Hyppää sisältöön

Suomen kiireisin paloauto on suorittanut tänä vuonna jo liki 800 tehtävää – hälytys keskeytti haastattelun

Lahdessa Paavolan pelastusasemalla päivystävä pelastusyksikkö PH101 johtaa pelastustehtävien tilastoa. Tämä ei yllätä, sanoo päivystävä ruiskumestari.

Suomen kiireisin paloauto
Suomen kiireisin paloauto
Mikko Tuomikoski

Hälytys on tullut Paavolan pelastusasemalle Lahdessa ja paloautot lähtevät matkaan, tällä kertaa vain muutaman sadan metrin päähän, kolaripaikalle.

Ensimmäisenä matkaan lähtee pelastusyksikkö PH 101.

PH101:llä suoritettiin heinäkuun alkuun mennessä 787 pelastus- ja avunantotehtävää. Seuraavaksi kiireisimmälle pelastusyksikölle kirjautui samana aikana liki 50 tehtävää vähemmän.

– Tieto löytyy pelastuslaitosten toimenpiderekisteristä, joka perustuu hätäkeskuksen välittämiin tehtäviin, kertoo Kuntaliiton Yhdyskunta ja ympäristö -yksikön koordinaattori Esa Kokki.

Järjestelmään kirjataan kaikki mahdolliset tehtävät. Se ei sellaisenaan kerro, esimerkiksi minkälaisia tehtäviä on tehty, vaan ainoastaan tehtävien määrän.

– PH 101 on ollut alkuvuonna Suomen kiireisin paloauto, sanoo Kokki.

Pelastuslaitoksen työntekijä onnettomuuspaikalla.
Päivystävä ruiskumestari Janne Segersven. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Ykkössija ei tullut yllätyksenä

Paavolan pelastusasemalla tieto ei tullut yllätyksenä, sillä samaa tahtia on painettu jo monta vuotta.

– Ei se sillä lailla yllättänyt, että se on meille sellaista keskiarvoa. Täällä on jo usean vuoden ajan tehty keskimäärin 1600-1700 tehtävää vuodessa. Voi olla, että päästään jopa 1800:aan, arvioi päivystävä ruiskumestari Janne Segersven.

–Yksi syy suureen määrään löytyy aseman sijainnista. Tämä on keskeisellä paikalla kaupungissa ja tästä on hyvät yhteydet maakuntaan, jatkaa Segersven.

Paloauto/pelastuslaitoksen yksikkö onnettomuuspaikalla.
PH 101 hälytettiin onnettomuuspaikalle kesken haastattelun. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Tehtävät vaihtelevat laidasta laitaan. PH 101 on muiden pelastusyksiköiden lailla varustettu monipuolisesti.

– Täältä löytyy ensivaste- eli potilaan hoitovälineet ensihoidon avuksi, sitten on korkean paikan työskentely- ja raivauskalustoa, tietenkin sammutuskalustoa, mm. 3000 litraa vettä, tieliikennekalustoa, tikaskalustoa ja koska pelastussukeltaja kuuluu miehistöön, niin sitäkin kalustoa on mukana, luettelee Segersven.

Segersvenin mukaan myös tehtävät vaihtelevat melkoisesti.

– On ensihoidon avustustehtäviä, erilaisia ihmisen pelastustehtäviä, pieniä liikenneonnettomuuksia kaupunkialueella ja sitten erilaiset automaattihälytykset. Nämä ovat niitä yleisimpiä tapauksia. Isompia ja vakavampia tapauksia kertyy sellainen pari sataa vuodessa.

Pelastuslaitoksen yksikkö - paloauto PH 101.
Suomen kiireisin paloauto muistuttaa työrauhasta. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Ammattilainen toivoo työrauhaa

PH 101:n kyljessä on tarra, jossa lukee: Kuvaa elämää, älä onnettomuuspaikkaa. Onnettomuuspaikat keräävät siis edelleen katselijoita ja ihmettelijöitä.

– Kyllä valitettavasti, huokaa Segersven.

Tarra tuo esille sen, että onnettomuuspaikasta halutaan ottaa kuvia, sillä kaikilla on nykyään kamera mukana.

– Tämä aiheuttaa monenlaisia vaaratilanteita ja kasvattaa lisäonnettomuuksien riskiä. Kannattaisi ajatella sitä, että haluaisiko itse joutua kuvatuksi tilanteessa, jossa on joutunut onnettomuuteen.

Viesti on selvä: Anna ammattilaisille työrauha!

– Onnettomuuspaikka on meidän toimistomme. Emme mekään tule teidän toimistollenne kuvaamaan, jyrähtää Segersven.

Suosittelemme sinulle