Hyppää sisältöön

Palkka-armeija Wagner kylvää tuhoa Ukrainassa ja maailmalla – Venäjä haalii vihreiden miesten avulla geopoliittista valtaa ja luonnonvaroja

Ukrainassa raskaita tappioita kärsinyt Venäjä haalii nyt Ukrainaan taistelijoita omien asevoimiensa ohella myös Wagner-palkka-armeijan kautta. Venäjä on lähettänyt Wagner-joukkoja myös muihin maailman kriisipesäkkeisiin.

Venäläisiä sotilaita seisoo vartiossa.
Venäjä on käyttänyt Wagner-joukkoja muun muassa Ukrainassa. Kuva: Zurab Kurtsikidze / EPA
Jenni Mehtonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Venäjän hallintoon yhdistetty palkka-armeija Wagner haalii riveihinsä taistelijoita entistä laajemmalta. Brittitiedustelun mukaan mahdollisesti jopa vankeja on ryhdytty rekrytoimaan.

Yksityisiä sotilasalan yrityksiä tutkinut väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen Tampereen yliopistosta sanoo, että palkka-armeijan käyttäminen armeijan rinnalla kertoo siitä, ettei Venäjän hyökkäys Ukrainaan ole sujunut suunnitelmien mukaan.

– Tämä on jälleen yksi merkki siitä, että Venäjän Ukrainan sotaretki on mennyt todella pahasti pieleen. Heillä on massiivinen tarve lisähenkilöstölle, varsinkin kokeneille taistelijoille.

Venäläisiä sotilaita partioimassa Simferopolissa.
Wagnerin taistelijoita käytetään Ukrainassa Venäjän virallisten asevoimien rinnalla. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Marko Palokangas sanoo, että Wagner-joukkoja käytetään Ukrainassa yhä enemmän.

– Venäjän asevoimat ja Kreml käyttävät Wagneria entistä enemmän, mikä tarkoittaa, että sen merkitys on kasvanut etenkin Itä-Ukrainan alueella.

Palkka-armeijaa käyttämällä Venäjä haluaa myös peitellä sodassa kärsimiään tappioita kotiyleisöltä. Tavallisten sotilaiden ja varusmiesten lähettäminen ulkomaille sotiin kuolemaan on epäsuosittua kansan keskuudessa.

– Mielipidekyselyt ovat osoittaneet, että jos sinne lähetetään Wagnerin taistelijoita, niin keskiverto venäläinen ajattelee, että ne ovat ammatti-ihmisiä, jotka tietävät riskit ja ovat siellä vapaaehtoisesti, Räkköläinen sanoo.

Etäännyttämällä konflikteja Wagnerin avulla Venäjän johto saa itselleen sekä sisä- että ulkopoliittista etua.

Palkka-armeijan käyttäminen antaa Venäjälle myös mahdollisuuden kiistää osallisuuden konflikteihin. Näin tapahtui esimerkiksi vuonna 2014, jolloin tunnuksettomat, niin sanotut vihreät miehet valtasivat Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.

Venäläisiä sotilaita vartioi rakennusta.
"Vihreät miehet" ilmestyivät Ukrainalle kuuluvalle Krimin niemimaalle vuonna 2014. Sotilaita ja asukkaita Simferopolissa. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Palokangas Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että palkka-armeijan avulla voidaan yrittää myös peittää sotarikoksia. Wagner oli tiettävästi osallisena myös Pohjois-Ukrainassa Butšassa keväällä tehtyihin julmuuksiin. Hänen mukaansa palkka-armeijan käyttämiseen on kaksi merkittävää syytä.

– Sillä luodaan etäisyyttä asevoimien toimintaan. Pystytään tarvittaessa jopa kiistämään sotarikokset ilmoittamalla, että Venäjän asevoimat eivät ole niitä tehneet, vaan se on yksityinen toimija.

Palkka-armeija on myös lisäresurssi.

– Venäjän asevoimat käyttää niitä tavallaan omien toimiensa jatkeena. Yksi merkittävä syy on, että pystytään vapauttamaan asevoimien sotilaita tärkeämpiin kohteisiin ja antamaan heille tiettyjä tehtäviä.

Mikä on Putinin pimeäksi armeijaksi kutsuttu Wagner-ryhmä?
Venäjä on lähettänyt Itä-Ukrainaan yli 20 000 palkkasoturia Syyriasta ja Libyasta. Mukana on pahamaineisen Wagnerin palkkasotilaita. Ylen toimittaja Simo Ortamo kertoo Uutispodcastissa palkka-armeijasta, jota ei virallisesti ole edes olemassa. Kuva: https://areena.yle.fi/audio/1-61929973

Venäjä haalii palkka-armeijan avulla geopoliittista valtaa ja luonnonrikkauksia

Ukrainan lisäksi Wagner-joukkoja on lähetetty konfliktialueille useisiin Afrikan maihin ja Lähi-itään. Wagner-sotilaita on nähty muun muassa Malissa, Keski-Afrikan tasavallassa, Libyassa, Sudanissa sekä Syyriassa.

Wagner-joukkojen avulla Venäjä hamuaa Afrikasta geopoliittisten intressiensä ohella maan luonnonvaroja. Esimerkiksi CNN uutisoi, kuinka Venäjän rahtikoneet ovat lennättäneet Sudanista pois maan suurinta luonnonvaraa, kultaa.

