Hyppää sisältöön

Alttarille astellaan yhä useammin hittimusiikin tahdissa – kesäkanttori Viljo Harju, 18, onnistui toteuttamaan muut toiveet paitsi yhden

Prinsessa Ruusunen tai Mendelssohnin häämarssi eivät kajahda kirkon uruista enää yhtä usein kuin ennen. Häämarssiksi voi valita vaikka lempi tv-sarjan tunnarin, jos kanttori siihen taipuu.

Viljo Harju istuu Ilmajoen kirkon parvella urkujen edessä.
Viljo Harju on pystynyt kanttorina toimiessaan toteuttamaan kaikki musiikkitoiveet, joihin on löytynyt nuotit. Kuva: Pauliina Jaakkola / Yle
Pauliina Jaakkola

Kanttorit joutuvat yhä useammin etsimään nuotteja netistä, kun tulevat avioparit kertovat häämusiikkitoiveistaan.

Ilmajoen seurakunnan kesäkanttori Viljo Harju arvelee, että noin puolet häämusiikista on yhä perinteistä, mutta entistä useammin hääparit toivovat soitettavaksi myös jotain muuta.

Kanttori Maria Väinölä Seinäjoen seurakunnasta jakaa saman havainnon. Hän sanoo, että usein yhdessä tilaisuudessa on sekä perinteistä että modernia. Alttarille mentäessä soi perinteinen ja sieltä lähdettäessä jokin muu kappale, tai toisinpäin.

Kanttorit eivät koe, että olisivat joutuneet puntaroimaan musiikkitoiveiden sopivuutta kirkkoon, useimmiten kyse on siitä, löytyykö nuotteja ja ehtiikö kanttori opetella kappaleen.

Viljo Harju tunnustaa, että on ainoastaan yhden kerran joutunut nostamaan kädet pystyyn.

– Se oli muumeista jokin laulu, jota en ollut aikaisemmin kuullut ja johon en löytänyt nuotteja. Mutta ei se hääpariakaan jäänyt harmittamaan, Harju sanoo.

Väinölä puolestaan joutui antautumaan Daruden Sandstormille.

– Yritin kyllä. Tutkailin ja harjoittelinkin, mutta eivät sormet riittäneet, hän naurahtaa.

Viljo Harju sanoo, että hänen kohdalleen sattuneita erikoisempia toiveita ovat olleet jalkapallon Mestarien liigan tunnusmusiikki sekä Europen The Final Countdown, jonka kertosäkeen hän opetteli ja soitti korvakuulolta.

Väinölä on tehnyt tuttavuutta erityisesti elokuva- ja tv-sarjojen musiikkien kanssa. Hän on soittanut tämän kesän häissä esimerkiksi musiikkia Disneyn Kaunotar ja hirviö -elokuvasta, Outlander-tv-sarjasta sekä Frendit-sarjan tunnuskappaleen.

Viljo Harju kertoo kanttorin työstä ja häämusiikista haastattelussa. Miltä kuulostaa Europen The Final Countdown kirkkouruilla soitettuna? Kuuntele Yle Areenasta.

"On antoisaa olla läsnä elämän käännekohdissa"

Seinäjokelainen Viljo Harju on soittanut häissä ja muissa kirkollisissa toimituksissa ja tilaisuuksissa jo muutaman vuoden ajan.

Harju alkoi 15-vuotiaana säestää jumalanpalveluksia Vimpelissä, missä hänen isoisänsäkin on toiminut kanttorina. Sittemmin hän on sijaistanut kanttoreita eri seurakunnissa Etelä-Pohjanmaalla.

Harju myös aikoo opiskella kanttoriksi. Syksyllä alkavan abivuoden jälkeen hän toivoo pääsevänsä jatkamaan musiikkiopintojaan Sibelius-Akatemiaan, missä voi opiskella kirkkomusiikkia.

Harju pitää kanttorin työssä siitä, että näkee ihmisten nauttivan, kun he kuulevat valitsemaansa musiikkia laulettuna ja soitettuna erilaisissa tilaisuuksissa.

– Tällä rakkaalla musiikilla saan tuoda lohtua ihmisille. On tosi antoisaa olla läsnä ihmisten elämän käännekohdissa ja juhlahetkissä.

Voit keskustella aiheesta 31.7. kello 23:een saakka.

Suosittelemme sinulle