Hyppää sisältöön

Lempeän laiska ori Jyräys herää kilpailupaikalla eloon ja iloon

Kujanpään Jyräys oli Kohti Kuninkuusraveja pisteytyksen 5. ja pääsi mukaan suoraan viikonvaihteen Kuninkuusraveihin.

Hevonen seisoo ulkona aitauksessa.
Suomenhevosori Kujanpään Jyräys on kuninkuusravien ensikertalainen. Loppukilpailuun ori on valmistautunut viettämällä vapaata hevosen elämää. Kuva: Heidi Kononen / Yle
Anne-Maria Niskanen

Forssan Kuninkuusravien pääkilpailuissa on mukana kaksi hevosta Kanta-Hämeestä. Toinen on tamma Lily Ypäjältä ja toinen ori Kujanpään Jyräys Hattulasta. Molemmat ravaavat kuninkuusraveissa ensimmäistä kertaa.

Hattulalaisten Heikki Pyykön ja Jaana Väänäsen omistama ja Heikki Pyykön valmentama suomenhevosori Jyräys on 14-vuotias. Jyräyksen kasvattaja on Tanja Jumisko Karkkilasta. Hattulaan Jyräys muutti kaksi vuotiaana.

– Se on erittäin laiska, mutta moni asia on mennyt silti oikein. Tulevana viikonloppuna Jyräys on mukana Kuninkuusraveissa, juuri ennen kuin kriittinen yläikäraja eli 15 vuotta tulee täyteen, kertoo Jaana Väänänen.

Nainen pitelee käsissään punaista paitaa, jossa on hevosen kuva.
Jaana Väänänen on hoitanut Jyräystä 12 vuotta. Kuva: Heidi Kononen / Yle

Jyräyksen luonne on Väänäsen mukaan kaksijakoinen.

– Kotona se on hirveän lempeä ja kiltti ja erittäin laiska. Kun sitä varsanakin ajettiin, niin saatoin toisella hevosella edellä ja Heikki tulla Jyräyksen kanssa takana, niin se saattoi jättää satakin metriä väliä, että menkää vaan ja me tullaan täältä, kun keretään. Ei sillä ollut kiire minnekään.

14-vuotiaana se on edelleen samanlainen: ei ole kiire minnekään, mutta kun se pääsee ravipaikalle.

– Me ollaan naurettu, että se oikeasti herää eloon, iloon, elämään. Se hyppää trailerista niin kovalla äänellä ja se kahdella jalalla kävelee katokselle, että se on ihan eri poika. Se on tosi reipas siellä ja valjaat päällä kaikki sujuu taas oikein mallikkaasti ja lempeästi, kuvaillee Jyräyksen hoitaja.

Kuninkuusravit juostaan kahtena päivänä. Lauantaina hevoset kilpailevat 2 100 metrin matkalla ja sunnuntaina ne ravaavat nopean mailin matkan eli 1 609 metriä sekä kilpailun huipentavan päätösmatkan 3 100 metriä. Tammat kilpailevat Kuningattaren ja oriit Kuninkaan tittelistä. Kokonaiskilpailun voittavat parhaan yhteisajan juosseet hevoset.

Suosittelemme sinulle