Hyppää sisältöön

Uransa jatkoa Venäjällä pohtiva tähtilibero Lauri Kerminen suljettiin maajoukkueesta – myös jääpalloilija Tuomas Määttää uhkaa hyllytys

Lentopalloliiton puheenjohtaja Lauri Innan mukaan ratkaisu oli ainoa mahdollinen. Sillä pyritään takaamaan maajoukkueelle keskittymisrauha elokuun tärkeisiin EM-karsintapeleihin.

Lauri Kerminen är libero i Finlands herrlandslag i volleyboll.
Lauri Kerminen ei ole tällä hetkellä mukana maajoukkuetoiminnassa. Kuva: imago/Newspix/ All Over Press
Paavo Forsberg
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen lentopallomaajoukkueen pitkäaikainen tähtilibero Lauri Kerminen on toistaiseksi hyllytetty maajoukkueen toiminnasta. Maajoukkueen portit suljettiin 29-vuotiaalta Kermiseltä, koska hän saattaa jatkaa seurajoukkueuraansa Venäjällä.

Kerminen on pelannut Venäjällä vuodesta 2015 lähtien. Hän voitti tänä keväänä Venäjän mestaruuden Moskovan Dynamossa ja sai osakseen kritiikkiä, kun ei lähtenyt seurasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Lentopalloliiton puheenjohtaja Lauri Innan mukaan päätös jättää Kerminen maajoukkueesta ennen elokuun tärkeitä EM-karsintoja oli ainoa mahdollinen ratkaisu.

– Päävalmentaja Joel Banks lähestyi meitä ja kysyi liiton linjausta. Maajoukkueen pitää keskittyä tärkeään EM-karsintaan. Liiton johtoa pyydettiin apuun ja me teimme päätöksen. Nyt joukkueen ei tarvitse murehtia liikaa tällaista asiaa

– Olemme valmistelleet tätä asiaa yhdessä Laurin kanssa. Kyseessä on huippupelaaja, mutta millään muulla tavalla ei nyt voida toimia.

Suomi kohtaa 6. elokuuta alkavissa EM-karsinnoissa Latvian ja Itävallan sekä koti- että vieraskentällä. Yle Urheilu ei tavoittanut Kermistä keskiviikkona iltapäivällä.

Taloudelliset seikat pakottivat jäämään

Kerminen kertoi toukokuussa STT:lle pyrkineensä lähtemään venäläisseurastaan kesken kauden, mutta se oli taloudellisesti mahdotonta.

– He lupasivat palata asiaan. Seuraavana päivänä sain tiedon, että voin lähteä, mutta se maksaa. Summa ei ollut aivan miljoonaa euroa, mutta kauaksikaan ei jääty.

– Vaatimus oli tietenkin täysi järkytys. Koska summa oli noin valtava, minun oli taloudellisten asioiden vuoksi jäätävä Venäjälle, vaikka olisin halunnut palata Suomeen.

Libero Lauri Kerminen vastaanottaa palloa.
Lauri Kerminen on pelannut Venäjällä vuodesta 2015 alkaen. Kuva: Gleb Salov / 2022

Kerminen on pelannut urallaan Suomen lentopalloliigan lisäksi Ranskan ja Venäjän lentopalloliigoissa.

Hän nousi miesten maajoukkueeseen kauden 2012–2013 päätteeksi. Hän vakiinnutti nopeasti paikkansa maajoukkueen ykkösliberona.

Vuonna 2019 Kerminen oli venäläisseura Kemerovon ykköslibero, kun se voitti Venäjän liigan. Hänet valittiin tuolloin Venäjän liigan parhaaksi liberoksi ja Suomessa kauden lentopalloilijaksi.

Jääpalloliitto pohtii Tuomas Määtän tilannetta

Myös jääpallomaajoukkueen tähtipelaajaa Tuomas Määttää voi uhata hyllytys maajoukkueen toiminnasta.

Venäläinen jääpallon suurseura SKA Neftjanik tiedotti keskiviikkona, että Määttä on tehnyt jatkosopimuksen seuran kanssa. Keskikenttäpelaaja on edustanut seuraa kesästä 2020 alkaen.

Määttä pelasi Kermisen tavoin keväällä loppuun asti Venäjällä.

– Jatkoin Venäjällä pelaamista, kun meillä on enää muutama peli jäljellä. Sopimuksen purku ei ole niin yksinkertaista, ja ainoana suomalaisena seurassa päätin pitää hyvät välit seurani kanssa, jotta he voivat tarvittaessa auttaa minun paluutani Suomeen, Määttä kertoi, Ilta-Sanomille maaliskuussa.

Habarovskin kaupungissa pelaavan Neftjanikin tiedotteen mukaan Määttä harjoitteli kesän Suomessa ja on joukueen mukana seuraavalla harjoitusleirillä Irkutskissa.

Jääpalloliiton puheenjohtaja Antti Parviainen kertoo, että Määtän päätöstä tullaan käsittelemään 19. elokuuta pidettävässä liittohallituksen kokouksessa.

– Kun Tuomas teki oman ratkaisunsa, meidän täytyy miettiä liiton kannalta, mikä on linjamme suhteessa maajoukkuetoimintaan.

Tuomas Määttä spelar bandy för Finlands landslag.
Tuomas Määttä on tehnyt Suomen paidassa 45 ottelussa 22 maalia. Kuva: imago/Bildbyran/ All Over Press

Latviassa astui keväällä voimaan laki, joka estää latvialaisten urheilijoiden osallistumisen maajoukkueen toimintaan, jos he kilpailevat Venäjän tai Valko-Venäjän sarjoissa.

Latvian jääkiekkoliitto ei siten voi hyväksyä pelaajasiirtoja Venäjälle.

Latvian liitto ei esimerkiksi hyväksynyt Tapparassa keväällä Suomen mestaruutta juhlineen maalivahti Janis Kalninsin siirtoa KHL-seura Amur Habarovskiin, vaikka kansainvälisen jääkiekkoliiton mukaan sopimus tulisi hyväksyä.

Parviainen kertoo, että Jääpalloliitto pystyisi estämään uuden siirron ulkomaille. Määtän sopimuksen torppaaminen ei kuitenkaan onnistu, koska Määttä siirtyi Venäjälle vuonna 2020.

– Kyseessä on siirto, joka on vahvistettu jo aikaisemmin. Määttä pelaa jo kolmatta kauttaan Venäjällä.

– Suomessa ei ole urheilulakia, kuten Latviassa näkyy olevan. Liitolla ei ole mahdollisuutta estää tällaista sopimusta.

Lue lisää:

Venäjälle jäänyt lentopallotähti Lauri Kerminen rikkoi hiljaisuuden – kertoo menneensä purkamaan sopimusta, sai hallilla järkyttävän vaatimuksen

Julkisuutta vältellyt Tuomas Sammelvuo puhuu vihdoin – kertoo, miksi tuli ukrainalaisen puolisonsa kanssa pois Venäjältä vasta nyt

Suomi pohtii osallistumista jääpallon MM-kisoihin Venäjällä – lajipomo: "Maailmanpolitiikalle Suomen Jääpalloliitto ei voi mitään"

Suosittelemme