla Malminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pietarilainen Tatiana Kosikhina tutkii lentoaikatauluja Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaalin lähtöaulassa. Hän aikoo matkustaa Helsingin kautta Espanjan Gironaan, josta hän jatkaa matkaansa kolmen päivän jälkeen Bulgariaan. Kyseessä on osittain loma- ja työmatka, ja tarkoituksena on palata elokuussa Venäjälle.

Suomeen hän saapui reittitaksilla Pietarista ja kertoo, ettei taksin ja bussin lisäksi muuten pääse Venäjältä Eurooppaan.

Kosikhina on ensimmäistä kertaa Suomessa. Hänen lentonsa on vasta illalla, joten hän toivoo ehtivänsä käymään Helsingin keskustassa.

– Olen iloinen, että voimme matkustaa Suomen kautta. Suomi on suurenmoinen maa, jota en vielä tunne, mutta tänään vietän täällä vain yhden päivän, Kosikhina kertoo.

Maarajan ylitykset kaukana pandemiaa edeltävästä tasosta

Monet venäläiset hyödyntävät nyt Suomen ja Venäjän välistä maarajaa päästäkseen lentämään ulkomaille Helsinki-Vantaan kautta. Poliitikot käyvät kuitenkin jo keskustelua siitä, pitäisikö viisumien myöntäminen venäläisille keskeyttää.

Rajavartiolaitoksen mukaan Venäjän ja Suomen välisen maarajan ylittävien ihmisten määrä on yhä vähäinen verrattuna pandemiaa edeltävään aikaan.

Tämän vuoden heinäkuussa raja on ylitetty molempiin suuntiin kaikkiaan 175 603 kertaa. Vuonna 2019 heinäkuussa vastaava luku oli 942 466.

Rajavartiolaitos arvioi, että päivittäin muutama sata venäläistä jatkaa matkaansa joko lentäen tai laivalla muihin maihin.

Ulkoministeriön mukaan Suomi antaa nyt reilusti aiempaa enemmän kielteisiä viisumipäätöksiä venäläisille. Niiden osuus hakemusten kokonaismäärästä on kymmenkertainen aiempaan verrattuna.

Työmatkailijaa huolestuttaa viisumien saatavuus

Kaikkien Suomen hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat valmiita rajoittamaan ainakin jollakin tavalla turistiviisumeilla liikkuvien venäläisten matkustusta Suomeen. On keskusteltu myös Schengen-maiden yhteisestä linjauksesta, ja muun muassa Baltian maat ovat keskeyttäneet turistiviisumien myöntämisen venäläisille.

Epäselvä tilanne aiheuttaa hämmennystä myös venäläisten työmatkailijoiden keskuudessa, kertoo venäläinen merimies Sergey Kondokov. Hänon huolissaan siitä, miten hän pääsee ulkomaille töihin, jos Schengen-viisumilla ei tulevaisuudessa pääsisi Suomen kautta muihin maihin.

Kondokov on kotoisin Donin Rostovista, joka sijaitsee lähellä Ukrainaa Mustanmeren läheisyydessä.

Hänen työmatkansa päämäärä on Alankomaiden Rotterdamissa, jossa hän menee merialukselle töihin kapteeniksi. Kondokov matkusti aluksi Pietariin, josta hän tuli Helsinkiin työnantajan järjestämällä autolla. Matka kesti noin kuusi tuntia.

Rajamuodollisuudet sujuivat nopeammin kuin hän osasi odottaa.

– Vietimme hyvin vähän aikaa rajalla. Kaikki meni hyvin, ja jonossa oli vain pari autoa, Kondokov kertoo.

Sergey Kondokov.
Sergey Kondokov kertoo, että hänellä ei ole usein aikaa suunnitella työmatkoja tai odottaa viisumia, sillä hän saa työkutsuja merelle nopeallakin aikataululla. Kuva: Matti Myller / Yle

Kondokov halusi matkustaa Helsingin kautta, koska se on hänelle kätevintä. Hän ei tiedä Helsingin ja Turkin lisäksi muita vaihtoehtoja lentää Eurooppaan.

