Hyppää sisältöön

Kommentti: Teemu Pukki ansaitsee parempaa – suomalaiskärjen seura on liian hyvä Mestaruussarjaan, mutta liian huono Valioliigaan

Teemu Pukki on ollut avain Norwichin onnistumisiin kuluneen neljän vuoden aikana. Nyt Kanarialintujen jojoilu kahden sarjatason välillä alkaa viimein painaa suomalaista, kirjoittaa Yle Urheilun Juuso Koskinen.

Teemu Pukki.
Teemu Pukki jatkaa Norwichissa, vaikka hänen paikkansa ei ole Mestaruussarjassa. Kuva: All Over Press
Juuso Koskinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Teemu Pukin edustama Norwich City aloittaa tänään kautensa jalkapallon Englannin Mestaruussarjassa. Edessä on jälleen paluu Valioliigasta toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Pukki on ollut siirtohuhujen kohteena, mutta aloittaa kauden Kanarialinnuissa, joita hän on edustanut vuodesta 2018.

Ensimmäisellä kaudellaan Norwichissa Pukki johdatti keltapaidat Mestaruussarjan voittoon. Hän oli sarjan paras maalintekijä 29 osumalla.

Koronakaudeksi 2019–20 Valioliigaan nousseen Norwichin anti maailman ykkössarjalle muodostui pannukakuksi. Heittopussiksi päätynyt seura voitti 38 ottelustaan vaivaiset viisi. Sarjajumbo Norwichin kauden ainoa valonpilkahdus oli Pukki, joka sivalsi seuran kehnosta maalisaldosta lähes puolet, 11 maalia 26:sta.

Norfolkilaisseura lähti hakemaan uudelleen vauhtia alemmalta sarjatasolta. Mestaruussarjakaudella 2020–21 Pukki osoitti jälleen erinomaisuutensa tahkoamalla 26 maalia 36 otteluun.

Viime kausi Valioliigassa noudatti tuttua kaavaa. 38 ottelua, viisi voittoa, viimeinen sija ja pettynyt Pukki – suomalaisen 11 täysosumasta huolimatta.

Teemu Pukki står med händerna på höften.
Pukki on dominoinut Englannin Mestaruussarjaa latomalla kahdella edelliskaudella yhteensä 55 maalia. Kuva: imago images/Pro Sports Images/All Over Press

Siirtohuhut lopulta perättömiä

Teemu Pukki on valioliigatason hyökkääjä.

Norwichissa hyvin viihtynyt suomalaistähti yllätti kesäkuun Huuhkajat-otteluiden alla ulostulollaan. Pukki antoi ymmärtää toivovansa siirtoa pois Mestaruussarjaan jälleen pudonneesta Norwichista.

– Haluan pelata mahdollisimman korkealla tasolla, ja olen pystynyt tekemään tulosta myös Valioliigassa, Pukki linjasi.

Heinäkuun alussa Pukin agentti Teemu Turunen lausui MTV Urheilun haastattelussa hyökkääjän halusta jättää seuran. Tällä viikolla Yle Urheilu tavoitteli sekä Turusta että Norwichia kommentoimaan Pukin tilannetta, mutta tahot vaikenivat.

– Emme tee Teemun suhteen mediahaastatteluja. Sopimuksen mukaan hänellä on vuosi jäljellä, Norwichin viestintäpäällikkö Daniel Houlker vastasi.

– En kommentoi "Temen" tämänhetkistä tilannetta, agentti Turunen viestitti.

Heinäkuun alussa Turunen vahvisti MTV Urheilulle, että Norwichin kanssa käytiin aktiivisesti neuvotteluja siirron mahdollistamiseksi. Siirtohuhuissa Pukkia oltiin viemässä muun muassa Valioliigan Brightoniin ja Espanjan La Ligassa pelaavaan Celta Vigoon.

Teemu Pukki painoi päänsä, kun Norwichin putoaminen oli varmistunut ottelussa Aston Villaa vastaan 30.04.2022.
Pukki on kokenut karvaita pettymyksiä Norwichin valioliigataipaleella viime vuosina. Kuva: All Over Press

Norwich kuitenkin iski kiilaa huhuille ottamalla käyttöön Pukin sopimuksen vuoden lisäoption. Kohennettuaan asetelmiaan neuvottelupöydässä seura kykeni vaatimaan suomalaisesta kallista siirtokorvausta ostajaehdokkailta. Hintalappu todennäköisesti muodostui liian suureksi.

Suurin haaste muodostuu siitä, että Pukki on Norwichille liian arvokas ja muille seuroille iäkäs. Valioliigaseurojen silmissä 32-vuotias Pukki on muutaman vuoden täsmäsijoitus, jonka jälleenmyyntiarvo ei päätä huimaa.

Norwichissa Pukki on seuran paras pelaaja ja likimain supertähden asemassa. Hänen tuomansa näkyvyys, mainostulot ja luonnollisesti maalit ovat elintärkeitä Norwichille. Pukin pitäminen seurassa tulee kuitenkin olemaan kallista.

