Hyppää sisältöön

Sebastian Vettel on F1-legenda, joka erottuu yhteiskunnallisilla ulostuloillaan – suorasanainen maailmanmestari jättää ainutlaatuisen perinnön

Sebastian Vettel on yksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä F1-kuljettajista neljällä maailmanmestaruudellaan. Uransa viimeisinä vuosina 35-vuotias saksalaiskuljettaja on erottautunut yhteiskunnallisilla puheenvuoroillaan.

Sebastian Vettel juhlii mestaruutta Red Bullilla 2010.
Sebastian Vettel oli huipulla F1-uransa alkupuolella. Tässä liikuttunut saksalainen juhlii ensimmäistä kuljettajien MM-mestaruuttaan 2010. Kuva: Getty Images
Joel Sippola

Sebastian Vettel on formula ykkösten yksi suurimmista nimistä kautta aikojen.

Näin Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh tiivistää uransa tähän kauteen päättävän saksalaistähden perinnön.

Saavutusten puolesta Vetteliä, 35, ei pidetä turhaan yhtenä lajin suurimpana nimenä. Hänet muistetaan parhaiten neljästä kuljettajien maailmanmestaruudestaan Red Bullilla vuosina 2010–2013. Mestaruuksien määrässä Vettelin edellä ovat ainoastaan Michael Schumacher, Lewis Hamilton sekä Juan Manuel-Fangio. Vettel on myös sarjan nuorin MM-voittaja.

Voittoja Heppenheimissa syntyneellä miehellä on kolmanneksi eniten, 53. Myös palkintokorokesijojen määrässä (122) hän on sijalla kolme.

Vettel debytoi sarjassa 19 vuoden ikäisenä vuoden 2007 Yhdysvaltain GP:ssä, missä hän tuurasi loukkaantunutta Robert Kubicaa BMW Sauberilla. Hän ajoi vuonna 2008 Monzan vesisateessa sensaatiomaiseen avausvoittoonsa häntäpäähän kuuluneella Toro Rosso -autolla.

Menestyksekkään Red Bull -jaksonsa jälkeen Vettel siirtyi kaudeksi 2015 Ferrarille, jossa hän ajoi kuuden kauden ajan. Hän muodosti tallissa neljän kauden ajan hyvähenkisen kuljettajaparin Kimi Räikkösen kanssa.

Vettel ajoi pari kautta nuoren Charles Leclercin tallikaverina. Ferrarin oma akatemiakuski jätti kuitenkin Vettelin selvästi varjoonsa. Vettel ajaa nyt toista kauttaan Aston Martin -tallissa.

Tähtikuskin ura on ollut viime vuosina laskusuuntainen, joten lopettamispäätös oli odotettu. Myöskään Aston Martinin kehitys ei herättänyt lupauksia paremmasta. Talli on tämän kauden valmistajien sarjassa toiseksi viimeisenä.

– Hän odotti aikoinaan Ferrarilta hyvinkin paljon, mutta se päättyi epäonnistumiseen. Kun tietää Aston Martinin kivisen polun tästä eteenpäin, tämä oli varmasti oikea ajoitus. Hänellä ei olisi riittänyt motivaatiota siihen painiin, minkä talli joutuu tulevina vuosina käymään, Mildh näkee.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Sebastian Vettel BMW Sauberilla 2007.
Tästä kaikki alkoi. Sebastian Vettel ajoi uransa ensimmäisen F1-kisansa kauden 2007 Yhdysvaltain GP:ssä BMW Sauberin kuljettajana. Kuva: Getty Images
Sebastian Vettel juhlii avausvoittoaan Toro Rossolla 2008.
Sebastian Vettel saavutti uran avausvoittonsa kaudella 2008 Monzassa. Vettelin Toro Rossolla ajama ykkössija on yksi kovimmista yllätysvoitoista. Kuva: Darren Heath/Getty Images
Sebastian Vettel ja Mark Webber.
Mark Webberin (vas.) ja Sebastian Vettelin välit tulehtuivat Red Bull -aikoina. Kuva: EPA/AHMAD YUSNI
Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen.
Sebastian Vettel ja Kimi Räikkönen tulivat hyvin toimeen Ferrarilla. Kuva: ullstein bild - Melzer/ All Over Press
Sebastian Vettel vauhdissa Barcelonan F1-kisassa 22.5.2022.
Kaksi vuotta Aston Martinilla ovat olleet Sebastian Vettelille vaikeita. Kuva: NurPhoto / Getty Images

Häikäilemätön

Vettelin mestarikuljettajan asemaa on vuosien saatossa myös kritisoitu. Neljän Red Bull -mestaruuden nähtiin johtuvan pitkälti ylivoimaisesta autosta.

