Hyppää sisältöön

Jalkapallon EM-finaalissa harvinainen kahden naisvalmentajan kohtaaminen – Marianne Miettinen avaa, millaisia esikuvia kentän laidalla nähdään

Jalkapallon naisten EM-kisojen finaalissa nähdään kahden naispäävalmentajan kohtaaminen, kun Sarina Wiegmanin Englanti ja Martina Voss-Tecklenburgin Saksa ratkaisevat sunnuntaina Euroopan mestaruuden.

Sarina Wiegman.
Sunnuntain EM-finaalissa kohtaa kaksi naispäävalmentajaa. Englannin luotsi Sarina Wiegman on tehnyt turnauksen aikana useita rohkeita päätöksiä. Kuva: Lehtikuva
Hinni Hirvonen

Jalkapallon EM-finaali nähdään suorana lähetyksenä TV2:ssa ja Yle Areenassa sunnuntaina klo 18.

Jalkapallon EM-turnaus huipentuu sunnuntaina kahden jättiläisen kohtaamiseen, kun Saksa ja Englanti ratkaisevat EM-kullan kohtalon. Englannille Euroopan mestaruus olisi historian ensimmäinen, kun Saksa jahtaa jo yhdeksättä EM-kultaansa.

Kaksikko kohtasi finaalissa myös 13 vuotta sitten Helsingissä, ja tällöin Saksa poistui kirkkaammat mitalit kaulassa 6–2-voiton jälkeen.

Vuoden 2009 EM-finaali on myös edellinen EM-loppuottelu, jossa molempien joukkueiden päävalmentajina on toiminut nainen: Saksaa luotsasi Silvia Neid, kun Englannin penkin takana oli nykyään Brightonia luotsaava Hope Powell. Myös sunnuntaina joukkueita luotsaavat naisvalmentajat, kun penkkien takana nähdään Martina Voss-Tecklenburg ja Sarina Wiegman.

Toisaalta: vuoden 1993 jälkeen yksikään miespäävalmentaja ei ole luotsannut joukkuettaan naisten EM-kisoissa mestaruuteen.

– Näen, että valmentajat ovat esikuvia samalla tavalla kuin pelaajatkin. Voss-Tecklenburg ja Wiegman näyttävät tietä valmentamisesta haaveileville. Menestys osoittaa, että naiset ovat valmentajina yhtä kyvykkäitä, Yle Urheilun asiantuntija Marianne Miettinen kommentoi.

Hope Powell
Hope Powell luotsasi Englantia neljissä EM-kisoissa. Sittemmin hän on valmentanut muun muassa Emma Koivistoa Brightonissa. Kuva: imago/Karina Hessland/ All Over Press

Miettinen suoritti Uefa Pro -valmentajalisenssin ensimmäisenä suomalaisnaisena vuonna 2007, ja on sen jälkeen valmentanut muun muassa Damallsvenskanissa ja tyttöjen maajoukkueissa. Nykyään Miettinen toimii Palloliiton huippujalkapallopäällikkönä.

Suomessa sen paremmin kuin maailmallakaan menestyneitä naisvalmentajia ei ole jonoksi asti. Esimerkiksi tällä hetkellä Kansallisessa liigassa vain HPS:n päävalmentajana toimii nainen: Yle Urheilun asiantuntijanakin toimiva Mari Savolainen. Euroopan jalkapalloliitto on kuitenkin tiedostanut tilanteen ja ryhtynyt toimiin määrää kasvattaakseen.

– Uefa muutti sääntöjä niin, että maajoukkueiden valmennustiimissä on oltava vähintään yksi nainen. Se on ohjannut myös meidän toimintaamme Suomessa. Esimerkiksi (tyttöjunioreiden pelaajakehitystapahtuma) Helmariturnauksessa on voimassa sama sääntö. Teemme systemaattista kasvatustyötä, jotta myös naisvalmentajia nousisi joku päivä maajoukkueeseen, Miettinen kertoo.

Uefa on luonut myös stipendijärjestelmän, jolla tuetaan naisvalmentajien kehittämistä. Lisäksi se on järjestänyt jo kolmesti mentorointiohjelman, jossa valmentajat saavat tuekseen joko entisiä tai nykyisiä päävalmentajia Euroopan huipulta.