The Athleticin mukaan sopimus sanelee Pukille yhtä suuren palkan sarjatasosta riippumatta. Lehden mukaan Pukki tienaa viikossa 50 000 puntaa eli noin 60 000 euroa, mikä on Mestaruussarjan tasolla poikkeuksellisen suuri viikkopalkka. Eri lähteiden mukaan Mestaruussarjassa pelaajien keskimääräinen viikkopalkka on noin 30 000 puntaa.

Pukin optio umpeutuu kauden loppuun, joten suomalainen voi aloittaa ensi vuoden alussa neuvottelut jo seuraavan kauden sopimuksesta minkä tahansa seuran kanssa.

Teemu Pukki Bosnia-Hertsegovinaa vastaan MM-karsintaottelussa maaliskuussa 2021.
Norwichin kaikkien aikojen maalintekijöiden joukkoon noussut Pukki on Kanarianlintujen riveissä sarja-avauksessa. Kuva: Tomi Hänninen

Mistä asetelmista tulevaan kauteen?

Pukki on dominoinut Mestaruussarjaa iskemällä kahdella kaudella 84 ottelussa 55 maalia ja 14 maalisyöttöä. On varsin perustelua kysyä, mikä Huuhkajat-hyökkääjää vielä motivoi sarjassa.

Pukki myönsi toukokuun lopulla, että päättynyt sarjakausi Norwichissa oli hänen pitkän uransa raskaimpia.

– Oli hankala kausi joukkueelle, oli niin paljon pelejä ja tappioita. Vaikea kausi niin henkisesti kuin fyysisestikin, Pukki tuskaili Helsingissä kesäkuussa.

Viime kauden tuloksena Norwichin ohella kakkostasolle putosivat Burnley ja Watford. Valioliigaan tiensä selvittivät Fulham, Bournemouth ja Nottingham Forest. Kahdelle ensimmäiselle molemmat sarjatasot ovat tulleet tutuiksi viime vuosina, kun taas Nottingham Forest pelaa pääsarjaa ensi kertaa 23 vuoteen.

Pukin kanssa samankaltaisessa tilanteessa on Fulhamin Aleksandar Mitrovic. Serbialainen voitti Mestaruussarjan maalikuninkuuden kausilla 2019–20 ja 2021–22, kun Norwich kävi visiiteillä Valioliigassa.

Fulham on Norwichin tavoin heittelehtinyt ylös alas Mestaruussarjan ja Valioliigan välillä nyt seitsemän kauden ajan.

Fullhamin Aleksandar Mitrovic
Fulhamin Aleksandar Mitrovic tietää, ettei hissijoukkueessa pelaaminen ole helpppoa. Kuva: Fran Santiago / Getty Images

Norwich on perustellut heikkoa taloudellista tilannettaan koronalla, minkä vuoksi sillä ei ole ollut varaa hankkia merkittävästi vahvistuksia. Isaac Hayden kaapattiin Newcastlesta, mutta puolustavasta keskikenttäpelaajasta ei ole Pukille paljon hyötyä.

Sao Paulosta saapunut Gabriel Sara on suuri kysymysmerkki. Kaiken lisäksi molemmat ovat kauden avauksen kynnyksellä loukkaantuneita.

Oikea laitapakki Max Aarons ja keskikentän Kenny McLean ovat laadukkaita pelaajia, jotka ovat todistaneet kannuksensa molemmilla sarjatasoilla.

Hyökkäyssuuntaan McLean ja Todd Cantwell ovat potentiaalisia pallonjakajia Pukille. Vaarana on kuitenkin jälleen, että Pukki jää Kanarialintujen kärjessä melko yksinäiseksi soturiksi.

Kaikesta huolimatta Norwich lähtee tänäkin vuonna tavoittelemaan sarjanousua pahimpina kilpailijoinaan Watford, Burnley, West Bromwich sekä vakuuttavaa nousua tekevä villi kortti Sunderland.

Toivottavasti Norwichin jojo jaksaa tänäkin kautena ylös asti.

Norwich avasi kautensa lauantaina Cardiffin vieraana 0–1-tappiolla.

Lue myös:

Pelaako Teemu Pukki ensi kaudella Norwichissa? Seura on käyttämässä option, joka ei vielä takaa jatkoa – palkka voi koitua ongelmaksi

Teemu Pukin palkkataso herätti keskustelua suomalaishyökkääjän tulevaisuudesta Norwichissa – Pukki sanoo, ettei sopimuksesta ole neuvoteltu

Teemu Pukki teki Norwichissa kaikkensa, mutta välimallin joukkueen putoaminen varmistui jo hyvissä ajoin – "Varmasti yksi uran vaikeimmista kausista"

Norwichin putoaminen Valioliigasta sai sinettinsä – Teemu Pukin ryhmä aseeton Aston Villan vieraana

Teemu Pukki tulikuumana! Suomen maalipyssy on osunut nyt kaikkia Valioliigan suurseuroja vastaan – Ronaldon voittomaali harvinaista herkkua

Suosittelemme