Red Bullin jälkeen Vettel saavutti Ferrarilla 14 voittoa, mutta maailmanmestaruus jäi kuitenkin legendaarisessa tallissa haaveeksi. Se oli Vettelille iso pettymys.

Kaikkien aikojen parhaimmista kuljettajista puhuttaessa Mildh nostaa Vettelin kuitenkin samaan luokkaan muun muassa Alain Prostin, Ayrton Sennan, Michael Schumacherin ja Lewis Hamiltonin kanssa.

– Ferrari on vaikea ympäristö. Myös hänen ympärillään oleville ihmisille se oli vaikeampi prosessi. Se söi Vetteliä. Pitää kuitenkin muistaa, että hän taisteli Ferrarilla maailmanmestaruudesta Lewis Hamiltonia vastaan vuosina 2017 ja 2018.

Vettel on tunnettu hyvin suorasanaisena persoonana koko F1-uransa ajan. Red Bull -aikoina hän otti radalla useamman kerran yhteen tallikaverinsa Mark Webberin kanssa. Myös Ferrarilla häneltä nähtiin voimakkaita tunteenpurkauksia.

– Hän on erittäin älykäs kuljettaja ja samalla hyvin omaehtoinen. Hän tunsi oman arvonsa. Vettelillä oli vahva Red Bullin taustatuki, jolla hän lunasti pääsynsä Red Bullin nousuun huipulle.

Sebastian Vettel sateenkaaripaidassa.
Sebastian Vettel osoitti Unkarin GP:ssä 2021 sateenkaaripaidassa tukensa maan seksuaalivähemmistöjen puolesta. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Kannanottoja ja toimintaa

Viime vuosina Vettel on noussut esiin yhteiskunnallisilla ulostuloillaan. Saksalainen on puhunut muun muassa seksuaalivähemmistöjen puolesta ja hän on pukeutunut sateenkaaripaitaan. Hän on arvostellut muun muassa Saudi-Arabian ja Unkarin kaltaisia F1-kisoja järjestäviä valtioita huonoista ihmisoikeuksista.

Vettel on nostanut esiin myös ilmastonmuutoksen sekä sen, mitä F1 voisi tehdä ilmastoasioiden eteen. Hän on esimerkiksi kritisoinut ennen startteja tapahtuvia hävittäjien ylilentoja. Hänet on nähty myös keräämässä roskia kisojen jälkeen.

Lopettamispäätöksestään kertovalla videolla Vettel nosti tärkeimmäksi syyksi perheen merkityksen. Hän sivusi myös arvomaailmaansa.

– Vettel on ollut aina arvopohjainen ihminen. Jotkut asiat formula ykkösissä ovat varmaan ristiriidassa hänen omien arvojensa kanssa, Mildh uskoo.

– Hän edustaa uuden sukupolven ajattelua siinä, että nostaa identiteettinsä esille. Se ei ole enää olla kilpa-ajaja, vaan tällä hetkellä hän on isä ja tavallinen ihminen.

Vettelistä nousi menestyksensä myötä kuljettaja, joka voi käyttää vaikutusvaltaansa hyödyksi.

– Heidän äänensä kovenee koko ajan. Lewis Hamilton tekee samaa työtä. Kuljettajat käyttävät omaa mediaansa hyödyksi siinä, mihin he uskovat. Uskon, että sananvapaus ja erilaiset persoonat ovat formula ykkösille etu.

Lue myös:

Hehkutettu Sebastian Vettel syrjäytettiin tylysti – Ferrarin tallipomo myönsi yllättävän täyskäännöksen: "Hän ei ole täysin tyytyväinen"

Tekeekö Sebastian Vettel mikahäkkiset? Entinen tallikaveri antoi napakan ennustuksen ja näpäytti Ferraria – "Talli tulee kaipaamaan häntä"

Suosittelemme sinulle