Vastaava kuvio on toistunut myös monissa muissa maissa.

Syyriaa jo vuosia repineessä verisessä sisällissodassa Wagner-joukot taistelevat maan johtajan Bashar al-Assadin joukkojen rinnalla.

– Wagner on esimerkiksi Syyriassa solminut sopimuksia hallituksen kanssa siitä, että yhtiön taistelijat valtaavat kapinallisilta takaisin öljy- ja kaasukenttiä. He saavat sitten tietyn ajan sovitun osuuden näiden kenttien tuotosta, Räkköläinen kertoo.

Wagnerilla on Venäjälle brändiarvoa

Väitöskirjatutkija Mikko Räkköläinen Tampereen yliopistosta sanoo, että hirmutekoihin, kuten ihmisten kidutuksiin ja satojen siviileiden surmaamisiin yhdistetty Wagner on Venäjälle arvokas brändi.

– Näyttää siltä, että Venäjän puolustusvoimat on ottanut Wagnerin paljon tiukempaan kontrolliin ja käyttää sitä nyt enemmän brändinä ja valmiina rekrytointikanavana.

Hänen mukaansa Wagner-taistelijoiden menetys sodassa ei ole Venäjälle merkittävä ongelma.

– Valtiota ei sinänsä haittaa, että Wagnerin nimen alla taistelevia sotilaita kuolee sadoittain tai tuhansittain, koska he ovat määräaikaisella sopimuksella olevia työntekijöitä. Jos heitä kuolee, sitten rekrytoidaan lisää, Räkköläinen summaa ajatustapaa.

Venäjäläisiä sotilaita marssii Krimillä.
Monelle syy Wagnerin riveihin liittymiseen on raha. Kuva: Artur Shvarts / EPA

Monelle palkka-armeijan taistelijalle syy sotatantereelle lähtöön on raha.

– Keskimääräiset miehistön palkat liikkuvat tiettävästi Ukrainassa vähän päälle kolmessa tuhannessa eurossa. Vähän kouluttamattomampaa väkeä rekrytoidaan paljon Venäjän köyhimmiltä alueilta, missä summa bonuksineen on todella suuri.

Räkköläinen mainitsee, että osa lähtee taisteluihin omista ideologisista syistään. Wagner-joukkoihin liittyy myös entisiä ammattisotilaita, jotka eivät ole enää sopeutuneet siviilielämään pitkän sotilaskokemuksen jälkeen.

– Kun on tilaisuus jatkaa siinä ammatissa ja vieläpä niin, että välttää armeijan ikävämmät puolet, kuten tiukan kurin ja tylsän kasarmielämän, monet siirtyvät yksityiselle puolelle.

Vaikka myös palkka-armeijan sotilaita voidaan tuomita sotarikoksista, Räkköläinen epäilee, että Venäjältä saataisiin sotilaita tuomittavaksi.

Länsimaiset palkka-armeijat toimivat eri tavoin

Räkköläinen kertoo, että Wagner-joukkoja on käytetty esimerkiksi Venäjän tunnustamissa niin sanotuissa Donetskin ja Luhanskin kansantasavalloissa kokemattomien joukkojen tukemiseen ja kouluttamiseen. Ne eivät ole kuitenkaan olleet Ukrainan taisteluiden keihäänkärki.

– Pääasiallinen syy olla Ukrainassa on se, että sinne tarvitaan nyt kaikki joukot, joita venäjän asevoimat pystyy kasaamaan ja lähettämään rintamalle.

Satelliittikuva useista helikoptereista.
Venäläiskoptereita ja joukkoja Krimillä 13. helmikuuta. Kuva: Satellite Image 2022 Maxar Technologies

Wagner eroaa länsimaisista omistajilleen taloudellista tuottoa tuottavista palkka-armeijoista. Räkköläisen mukaan länsimaiset palkka-armeijan sotilaat eivät lähtökohtaisesti pyri osallistumaan etulinjan taisteluihin, vaan puolustautuvat heitä vastaan hyökättäessä.

– Länsimaat eivät ole ulkoistaneet sitä, että lähdetään ulos tukikohdasta etsimään taistelua. Se on jätetty armeijoille.

Räkköläinen sanoo, että monet tiedot Wagnerista ovat lähinnä valistuneita arvauksia, sillä Venäjä pitää tunnuksettomia joukkojaan sumuverhon takana.

Hän kuitenkin arvelee, että maalla on tulevaisuudessakin käyttöä Wagner-taistelijoille.

– Niin kauan kuin Venäjä toteuttaa tätä pitkän aikavälin suunnitelmaansa vaikutusvaltansa lisäämiseksi Lähi-idässä ja Afrikassa, on tällainen työkalu hyödyllinen.

Voit keskustella aiheesta 3.8. kello 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Palkkasotureita, timantteja ja kultaa – nyt Keski-Afrikan tasavalta toivoo Venäjän perustavan maahan myös pysyvän sotilastukikohdan

Kolme venäläistä journalistia tapettiin Keski-Afrikan tasavallassa

Palkkasoturit isänmaan asialla – Yksityinen venäläinen sotilasfirma Syyrian taisteluissa

Haavisto: Venäläisten palkkasoturien tulo Maliin voi vaarantaa myös suomalaissotilaiden turvallisuuden

Putinin varjoarmeija

Mikä on Putinin pimeäksi armeijaksi kutsuttu Wagner-ryhmä?

Suosittelemme