Itsekin ohjelmassa mukana ollut Miettinen sai aikanaan mentorikseen Martin Sjögrenin, joka tosin sai lähteä Norjan peräsimestä tänä kesänä kehnosti sujuneiden EM-otteluiden jälkeen. Uusimmassa ohjelmassa mukana on ollut Savolainen, jota mentoroi englantilaislegenda Hope Powell.

– Yksi haaste on, että monesti naiset ovat liian itsekriittisiä. He tarvitsevat tukea, jonkun, joka uskoo ja auttaa, joka avaa kontakteja, jolla on hyvää hiljaista tietoa jaettavaksi ja tietysti hyvän vertaisryhmän, Miettinen kertoo.

Myös Suomessa on järjestetty omia mentorointiohjelmia, joista yksi tunnetuimmista on valmentaa kuin nainen -hanke.

Wiegman on muuttunut Hollannin ajoista

Englannin kotiturnauksessa EM-finaaliin johdattanutta Sarina Wiegmania on ylistetty brittilehdistössä, eikä suotta. Wiegman hyppäsi Englannin ruoriin syksyllä 2021, eikä joukkue ole sen koomin hävinnyt. Maaleja se on mättänyt yhdeksässätoista ottelussa 104, kun omissa on soinut neljästi. Wiegman on johdattanut joukkueensa myös kaikkien aikojen voittoputkeen, sillä Englanti on vienyt yksitoista edellistä kohtaamistaan.

– Wiegman elää kovien paineiden alla, hän on ensimmäinen ulkomaalaisvalmentaja Englannin naisten maajoukkueessa, ja pystyy siinä paineessa elämään ja tekemään tulosta. Se on äärimmäisen kova suoritus, Miettinen ylistää.

– Englannissakin hänellä on varmasti kova koneisto takana ja vierellä paljon hyviä ihmisiä, mutta se ei tee valmentajasta huonoa, päinvastoin. On viisasta koota hyvä tiimi, jossa ihmisillä on erilaista osaamista.

Ennen Englannin päävalmentajaksi hyppäämistä Wiegman valmensi Hollannin EM-kultaan kotiyleisön edessä. Joukkueen päävalmentajaksi hän nousi vuoden 2016 joulukuussa kieltäydyttyään tarjouksesta apuvalmentajana kahdesti, koska koki, ettei ollut vielä valmis.

Sarina Wiegman patsaansa julkistamistilaisuudessa.
Sarina Wiegmanilla on takanaan myös ansiokas pelaajaura, ja hän ehti pelata ensimmäisenä pelaajana sadassa maaottelussa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

EM-kulta ei jäänyt Wiegmanin ainoaksi mitaliksi Hollannin luotsina – Wiegmanin johdolla joukkue eteni myös historiansa ensimmäiseen MM-finaaliin, josta tuloksena oli lopulta tappio USA:lle ja MM-hopea.

Jos Hollannin kotikisoissa Wiegman oli vielä kokematon arvokisavalmentaja, nyt hän on ollut päävalmentajana jo kolmissa kisoissa viiden vuoden sisään – ja se Miettisen mukaan näkyy.

– Vuonna 2019 seurasin MM-finaalissa Lyonissa hänen tekemistään, hän istui paljon, analysoi, kävi välillä jakamassa ohjeita ja lähti sitten pois. Nyt hän elää täysillä mukana, osoittaa tukea, tuulettaa, näyttää tunteita. Valmentaja osoittaa elävänsä mukana, ja se on osittain luonut myös ilmapiiriä. Itseluottamus näkyy joukkueessa, innostus tarttuu, Miettinen kuvailee.

Sarina Wiegman jublar med spelare.
Sarina Wiegman on kerännyt paljon suitsutusta brittimediassa. Kuva: Liam Asman/Womens Football Magazine/SPP/Shutterstock/All Over Press

Wiegman ei pelkää tehdä rajujakaan päätöksiä. Kisojen alla hän jätti valitsematta joukkueeseen kapteeni Steph Houghtonin, joka kärsi lähes koko kauden akillesjännevammasta. Vuonna 2017 Hollannissa hän pudotti kapteeni Mandy Van Den Bergin kokoonpanosta kesken lohkovaiheen.

