Hyppää sisältöön

Polttopuukauppa käy Itä-Suomessa poikkeuksellisen kuumana – energian hinnannousu on saanut kotitaloudet hamstraamaan klapeja

Myös polttopuiden hinnan ennustetaan nousevan tulevana talvena. Klapien hintaa nostaa muun muassa koivuraaka-aineen kallistuminen.

Mies seisoo ison polttopuuvaraston edessä ja pitää käsissään kahta klapia.
Juha Salliselle polttopuukauppa on kausiluonteista. Tavoitteena on myydä varastot joka vuosi tyhjiksi, jotta tilalle mahtuu kuivamaan uutta puuta. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle
Pauliina Tolvanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Liperiläinen polttopuuyrittäjä Juha Sallinen kuormaa traktorilla peräkärryyn klapeja. Aiempina vuosina polttopuut ovat saaneet heinäkuussa odottaa vielä varastossa, mutta tänä vuonna puille on ollut ostajia läpi kesän.

– Yleensä olen aloittanut puukaupan vasta elokuussa, mutta nyt varauksia oli niin paljon, että päätin aloittaa puiden toimittamisen, Sallinen kertoo.

Hän toimittaa polttopuuta pääasiassa Joensuun seudulle.

Syy polttopuiden kovaan kysyntään on selvä: niin sähkön kuin lämmitysöljyn hinnat ovat olleet jo pitkään korkealla ja ensi talvena hintojen on ennustettu nousevan vielä lisää. Uutisissa on väläytetty jopa sähkön säännöstelyä.

Juha Sallinen uskoo, että monella on myös muistissa viime talvi, jolloin polttopuut loppuivat monin paikoin.

– Siitä on otettu opiksi. Puita varataan ajoissa ja enemmän.

Sallinen pitää kirjaa tehdyistä kaupoista. Kun aiemmin tyypillinen tilausmäärä oli 5 heittokuutiota, nyt moni ottaa saman tien peräkärryllisen eli noin 6,5 heittokuutiota.

Koivuklapi kysyttyä

Kysynnän kasvu on havaittu polttopuuyrityksissä ympäri maan.

Heinävedellä polttopuita valmistava Tomi Loikkanen kertoo, että kovaan kysyntään on osattu myös valmistautua.

– Olemme tehneet tälle kaudelle enemmän puuta varastoon.

Loikkasen yritys toimittaa puuta Heinäveden lähikuntiin Pohjois-Karjalaan, Pohjois-Savoon ja Etelä-Savoon.

Koivuklapi on polttopuista kysytyin ja toistaiseksi raaka-ainetta on ollut hyvin saatavilla. Jatkossa koivupuusta voi kuitenkin tulla pulaa.

Polttopuiden kuivaamiseen tarkoitettu iso verkkoseinäinen varasto, jonka sisällä seisoo mies.
Juha Sallinen kuivattaa suurimman osan polttopuistaan ilmavissa varastoissa. Yhteen varastoon mahtuu noin 250 heittokuutiota klapeja. Kuva: Pauliina Tolvanen / Yle

Koivuraaka-aineesta voi tulla pulaa

Valtaosa metsäteollisuuden tarvitsemasta koivukuitupuusta on tuotu Suomeen Venäjältä. Tänä keväänä puun tuonti loppui ja se on lisännyt kysyntää kotimaiselle koivukuitupuulle. Kasvanut kysyntä näkyy hinnoissa.

Tomi Loikkanen arvioi, että raaka-aineen hinnan nousu näkyy polttopuiden hinnassa viimeistään ensi vuonna.

Hinnan korotuksiin on painetta etenkin yrittäjillä, jotka kuivattavat polttopuut koneellisesti.

Suosittelemme sinulle