Hyppää sisältöön

Seinäjoen eläinsairaala ei järjestä arkiöisin pieneläinpäivystystä elokuussa – johtaja: "Tämä on ratkaisu, johon emme olisi halunneet millään joutua"

Yöaikaiseen sairaalahoitoon tulee päivystystapauksissa hakeutua arkisin taas kauemmaksi. Toimintoja on jouduttu supistamaan eläinlääkäripulan takia.

Koiraa hoidetaan Evidensian eläinlääkäriasemalla Seinäjoella.
Evidensian Seinäjoen eläinsairaala avautui vuosi sitten kesällä. Kuva: Mirva Ekman / Yle
Mirva Ekman

Evidensian Seinäjoen eläinsairaala sulkee pieneläinten yöpäivystyksen arkiöiden osalta elokuun ajaksi. Eläinsairaalan johtaja Elli Tuomisen mukaan tilanne johtuu eläinlääkäripulasta.

– Meidän on pakko päästää omat lääkärimme kesälomalle. Koska pula on niin vahva, emme ole saaneet riittävästi sijaisia, että saataisiin turvallisesti pyöritettyä sairaalatoimintaa. Olemme nyt siis osa-aikaisesti kiinni, Tuominen toteaa.

Tuominen pitää tilannetta harmittavana. Yöaikaiseen, päivystysluontoiseen sairaalahoitoon on siis pohjalaismaakuntien alueella hakeuduttava arkisin taas kauemmaksi.

– Tämä on takapakki ja on tehty todella paljon töitä, ettei tarvitsisi mennä tähän ratkaisuun. Nyt joudutaan ajamaan esimerkiksi Tampereelle asti koiran mahalaukun kiertymän takia, mikä heikentää ennustetta ja tuo tuskaa lemmikille ja omistajallekin. Kyllä tämä on sellainen ratkaisu, mihin emme olisi halunneet millään joutua, Tuominen sanoo.

Viikonloppupäivystys jatkuu normaalisti Seinäjoen eläinsairaalassa.

Seinäjoen, Isonkyrön ja Lapuan alueen pieneläinpäivystys siirtyy elokuun ajaksi arkiöisin Seinäjoen alueen ympäristöterveydenhuollon kaupungineläinlääkäreiden vastaanotoille Ylistaroon, Lapualle ja Alajärvelle.

Eläinsairaala on hoitanut myös Vaasan alueen pieneläinpäivystystä kesä- ja heinäkuun ajan, ja päivystys siirtyy sovitusti elokuun alusta takaisin kaupungineläinlääkäreille.

Elli Tuominen uskoo, että syyskuun alusta alkaen ympärivuorokautinen toiminta jatkuu taas normaalisti.

Eläinlääkäripula on jatkunut jo vuosia eli tilanne ei ole syntynyt akuutisti, Tuominen kuvailee.

– Valitettava tosiasia on se, että tällä hetkellä ei kouluteta riittävästi eläinlääkäreitä nykytarpeisiin tai tulevaisuuden tarpeisiin. Ongelma on valtakunnallinen ja koskee sekä pieneläinpraktiikkaa että kunta- ja tuotantoeläin-, sekä jossain määrin hevospraktiikkaa.

Lue myös: Ympäri vuorokauden päivystävä Seinäjoen eläinsairaala avautuu heinäkuussa – sairaala helpottaa kunnallista eläinlääkäripäivystystä myös lähikunnissa

Suosittelemme sinulle