– On erittäin tehokasta lentää Helsingistä Amsterdamiin. Minulla on merimiehenä hyvin vähän aikaa, ja minua odotetaan jo aluksella.

Helsinki on Kondokoville entuudestaan tuttu pysähdyspaikka työmatkoilla. Hän ei varsinaisesti ole käynyt kaupungissa vapaa-ajanmatkailijana vaan on vieraillut pelkästään lentokentällä ja satamassa.

Hän on havainnut, että venäläisten on aiempaa vaikeampaa saada viisumia Suomesta.

– Sillä on iso vaikutus monille venäläisille, jotka asuvat Pietarissa ja Karjalassa, sillä heillä on paljon sukulaisia täällä.

Yhtenä vaihtoehtona on matkustamisen Turkin kautta

Moskovasta kotoisin oleva Elena Nabieva on Venäjän ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen, ja on nyt matkalla San Franciscoon tapaamaan perhettä. Hän kertoo matkustaneensa Pietarista autolla ystävän kanssa, joka asuu Helsingissä.

- Bussilippuja Pietarista ei ollut enää saatavilla. Bussit olivat täynnä, kertoo Nabieva.

Elena Nabieva.
– Suurin osa ystävistäni on lähtenyt maasta, ja he jotka eivät, kulkevat varmaankin Turkin kautta, kertoo Elena Nabieva. Kuva: Matti Myller / Yle

Nabieva kertoo matkustavansa Helsingistä Yhdysvaltoihin, koska se on helpointa ja halvinta.

Matkustaminen Yhdysvaltoihin on vaikeutunut myös hänelle, kun suoria lentoyhteyksiä ei ole Venäjältä. Hänen pitää matkustaa Pietarista Suomeen autolla tai bussilla. Toinen vaihtoehto matkustaa Yhdysvaltoihin olisi ollut esimerkiksi Istanbulin kautta, mutta se olisi ollut kolme kertaa kalliimpaa.

Hänelle kuitenkin matkustaminen on helpompaa kuin monelle muulle venäläiselle kaksoiskansalaisuuden vuoksi.

Suojelupoliisin mukaan tavallisten venäläisten matkailu Suomeen ei aiheuta turvallisuusuhkaa.

Suposta kerrotaan, että viisumisäännösten takia suomalaisilla viranomaisilla on hyvä kokonaiskuva tulijoista, mutta viranomaiset saavat tietoja mahdollisista uhkista myös viisumiprosessin ulkopuolelta, ja niihin reagoidaan tarpeen mukaan.

Juttua on täsmennetty 28.7.2022 klo 15.09 lisäämällä faktalaatikko ja seuraava kappale: Kaikkien Suomen hallituspuolueiden eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat valmiita rajoittamaan ainakin jollakin tavalla turistiviisumeilla liikkuvien venäläisten matkustusta Suomeen. On keskusteltu myös Schengen-maiden yhteisestä linjauksesta, ja muun muassa Baltian maat ovat keskeyttäneet turistiviisumien myöntämisen venäläisille.

Aiheesta lisää:

Venäläisten matkailijoiden määrä pysyisi ehkä aluksi ennallaan viisumirajoituksista huolimatta – tutkija: Symbolisesti merkittävä viesti

Venäläisten viisumihakemuksia tulee noin tuhat päivässä – venäläispariskunta arvioi, että harva maassa pohtii nyt lomailua

Pääministeriä sijaistava Aki Lindén keskeyttäisi viisumien myöntämisen venäläisille

Suurimmat puolueet haluavat lopun venäläisten turistimatkoille Suomeen – SDP:n Kiljunen varoittaa luomasta uutta Pohjois-Koreaa

Asiantuntija: Turistiviisumien rajoittaminen johtaisi vastaaviin toimiin Venäjältä, mutta päätös siitä tulisi tehdä EU-tasolla

Suosittelemme sinulle