Uudenkarheat aurinkopaneelit tuottavat sähköä porilaisen Tapio Vuorisen omakotitalon katolla.
Vuorinen tilasi aurinkovoimalan viime keväänä. Ensin toimitusaika oli kahdeksan viikkoa, mutta sittemmin se venyi kuuteentoista viikkoon. Lopulta asennus kävi sujuvasti, ja valmista tuli muutamassa päivässä.
Nyt aurinkopaneeleita on Vuorisen talon katolla kahteen eri ilmansuuntaan.
Vuorinen on erittäin tyytyväinen hankintaansa. Hän pitää sopimusta sähköyhtiön kanssa kätevänä, ja laskee sen olevan itselleen edullinen. Työn osuudesta saa verovähennyksen, ja laitteille oli tarjolla täysin korotonta maksuaikaa seitsemän vuoden ajaksi.
Aurinkopaneeleilla on nyt kova kysyntä
Sähkön kohonnut hinta saa monet kuluttajat huolestumaan tulevista sähkölaskuista. Kun pari vuotta sitten tehty sähkösopimus tulee uusittavaksi, nousee sähkön hinta moninkertaiseksi aiempaan verrattuna.
Moni voi vielä tallä hetkellä ostaa sähköä alle viidellä sentillä kilowattitunti, mutta uudessa sopimuksessa hinta voi lähennellä jo kolmeakymmentä senttiä per kilowattitunti.
Tilanne on saanut suomalaiset pohtimaan uusia ratkaisuja sähkölaskun pienentämiseksi. Moni omakotitalon asukas on jo päätynyt oman aurinkovoimalan hankintaan.
Esimerkiksi sähkönmyyntiyhtiö Oomin liiketoimintapäällikkö Tarja Hellstén kertoo, että sopimuksia uusista voimaloista on tehty tänä vuonna jo viisinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.
– Kyllä tässä ihan aurinkosähköbuumista voidaan puhua. Nyt ovat massat liikkeellä, Hellstén sanoo.
Hellsténin mukaa buumi alkoi tämän vuoden alkupuolella. Ukrainan sota ja sähkön hinnannousu ovat saaneet kuluttajat aktiivisiksi. Toki aurinkosähkö on kiinnostanut kuluttajia ennenkin, mutta tänä vuonna tiedustelut johtavat yhä useammin myös sopimukseen.
– Nyt asiakkailla on ihan selvästi myös ostohousut jalassa, Hellstén sanoo.
Tarja Hellsténin näkemyksen vahvistaa myös sähkönjakeluyhtiö Vatajankosken liiketoimintajohtaja Jalmari Rossi. Rossin mukaan aurinkopaneelien asentaminen on lisääntynyt selvästi, ja kiinnostusta ovat ilmaisseet myös monet taloyhtiöt.
Pula tarvikkeista ja työvoimasta viivästyttää asentamista
Aurinkovoimaloiden suuri kysyntä heijastuu jo toimitusaikoihin. Kun vielä viime keväänä aurinkopaneelit saattoi saada katolleen muutamassa kuukaudessa, voi asennusta joutua nyt odottamaan ensi kevääseen asti.
Asiaan vaikuttavat kuitenkin monet eri tekijät, kuten voimalaan valittavat komponentit, voimalan koko tai asennuksen kohteena olevan rakennuksen kattomateriaali.
Aurinkovoimaloita myyvän Harju Elekterin myyntipäällikkö Teemu Ruotsalainen muistuttaa, että kokonaisuuteen liittyy paljon muitakin komponentteja kuin pelkät aurinkopaneelit. Tarvitaan telineitä, kiinnikkeitä ja muun muassa invertteri, joka muuttaa aurinkopaneelien keräämän sähkön verkkoon sopivaksi.
– Pienten voimaloiden toimitusajat ovat venyneet suuria voimaloita enemmän, Ruotsalainen sanoo.
Tämä kertoo juuri siitä, että nyt ruuhkaa on nimenomaan yksityistalouksiin menevissä tilauksissa.
Teemu Ruotsalaisen mukaan esimerkiksi ruostumattomien asennustarvikkeiden saamisessa on viivettä Ukrainan sodan takia.
Komponettipula ei ole kuitenkaan ainoa aurinkovoimaloiden toimitusaikoja pitkittävä seikka.
Toinen syy on ammattitaitoisten asentajien riittämättömyys. Oomin liiketoimintapäällikö Tarja Hellsténin mukaan työvoimapula on jopa tärkeämpi syy kuin materiaalien riittävyys.
– Aurinkopaneelien asentajia tarvitaan nopeasti lisää, ja teemme koko ajan työtä tämän ongelman ratkaisemiseksi, Hellstén sanoo.
Säästöä omaan kukkaroon ja samalla myös luonnon hyväksi
Tapio Vuorinen nauraa olevansa nyt sähkövoimaloitsija. Hän voi seurata vaikka puhelimestaan, miten paljon sähköä aurinkovoimalasta syntyy.
Kaikki se sähkö, jota Vuorinen ei itse käytä, menee myyntiin sähköyhtiölle.
– Maksan korotonta osamaksulaskua vähän yli sata euroa kuussa, ja saan takaisin keskimäärin noin kaksi sataa euroa kuussa, Vuorinen laskee.
Vuorinen aikoo myös laajentaa voimalaansa. Talon katolla on vielä vapaata tilaa, ja sinne on jo suunnitteilla lisää paneeleita.
Samalla tavalla moni muukin hyödyntää aurinkokennoille sopivaa pinta-alaa niin paljon kuin mahdollista.
Sähkönmyyntiyhtiö Oomin mukaan moni asiakas haluaa mitoittaa oman voimalan jopa yli omien tarpeiden. Samalla moni varautuu esimerkiksi sähköauton lataukseen.
Tapio Vuorisen motiivit aurinkoenergiaa kohtaan ovat olleet pääasiassa taloudelliset. Hän ei päätynyt investointiin vihreiden näkökulmien perusteella, mutta on kuitenkin tyytyväinen, että nekin tulevat samalla huomioiduksi.
– Jos maailma tällä edes osittain pelastuu, niin kyllä se minulle sopii, Vuorinen sanoo.
Voit keskustella aiheesta Yle-tunnuksella (siirryt toiseen palveluun) 30. heinäkuuta kello 23:een asti.
Lue myös: