Hyppää sisältöön

Suomen tähtilibero pohtii jatkoa Venäjällä – asiantuntijalta tiukka mielipide: "Kertoo, minkä puolen on valinnut"

Lentopalloliitto hyllytti Lauri Kermisen, joka saattaa jatkaa uraansa Venäjällä. Jääkiekkoliiton puheenjohtajan Harri Nummelan mukaan Olympiakomitealta ei ole jaettu erityisiä ohjeita Venäjällä pelaavien suhteen.

Lauri Kerminen.
Lauri Kerminen lukeutuu Suomen maajoukkueen tähtipelaajiin. Kuva: Tomi Hänninen / Yle
Aino Paloniemi,
Johannes Oikarinen,
Simo Arkko
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen maajoukkueen pitkäaikainen tähtilibero Lauri Kerminen hyllytettiin keskiviikkona maajoukkueesta, sillä hän saattaa jatkaa seurajoukkueuraansa Venäjällä. Yle Urheilun asiantuntija Mikko Esko ei ymmärrä Kermisen ratkaisua.

– Kun sota alkoi viime keväänä, Kerminen ja monet urheilijat kommentoivat, kuinka vaikeaa on lähteä kesken sopimuskauden ja pelissä on paljon rahaa. Nyt, kun urheilija on tekemässä päätöksen, että saattaa palata takaisin, niin siinä ei ole hirveästi seliteltävää. Ratkaisu kertoo, minkä puolen on valinnut, mitä asioita arvottaa korkeammalle ja mitkä asiat ovat tärkeitä, Esko sanoo.

Lentopalloliiton mukaan uransa jatkosta neuvotteleva Kerminen ei ole poissulkenut Venäjää vaihtoehdoistaan. Siksi liitto päättikin hyllyttää Kermisen joukkueesta toistaiseksi. Eskon mukaan tämä oli ainoa oikea ratkaisu.

– Oikeastaan heillä ei ollutkaan muuta vaihtoehtoa. Siitä olisi tullut suomalaiselle lentopallolle iso mainehaitta, jos olisi alettu salailemaan tai peittelemään, ja pelaaja lähteekin Venäjälle.

Kerminen on valittu Venäjän liigan parhaaksi liberoksi vuonna 2019 ja hän on voittanut maassa kolme mestaruutta. Keväällä Kerminen sai osakseen kritiikkiä, kun ei lähtenyt seurasta Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Esko uskoo, että Kerminen löytäisi varmasti pelipaikan muualtakin kuin Venäjältä, vaikkakin huippupaikkoja liberoille ei ole hirveän montaa.

– Uskon, että Kerminen olisi tarttunut siihen, jos olisi tarjolla lähelläkään sellaista sopimusta jostain toisesta maasta. Tässä on todennäköisesti kyse siitä, että kuilu muualta kuin Venäjältä tulleista tarjouksista on liian suuri. Se on lisännyt houkutusta palata Venäjälle, Esko arvelee.

Moni Naisleijona siirtynyt pois Venäjältä

Kermisen lisäksi myös Suomen jääpallomaajoukkueen tähtipelaaja Tuomas Määttää uhkaa hyllytys maajoukkueesta. Hän päätti jatkaa Venäjällä SKA-Neftjanikin riveissä.

Jääkiekon puolella viime kaudella Venäjän pääsarjassa pelasi viisi suomalaista naiskiekkoilijaa. Heistä Minnamari Tuominen, Anna Kilponen ja Michelle Karvinen ovat jo tehneet sopimuksen muualle kuin Venäjälle. Susanna Tapanin ja Noora Rädyn seuraa ei ole vielä tiedotettu.

Noora Räty Pyeongchangin olympialaisissa.
Noora Räty ei osallistu elokuun MM-kisoihin. Kuva: Getty Images

Naisleijonien päävalmentajan Juuso Toivolan mukaan periaatteellista päätöstä Venäjällä pelaavien suhteen ei ole tehty, sillä näillä näkymin kukaan ei ole myöskään jatkamassa pääsarjassa.

Puolustajat Kilponen ja Tuominen sekä maalivahti Räty eivät ole kuitenkaan mukana syksyn MM-kisoissa. Tuominen kertoi aiemmin Ilta-Sanomille pitävänsä tauon maajoukkueesta. Myös Kilposen kanssa on sovittu, ettei hän ole mukana kisatoiminnassa.

Rädyn kanssa on niin ikään sovittu, ettei hän ole mukana leirityksessä ja MM-kisoissa.

– Aika näyttää, mitä Noora tekee ja mikä on hänen tilanteensa. En osaa siitä sanoa tarkemmin, että mikä on hänen pelillinen statuksensa ensi kaudella. Mutta keskusteluja on käyty ja hän ei ole mukana tällä hetkellä, Toivola sanoo.

Miehissä tiettävästi ainoa ensi kaudella KHL:ssä jatkava on Teemu Pulkkinen. Esimerkiksi venäläissivusto Sport-Ekspress kertoi torstaina, että hyökkääjä on palannut harjoituksiin. Lisäksi Traktor Tshejabinsk on julkaissut valokuvia viime viikon harjoituksista, joissa numerolla 6 pelaava Pulkkinen näkyy.

Pulkkinen teki viime kaudella 49 runkosarjaottelussa 22 maalia ja kaikkiaan 34 pistettä. Hän on pelannut urallaan kerran MM-kisoissa.

Teemu Pulkkinen tränare med Lejonen 2020.
Pulkkinen pelasi kaudella 2019–2020 kolme EHT-ottelua Leijonissa. Kuva: AOP

"Vaikea nähdä"

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kertoo vaihtaneensa ajatuksia Venäjällä pelaavista pelaajista Suomen Olympiakomitean toimitusjohtajan kanssa.

– Mutta mikään erityinen ohjeistus (Venäjällä pelaavista pelaajista) ei ole tällä hetkellä ainakaan minua tavoittanut, Nummela kertoo Yle Urheilulle.

Nummelan mukaan on vaikeaa nähdä, että Venäjällä seurajoukkueessa pelaava jääkiekkoilija pukisi Leijonat-paidan päälle "nykyisen maailmantilanteen vallitessa".

– On vaikea nähdä, että he pukisivat Leijonat-paidan päälle. Jokainen tapaus on arvioitava yksittäisenä, mutta kyllä maailmantilanne on vain sellainen kuin se on.

– Asiaa pitää arvioida kussakin maailmantilanteessa. Tässä tilanteessa, mikä nyt on, Leijoniin ei tultaisi valitsemaan Venäjällä seurajoukkuetoiminnassa mukana olevaa pelaajaa.

Lue myös:

Uransa jatkoa Venäjällä pohtiva tähtilibero Lauri Kerminen suljettiin maajoukkueesta – myös jääpalloilija Tuomas Määttää uhkaa hyllytys

Suosittelemme sinulle