Hyppää sisältöön

Instagram ottaa aikalisän uudistustensa kanssa – taustalla voimakas kritiikki käyttäjiltä

Instagramin omistava Meta aikoo kuitenkin jatkaa videoiden ja algoritmeihin perustuvien suositusten kehittämistä.

Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Meta uhkaa sulkea palvelunsa Euroopassa, jos käyttäjien tietojen siirtäminen Euroopasta Yhdysvaltoihin kielletään. Kuva: Tayfun Coskun / AOP
Olli-Pekka Toivanen

Instagram reagoi käyttöuudistustensa julkisuudessa saamaan kritiikkiin ja poistaa ne käytöstä toistaiseksi. Asiasta uutisoi muun muassa The New York Times (siirryt toiseen palveluun).

Kritiikin taustalla ovat käyttäjille näkyvien kuvien ja videoiden näyttäminen koko ruudun kokoisena sekä videoiden näkyvyyden lisääminen algoritmin avulla.

Käytännössä Instagramin algoritmi nostaa aiempaa enemmän käyttäjiille videoita tileiltä, joita käyttäjät eivät itse seuraa. Mallia uudistukseen on haettu kilpailevasta sosiaalisen median Tiktok-palvelusta.

Uudistukset saivat huomiota, kun Kim Kardashianin ja Kylie Jennerin kaltaiset julkimot jakoivat Instagram-tileillään kuvan, jossa vaadittiin Instagramia pysymään entisellään. Molemmilla on palvelussa satoja miljoonia seuraajia.

Instagramin testiversio koko ruudun kokoisia videoita jakavasta sovelluksesta jäädytetään joksikin aikaa. Instagram myös rajoittaa käyttäjlle algoritmin suosittelemien videoiden määrää.

Facebookin ja Instagramin emoyhtiö Metan toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kommentoi Metan osavuosikatsausta julkisella Facebook-sivullaan (siirryt toiseen palveluun) torstaina. Käyttäjien sitoutuminen lyhyisiin videoihin (reels) kasvoi 30 prosenttia sekä Facebookissa että Instagramissa viimeisellä vuosineljänneksellä.

Kasvu on Zuckerbergin mukaan kehittyneiden algoritmien ansiota, ja hän uskoi Metan jatkavan näihin panostamista.

Facebookissa noin 15 prosenttia käyttäjien näkemästä sisällöstä on tällä hetkellä tileiltä, joita käyttäjä ei seuraa. Instagramissa määrä on hieman suurempi. Zuckerbergin mukaan tavoite on kaksinkertaistaa molemmat luvut vuoden loppuun mennessä.

Instagramin johtaja Adam Mosseri puolusti uudistuksia palvelussa aiemmin tällä viikolla julkaisemallaan videolla.

Mosseri vakuutti, että Instagram tukee kuvien julkaisua jatkossakin. Hän kuitenkin uskoo, että painopiste tulee siirtymään entistä enemmän videoihin.

Mosseri kommentoi lisäksi teknologiauutissivusto The Vergen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) torstaina, että Instagram haluaa tukea varsinkin pienemmän profiilin sisällöntekijöitä ja auttaa heitä saamaan laajempaa näkyvyyttä.

Lue lisää:

Kritiikki Instagramia kohtaan yltyy sen käyttäjäkunnassa – "Nyt pomppaa tuntemattoman tilin julkaisu, ja se ärsyttää"

Suosittelemme sinulle