Hyppää sisältöön

Uutistoimisto STT:n tietojärjestelmiin kohdistui perjantaina laaja hyökkäys, osa järjestelmistä on ajettu varotoimena alas

Uutistoimiston tietohallinto työskentelee parhaillaan ratkaistakseen ongelmat. Myös tietovuodon mahdollisuutta selvitetään.

STT on ollut hyökkäyksestä yhteydessä viranomaisiin. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Suomen Tietotoimiston STT:n tietojärjestelmiin on kohdistunut laaja verkkohyökkäys perjantaina.

Hyökkäys havaittiin torstain ja perjantain vastaisena yönä, ja osa STT:n käyttämistä järjestelmistä ajettiin sen vuoksi alas varotoimena.

Uutis- ja kuvapalvelu toimivat edelleen, mutta rajoitetusti. Hyökkäyksestä on oltu yhteydessä viranomaisiin.

STT:n toimitusjohtaja Kimmo Laaksonen ei perjantai-iltana osannut arvioida, kuinka kauan poikkeustilanne jatkuu. Yhtiön tietohallinto on Laaksosen mukaan työskennellyt ongelman korjaamiseksi siitä saakka, kun se havaittiin. Myös tietovuodon mahdollisuutta selvitetään.

STT on tiedottanut häiriöstä asiakkailleen, ja toimitus palaa normaaliin toimintaan heti, kun se on turvallista.

Tietotoimisto on varautunut hyökkäyksiin

Vastaavan päätoimittajan Minna Holopaisen mukaan STT:ssä on varauduttu tietojärjestelmiin kohdistuvien hyökkäysten varalle.

– Olemme koko ajan toimintakykyisiä vikatilanteesta huolimatta, kertoo Holopainen.

Minna Holopainen STTn toimituksessa Helsingissä tammikuussa 2021. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Mediaan kohdistuvat verkkohyökkäykset eivät ole poikkeuksellisia. Esimerkiksi viime vuoden lopulla Norjan suurin mediaryhmä Amedia joutui verkkohyökkäyksen kohteeksi, ja yhtiön painettuja lehtiä jäi hetken ilmestymättä. Myös uutistoimistot eri maissa ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi.

Toimituspäällikkö Panu Tuunala sanoo Ylelle, ettei hyökkäys tullut yllätyksenä, vaan varautumisen tasoa on viime aikoina nostettu.

– Olemme viimeisen puolen vuoden aikana osanneet varautua siihen, että tällaisen kohteeksi saatamme joutua. Olemme huomanneet, että kollegauutistoimistot Euroopassa ja Pohjoismaissa ovat hyökkäysten kohteeksi joutuneet. Siinä mielessä tämä oli odotettavissa.

Tuunalan mukaan ei ole selvillä, kuka on hyökkäyksen takana. Vielä ei myöskään tiedetä, onko STT:n tietoja varastettu hyökkäyksen yhteydessä.

Viranomaiset alkoivat Suomessa varoittaa lisääntyvästä verkkohyökkäysriskistä sen jälkeen kun Venäjän joukot hyökkäsivät Ukrainaan helmikuussa.

Sittemmin esimerkiksi valtionhallinnon sivustoihin on kohdistettu hyökkäyksiä. Suomessa muun muassa ministeriöiden verkkosivuille tehtiin palvelunestohyökkäys huhtikuussa samana päivänä, kun Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui eduskunnalle.

Yle Uutiset on STT:n asiakas.

Suosittelemme sinulle