Samanlaisia rohkeita päätöksiä nähtiin myös Englannin puolivälierässä Espanjaa vastaan. Joukkue oli maalin tappioasemassa, kun Wiegman otti kentältä pois Beth Meadin ja Ellen Whiten – EM-turnauksen parhaan maalintekijän ja Englannin kaikkien aikojen maalintekijän. Vaihdosta sisään tullut Ella Toone toi Englannin tasoihin ja vei ratkaisun jatko-otteluun, jossa ratkaisijaksi nousi Georgia Stanway.

– Hän on taktisesti erinomainen valmentaja, joka on löytänyt pelaajille loistavia rooleja. Hän on nostanut joukkueeseen uusia pelaajia ja hänellä on kaikkeen aina suunnitelma.

Saksalainen uudistaja

Saksalaisluotsi Martina Voss-Tecklenburg hyppäsi Saksan päävalmentajaksi vuoden 2018 syksyllä Sveitsin peräsimestä. Sveitsissä hän onnistui muun muassa viemään joukkueen historian ensimmäiseen MM-lopputurnaukseen 2015 ja kahta vuotta myöhemmin EM-kisoihin. Menestys poiki paikan myös kotimaansa maajoukkueessa, jonne Voss-Tecklenburg palkattiin nostamaan kahdeksankertainen EM-kultamitalisti Saksa takaisin huipulle. Saksa voitti olympiakultaa Riossa 2016, mutta sen jälkeen on ollut hiljaista.

– Haluan voittaa pokaaleja, tuore päävalmentaja julisti kiinnityksen yhteydessä.

Vuoden 2019 MM-kisoissa Voss-Tecklenburg johdatti Saksan MM-turnauksessa puolivälieriin, kunnes Ruotsi lähetti joukkueen kotimatkalle.

Arvoturnaukset ovat Voss-Tecklenburgille tuttuja jo pelaajauralta: hän edusti Saksaa kolmissa MM-kisoissa, yksissä olympialaisissa ja viisissä EM-kisoissa.

– Voss-Tecklenburg on valmentaja, joka on lähellä pelaajia. Myös hän elää mukana ja heittäytyy, Miettinen luonnehtii.

Alexandra Popp ja Saksan valmentaja tuulettavat voittoa puolivälierän jälkeen.
Martina Voss-Tecklenburg eli tunteella myös Alex Poppin avausmaalissa Tanskaa vastaan. Voss-Tecklenburg valmensi Poppia jo Duisbergissä. Kuva: UEFA via Getty Images

Voss-Tecklenburgia on kuvailtu myös tyyliltään suoraksi. Hän ei ole pelännyt uudistaa maajoukkuetta.

– Hän on luonut selkeän pelityylin ja tehnyt rohkeasti sukupolvenvaihdoksen joukkueessa. Voss-Tecklenburg on tuonut joukkueeseen rohkeasti Lena Oberdorfin kaltaisia nuoria sisään, Miettinen kehuu.

Wolfsburgin 20-vuotias keskikenttäpelaaja on ollut avauksessa kaikissa Saksan otteluissa. Vuotta vanhempi Klara Bühl olisi todennäköisesti viilettänyt kentällä myös Ranskaa vastaan EM-välierässä, mutta FC Bayerniä edustava hyökkääjä sairastui ottelun alla koronaan. Hänen korvaajanaan nähtiin 19-vuotias Jule Brand.

Saksa juhlii voittoa.
Saksa on kulkenut EM-turnauksessa voitosta voittoon. Kuva: IMAGO/Pro Sports Images/ All Over Press

Myös Saksa on esiintynyt Voss-Tecklenburgin alaisuudessa voitokkaasti, joskin se kärsi yllätystappion Serbialle huhtikuun MM-karsinnoissa. Sitten maali pysyikin puhtaana seuraavat viisi ja puoli ottelua eli kaikkiaan 515 minuuttia. Loistavasti EM-lopputurnauksessa esiintynyt saksalaisvahti Merle Frohms joutui antautumaan ensimmäisen kerran EM-turnauksessa vasta välieräottelun 44. minuutilla.

Wiegman ei ole hävinnyt EM-turnauksessa vielä koskaan. Se, säilyykö komea tilasto, selviää sunnuntaina.

EM-finaali EnglantiSaksa sunnuntaina 31.7. kello 19.00. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa kello 18.00 alkaen.

Lue myös:

Maailman paras valmentaja sai ainutlaatuisen kunnianosoituksen – nyt hänen "silmänsä voivat syöstä tulta" kroonisen alisuorittajan johdossa

Suosittelemme sinulle