Hyppää sisältöön

Lentopalloliitto teki ykkösliberon kohdalla ryhdikkään ratkaisun, sanoo Vapaavuori – päätösvalta Venäjällä urheilevista on lajiliitoilla

Olympiakomitea ei ole tehnyt erillistä linjausta siitä, saavatko venäläisiä organisaatioita edustavat suomalaisurheilijat edustaa Suomea maajoukkueessa.

Jan Vapaavuori tai Olympiakomitea eivät olleet yhteydessä Lentopalloliittoon, kun se päätti sulkea Venäjällä pelaavan Lauri Kermisen maajoukkueesta. Kuva: Vesa Marttinen / Yle
Aino Paloniemi,
Simo Arkko

Suomen Lentopalloliitto kertoi kuluneella viikolla päätöksestä sulkea libero Lauri Kerminen pois maajoukkuetoiminnasta, koska Kerminen saattaa jatkaa uraansa seurajoukkueessa Venäjällä. Suomen ykköslibero on hyllytetty maajoukkueen toiminnasta toistaiseksi.

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori pitää Lentopalloliiton päätöstä ryhdikkäänä.

– Tämä oli minusta tervetullut ja hyvä päänavaus.

– On hyvin vaikeata nähdä, että samaan aikaan meillä voisi olla urheilijoita, jotka urheilevat valtiojohtoisen venäläisen urheilujärjestelmän piirissä ja samaan aikaan edustaisivat Suomen maajoukkuetta.

Lentopalloliitto teki päätöksen itsenäisesti, ilman Olympiakomitean ohjeistusta. Olympiakomitea ei ole erikseen linjannut, miten lajiliittojen tulisi toimia, jos suomalaisurheilija edustaa venäläistä seuraa tai pelaa Venäjällä. Vapaavuori yhdistää tilanteen kuitenkin Olympiakomitean aiempaan ohjeistukseen sulkea venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kansainvälisestä urheilutoiminnasta.

– Se yleislinjaus, että venäläiset ja valkovenäläiset suljetaan pois kansainvälisestä urheilutoiminnasta kattaa tämän, mutta nyt, kun tämän tyyppinen tapaus tuli esille, niin on hyvä, että linjausta tarkennetaan ja selvennetään.

Vapaavuori kertoo, että päätösvalta kuuluu viime kädessä lajiliitoille.

– Ehkä se tulokulma on tiivistetysti se, että jos suomalainen urheilija päättää osallistua organisoituun urheilutoimintaan Venäjällä, joka on selkeästi osa valtiollista propagandakoneistoa, niin silloin pitäisi evätä ainakin siltä ajalta oikeus osallistua suomalaiseen maajoukkuetoimintaan.

Lauri Kerminen on pelannut Venäjällä vuodesta 2015 alkaen. Kuva: Gleb Salov / 2022

Lajiliitot linjausten edessä

Kermisen ohella maajoukkuetason urheilijoista ainakin jääkiekkoilija Teemu Pulkkinen ja jääpalloilija Tuomas Määttä ovat mukana seuratoiminnassa Venäjällä.

Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kommentoi aihetta yleisesti kertoen, että on haastavaa nähdä Venäjällä seurajoukkueessa pelaavan jääkiekkoilijan edustavan maajoukkuetta "nykyisen maailmantilan vallitessa". Jääpalloliitossa Määtän tilannetta tullaan puheenjohtaja Antti Parviaisen mukaan käsittelemään elokuun liittohallituksen kokouksessa.

Lajiliittojen mahdolliset linjaukset vaikuttavat yksittäisten urheilijoiden toimintaan. Vapaavuoren mukaan asia tulee kuitenkin nähdä laajemmassa mittakaavassa.

– On selvää, että tämän tyyppiset linjaukset aiheuttavat tai saattavat aiheuttaa yksittäisille urheilijoille isojakin vahinkoja, mutta nyt on hyvä huomata, että taustalla on vielä olennaisesti isompia kärsimyksiä Ukrainassa, ja että niin suomalainen yhteiskunta kuin kansainvälinen yhteisö tekee jatkuvasti varsin isoja uhrauksia.

Nykyisen Olympiakomitean suosituksen mukaan Suomessa asuvat venäläisurheilijat ovat tervetulleita Suomessa järjestettävään urheilutoimintaan. Kansalliset ja kansainväliset ohjeistukset poikkeavat kuitenkin usean lajin kohdalla.

Muun muassa Kansainvälinen autourheiluliitto ei ole sulkenut venäläisurheilijoita toiminnastaan ja Jyväskylän MM-rallissa nähdään ensi viikolla venäläiskuljettajia.

Maajoukkueessakin pelannut hyökkääjä Teemu Pulkkinen on tiettävästi ainoa suomalaispelaaja, joka jatkaa uraansa KHL:ssä. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Vapaavuori ei koe tarvetta lakimuutokseen

Linjausta venäläisurheilijoiden sulkemisesta ei ole tehnyt myöskään jääkiekon SM-liiga. Kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä kertoo, että seurat ovat itse saaneet toistaiseksi tehdä päätöksensä.

– Pelaajat ovat seurojen työntekijöitä ja heillä on sopimukset seurojen kanssa. Seurat ovat itse päättäneet omista asioistaan, kuka on sitten purkanut ja kuka ei. Liiga ei ole keskitetysti ainakaan toistaiseksi ottanut asiaan kantaa, Järvelä kertoi.

SM-liigaseuroista ainoastaan Rauman Lukolla on tällä hetkellä joukkueessaan venäläispelaaja, kun maalivahti Artjom Zagidulinilla on sopimus seuran kanssa. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä tavallisesti kotimaisessa jääkiekkoliigassa venäläisurheilijoita on ollut valtaosassa joukkueista.

Vapaavuoren mukaan esimerkiksi lainsäädännöllisiin muutoksiin ei ole tarvetta, sillä yleisesti lajiliitot ovat pyrkineet seuraamaan Suomen ja Kansainvälisen olympiakomitean linjauksia.

– En usko, että juuri tässä tilanteessa kannattaa ryhtyä lainsäädännöllisiin toimiin. Minusta tämä meidän yleislinja on pitänyt varsin hyvin, eli selkeä linjaus siitä, että venäläiset ja valkovenäläiset suljetaan pois kansainvälisestä urheilutoiminnasta ja heidän kanssaan ei tämänkään tyyppistä yhteistyötä harjoiteta.

Lue myös:

Suomen tähtilibero pohtii jatkoa Venäjällä – asiantuntijalta tiukka mielipide: "Kertoo, minkä puolen on valinnut"

Uransa jatkoa Venäjällä pohtiva tähtilibero Lauri Kerminen suljettiin maajoukkueesta – myös jääpalloilija Tuomas Määttää uhkaa hyllytys

Venäläiset saavat kilpailla Jyväskylän MM-rallissa FIA:n päätöksellä – "Tämä on inhottava tilanne"

Suosittelemme sinulle