Hyppää sisältöön

"Minne pakenet, jos asut esteellisessä kerrostalossa ja tulee pommitus?" Vammaiset jäävät helposti sodan jalkoihin, sanoo vammaisaktivisti

Suomessa on vammaisten kohdalla periaatteessa hyvä lainsäädäntö, mutta käytännössä sitä ei aina osata noudattaa, sanoo toimittaja ja vammaisaktivisti Sanni Purhonen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Vammaiset ihmiset jäävät usein sodan jalkoihin, kertoo vammaisaktivisti ja toimittaja Sanni Purhonen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.
Vammaiset ihmiset jäävät usein sodan jalkoihin, kertoo vammaisaktivisti ja toimittaja Sanni Purhonen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.
Yle

Sotatilanteessa vammaisten oikeudet ja turvallisuus unohtuvat helposti, sanoo vammaisaktivisti ja toimittaja Sanni Purhonen Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

– Jos asut esimerkiksi esteellisessä kerrostalossa, tulee jokin pommitus, ja pommisuojakin on esteellinen, minne pakenet? Purhonen havainnollistaa.

Ukrainassa on noin 100 000 vammaista. Maan hoitolaitoksissa oli jo keväällä pulaa hoitajista, ja kehitysvammaisten lasten kanssa pakenemisen ulkomaille kerrottiin olevan vaikeaa.

Purhosen mukaan Suomessa on vammaisten kohdalla periaatteessa hyvä lainsäädäntö, mutta sitä ei käytännössä osata monesti noudattaa. Hänen mukaansa viranomaiset eivät aina tunne vammaisia koskevaa lainsäädäntöä, mikä johtaa esimerkiksi esteelliseen rakentamiseen.

Toimittaja: Wali Hashi

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Miten vammaiset huomioidaan kriisin ollessa päällä, Sanni Purhonen?

Lue lisää:

Sota Ukrainassa on herättänyt huolta myös kehitysvammaisten parissa – erityisryhmien evakuointi olisi vaikeaa, mutta siihen on varauduttu

Kehitysvammaiset jäävät Ukrainassa sodan jalkoihin – on vaikea paeta sekä ymmärtää pelottavia muutoksia, sanoo Ylen haastattelema omaishoitaja

Suosittelemme sinulle