Hyppää sisältöön

Tukehtumaisillaan olleet ihmiset repivät reikiä rekan perävaunuun Meksikossa – uusi siirtolaisten joukkokuolema oli lähellä

Kesäkuussa yli 50 siirtolaista kuoli USA:n Texasissa jäätyään kuuman perävaunun vangeiksi. Viime vuonna Yhdysvaltain ja Meksikon raja-alueella kuoli ennätysmäärä ihmisiä.

Rekan perävaunusta pelastuneita siirtolaisia hoidettiin tien penkalla Meksikossa
Rekan perävaunusta pelastuneita siirtolaisia hoidettiin tien penkalla Meksikossa
Jussi Nurminen

Suuri joukko siirtolaisia on pelastunut tukehtumiselta Meksikon eteläosassa sijaitsevan Acayucanin lähellä. Yhdysvaltain rajaa kohti matkalla olleet ihmissalakuljettajat olivat sulloneet rekan perävaunun täyteen siirtolaisia, mutta hylänneet sen keskiviikkona lähelle tietulliasemaa.

Viranomaiset arvioivat, että siirtolaisjoukkoa kuljettaneet salakuljettajat olivat kokemattomia ja heille tuli yllätyksenä, että autot tutkitaan tietulliasemalla. Tämän vuoksi he jättivät ihmiset tukahduttavan kuumaan suljettuun vaunuun.

Kun autossa olleet ihmiset ymmärsivät olevansa nääntymässä kuumuuteen ja tukehtumaisillaan, ryhtyivät he puhkomaan reikiä vaunun kattoon. Vaunun vankeina olleet ihmiset herättivät lähellä olleiden ihmisten, muun muassa huoltoaseman henkilökunnan, huomion.

Soitto hätänumeroon tuli yhdeksän jälkeen keskiviikkoiltana. Ensihoitaja Cristóbal Cisneros Valencian mukaan monet hyppäsivät vaunun päältä ja pakenivat. Osa ihmisistä sai jalkavammoja hypätessään alas perävaunusta.

– Meille kerrottiin, että perävaunussa oli lähes 400 siirtolaista. Kun he tunsivat tukehtuvansa, he iskivät kattoa ja suurin osa hyppäsi ulos, ensihoitaja Valencia kertoo uutistoimisto Reutersille.

– Suurin osa hoitamistamme vammoista oli murtumia polvissa ja nilkoissa. Yksi henkilö piti viedä sairaalaan, koska hän oli tajuton, hän jatkaa.

Myös Univision-televisiokanava (siirryt toiseen palveluun) uutisoi pelastettujen kertoneen, että vaunussa olisi salakuljetettu jopa 400 ihmistä. Tätä lukua ei kuitenkaan ole voitu varmistaa.

Paikalle saapuneet Meksikon viranomaiset avustivat 94 ihmistä. Monet olivat kuitenkin jo ehtineet paeta paikalta ja jonkin verran ihmisiä löytyi piileskelemästä pensaikosta.

Pelastettujen joukossa oli ihmisiä Guatemalasta, Hondurasista, Ecuadorista ja El Salvadorista sekä kaksi ihmistä Intiasta ja yksi Nepalista. Osa perävaunussa olleista oli lapsia.

Kansalliskaartin sotilaat estivät siirtolaiskaravaanin osana tulleiden ihmisten pääsyn siirtolaistoimiston tiloihin Meksikon Chiapasissa sijaitsevassa Huixtlassa 27. heinäkuuta. Kuva: Juan Manuel Blanco / EPA

Ihmiset pyrkivät parempiin oloihin henkeään uhmaten

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR (siirryt toiseen palveluun) arvioi viime vuoden lopussa, että lähes 600 000 ihmistä El Salvadorista, Guatemalasta ja Hondurasista haki turvaa muualta, etenkin Costa Ricasta, Meksikosta ja Yhdysvalloista.

UNHCR:n mukaan ihmisiä ajaa liikkeelle laajalle levinneen väkivallan pelko, syvään juurtunut yhteiskunnallinen epätasa-arvo ja ilmastonmuutoksen vaikutukset.

Päästäkseen parempiin oloihin, ihmiset ovat valmiita turvautumaan salakuljettajien tarjoamiin palveluihin ja hengenvaarallisiinkin keinoihin.

Meksikossa keskiviikkoiltana paljastunut tapaus on tuorein esimerkki tukehtumisvaaraan ihmissalakuljettajien käsissä joutuvista siirtolaisista.

Kesäkuussa Yhdysvaltain Texasin osavaltion San Antoniossa hylätystä perävaunusta löytyi 53 ihmisen ruumiit. Ihmissalakuljettajat olivat hylänneet paahtavaan helteeseen suljetun vaunun, jonka ilmastointi ei toiminut. Elossa löydettiin 16 ihmistä.

Lisää aiheesta: Texasissa siirtolaisia salakuljettanut kuski ei ehkä tiennyt, että ilmastointilaite petti — perävaunussa kuoli yli 50 siirtolaista

Texasissa kuollut siirtolainen Maria Guadalupe Montero haudattiin Meksikon Guanajuatossa 14. heinäkuuta. Samana päivänä vietettiin useiden perävaunuun kuolleiden ihmisten hautajaisia. Kuva: Luis Ramirez / EPA

Kahta texasilaismiestä syytetään siirtolaisten kuoleman aiheuttamisesta ja heitä uhkaa elinkautinen vankeus tai jopa kuolemantuomio. Tapaus on Texas Tribune -lehden (siirryt toiseen palveluun) viranomaisilta saaman tiedon mukaan eniten siirtolaisten henkiä vaatinut tapaus USA:ssa.

Viime vuonna USA:n ja Meksikon rajalla kuoli ennätysmäärä ihmisiä

Kohti pohjoista pyrkiviä siirtolaisia vaanivat myös monet muut vaarat. Ihmisiä on kuollut muun muassa autiomaahan eksymisen ja Meksikon ja Yhdysvaltain väliseltä raja-aidalta pudottautumisen vuoksi.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan viime vuonna Meksikon ja Yhdysvaltain raja-alueella kuoli ainakin 728 ihmistä, mikä oli suurin koskaan tilastoitu määrä. Kuluvan vuoden ensimmäisen puoliskon aikana alueella kuoli IOM:n mukaan 493 ihmistä.

Meksikon Veracruzin osavaltiossa, jossa Acayucan sijaitsee, on raportoitu siirtolaisiin kohdistetusta väkivallasta ja viime aikoina lisääntyneistä sieppauksista, kertoo UNHCR (siirryt toiseen palveluun). Meksikosta ja Meksikon läpi kohti Yhdysvaltoja kulkevien siirtolaisten määrä on jälleen kasvanut.

Lue myös:

Yhdysvaltain rajalla jää nyt kiinni ennätysmäärä brasilialaisia ja se näkyy Alpercatan pikkukaupungissa, jossa edes futisjoukkueita ei saada kasaan

Osa Trumpin raja-aidasta sortui tulvassa ja huuhtoutui Meksikon puolelle – miksi aita petti luonnonvoimien edessä? Lue viisi syytä

USA:n rajalle sillan kupeeseen syntynyt siirtolaisleiri on tyhjennetty ja tuhansia karkotettu – ”He kohtelivat meitä kuin eläimiä”

Suosittelemme sinulle