Hyppää sisältöön

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja: Itä-Afrikassa on edessä ehkä maailmanhistorian pahin nälkäkatastrofi

Itä-Afrikassa erityisesti Somalian, eteläisen Etiopian ja Pohjois-Kenian alueilla on humanitaarinen katastrofi, joka on seurausta pitkittyneestä kuivuudesta.

Pasi Toivosen mukaan sekä afrikkalaisilla johtajilla että kansainvälisellä yhteisöllä on vastuu nälkäkriisin ratkaisemisessa ja ilmastonmuutokseen valmistautumisessa Itä-Afrikassa.
Pasi Toivosen mukaan sekä afrikkalaisilla johtajilla että kansainvälisellä yhteisöllä on vastuu nälkäkriisin ratkaisemisessa ja ilmastonmuutokseen valmistautumisessa Itä-Afrikassa.
Yle

Itä-Afrikassa 60 miljoonan ihmisen elämää uhkaavat kuivuus ja nälänhätä. Sateet ovat Afrikan sarven alueella syksystä 2020 alkaen viivästyneet, ja jo neljä peräkkäistä sadekautta on epäonnistunut.

– Loka-marraskuussa pitäisi olla seuraava sadekausi, mutta ilmastotieteilijät ennustavat, että sekin epäonnistuu. Meillä on ehkä edessämme maailmanhistorian pahin nälkäkatastrofi. Tilanne on äärimmäisen vakava, sanoo Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen 8 minuuttia -ohjelman haastattelussa.

Kuivuutta Itä-Afrikkassa aiheuttavat muun muassa ilmastonmuutos, La Niña -ilmiö ja Intian valtameren dipoli-ilmiö.

Toivonen kertoo, että Venäjän ja Ukrainan sota sekä siitä aiheutuva ruokakriisi pahentavat tilannetta Itä-Afrikassa. Esimerkiksi maissin hinnan nousu kurittaa perheitä. Vastuu tilanteen ratkomisesta on Toivosen mukaan ensisijaisesti afrikkalaisilla johtajilla mutta myös länsimailla.

– Ei kansainvälinen yhteisökään voi kieltää vastuutaan tällaisessa tilanteessa. Jokaisen kärsimys on meidän kaikkien asia. Emme voi Suomessa ajatella, että se mitä tapahtuu Garissan kuivuusalueella, ei liittyisi meihin.

Toimittaja: Wali Hashi

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Kuka on vastuussa Itä-Afrikan kuivuudesta ja nälänhädästä, Pasi Toivonen?

Lue lisää:

Eläimet ovat kuolleet ja Kenian paimentolaiset pakenevat pääteiden varsille – “Lapsille en pysty antamaan kuin maissipuuroa ja teetä”

Kuivuudesta kärsivän Kenian järvet alkoivat tulvia kymmenen vuotta sitten ilman näkyvää syytä – vasta nyt ilmiötä on alettu ymmärtää

Itä-Afrikassa jo kolmas sadekausi peräkkäin epäonnistui – avustustyöntekijä: Pahentaa konflikteja ja pakottaa ihmiset lähtemään kodeistaan

Ilmastonmuutoksen vaikutukset korostuvat Välimerellä ja viidellä muulla alueella – lue, miksi lämpötila nousee juuri näissä paikoissa

Analyysi: EU ja Venäjä taistelevat myös afrikkalaisten mielipiteistä – kun leipä loppuu, aukeaa uusi informaatiosodan rintama

Ylen Afrikan-kirjeenvaihtaja Pasi Toivonen jakaa sisältöä arjestaan ja työstään myös Instagramissa @toivonenpasi.

Suosittelemme sinulle