Hyppää sisältöön
-

Teini-ikäisen Erling Haalandin työmoraali vakuutti suomalaistopparin – norjalainen on rikkonut maaliennätyksiä, mutta Englannissa häntä epäillään

Erling Haalandin ensiaskeleet Valioliigassa ovat puhuttaneet jo ennen kauden alkua. Manchester Cityn norjalaistykki on poikkeuksellinen maalintekijä. Silti hänen sopeutumistaan Englantiin epäillään.

Samu Saatsi,
Hinni Hirvonen

Manchester City on ollut Erling Haalandin elämässä mukana tämän syntymästä alkaen.

Hän on syntynyt Leedsissä 21. heinäkuuta vuonna 2000, vain 20 päivää isänsä Alf-Inge Haalandin City-siirron jälkeen. Nuorempi Haaland on koko ikänsä kannattanut molempia isänsä edustamia valioliigaseuroja.

Hän esimerkiksi kuului pitkään Norjan City-kannattajien Facebook-ryhmään, josta hän poistui vasta vuonna 2019. Hyökkääjä kyllästyi maanmiehiensä jatkuviin kyselyihin, aikoisiko tämä liittyä pian Pep Guardiolan joukkueeseen.

Nyt Haaland tuo taitonsa ja useimmiten leveällä hymyllä varustetut lapsenkasvonsa Englannin Valioliigaan 60 miljoonan euron arvoisella siirrolla. Manageri Pep Guardiolan luotsaama Manchester City tuo viheriöille pelaajan, joka parhaimmillaan tulee ampumaan ammattilaisuransa huimat maalilukemat uusiksi.

Silti hänen ympärillään leijuu Englannissa kysymys: voiko Haalandin maalihurjastelu jatkua Valioliigassa?

Raakile vakuutti Toivion Moldessa

Haaland on ehtinyt vakuuttaa jalkapalloilevan maailman kyvyistään Norjassa, Itävallassa ja Saksassa sekä Euroopan cup-turnauksissa.

"Toinen Bundesliiga" taittui taskuun RB Salzburgissa, kun Haaland paukutti 14 otteluun 16 maalia. Salzburgin pelatessa Mestarien liigaa, norjalaisesta tuli lopulta historian kuudes pelaaja ja ensimmäinen teini-ikäinen, joka onnistui tekemään maalin viidessä perättäisessä ottelussaan. Nämä tulivat hänen uransa viidessä ensimmäisessä Mestarien liiga -pelissään.

Kolmen viime kauden aikana Borussia Dortmundissa maaleja syntyi tappavaan tahtiin. Viime kaudella Haaland osui 22 kertaa, sitä ennen 27 ja 13.

Haaland debytoi 15-vuotiaana vuonna 2017 miesten pääsarjoissa Norjan Eliteserienissä pelaavassa Moldessa. Tuolloin joukkueen puolustuksessa luuti jykevä suomalainen, tuohon aikaan 28-vuotias Joona Toivio.

Helsingin Jalkapalloklubia edustava Toivio muistelee silloin edustusjoukkueen tunnelmaa haistelemassa ollutta nuorta poikaa lupaavana raakileena, joka oli kova tekemään töitä.

– Hän oli yllättävän nopea ja vahva sen ikäiseksi jalkapalloilijaksi. Hänessä oli jo silloin sitä rymistelijää, mitä hänessä on tänäkin päivänä. Hän menee edelleen yhtä kovaa tilanteisiin kuin silloin teininä, vaikka Moldessa hänellä ei vielä ollutkaan sitä fyysistä preesensiä, mitä nykyään.

Å:sta Aa:han

-
Kesän suuret siirtyjät. Haaland (oik.) juttelee Bayern Müncheniin siirtyneen Mathis De Ligjtin kanssa. Kuva: FC Bayern via Getty Images

Vaikka Haalandissa on Toivion mukaan paljon samaa vielä nykyisin, Moldessa suomalaispuolustajalla oli vielä yliote nykyisestä supertähdestä.

– Silloin itselläni oli toki paljon helpompaa pelata häntä vastaan, kun hän ei ollut millään tavalla valmis pelaaja. Minun ei tarvinnut painaa ihan hiki hatussa silloin, kun taas nyt voisi tulla enemmänkin hiki, Toivio toteaa virnistellen.

– Minun muistaakseni hänestä ei puhuttu silloin tulevana supertähtenä. Enkä usko, että kukaan odotti, että hänestä tulisi noin hyvä. Hän oli lupaava siinä missä moni muukin.

Huuhkajien entinen tukipilari muistaa nuorukaisen olleen yllättävän suulas nurmen ulkopuolella.

– Hän nimenomaan uskalsi avata suutaan iästään huolimatta.

Juttu jatkuu videon alla. HJK:ssa nykyisin pelaava Joona Toivio kommentoi, millaisia odotuksia nuoreen Haalandiin kohdistui ja miten odottaa tämän pärjäävän Valioliigassa.

Joona Toivio kertoi ajatuksiaan Erling Haalandista.

Molde oli Haalandin debyyttikaudella Eliteserienissä toinen. Tuleva supertähti teki kaksi maalia kauden aikana. Seuraavalla kaudella, Toivion siirryttyä Ruotsiin Häckeniin, maaleja tulikin 16-vuotiaalle Haalandille jo 12 kappaletta.

Maalimäärät ovat kasvaneet, mutta jotain muuttui jo tuolloin. Nimittäin nimi selässä. Sukunimi Håland muuttui Haaland-anglismimuotoon. Yhtenä syynä oli helpompi brändättävyys. Idean yhtenä taustapiruna oli tänä keväänä edesmennyt superagentti Mino Raiola, josta oli tullut superlupaukseksi kasvaneen Haalandin agentti.

Loukkaantumiset painona

-
Haalandin maalitahti on ollut kova, mutta myös loukkaantumiset ovat painaneet tähteä. Kuva: Manchester City FC via Getty Ima

Saksassa ja Dortmundissa maalimäärät kasvoivat, mutta huolenaiheeksi nousivat loukkaantumiset. Parikymppinen hyökkääjä on kärsinyt erilaisista lihasvammoista ja haasteista pelikuorman alla. Saksassa hän joutui viettämään erinäisten vammojen vuoksi yhteensä 146 päivää toipilaana, ulkona peleistä.

Useat eurooppalaiset jalkapallotoimittajat ovat kertoneet, että yksi Haalandin siirron syistä tähtirikkaaseen Manchester Cityyn ennen esimerkiksi Real Madridia piili peliajassa. Manageri Guardiolan harrastama "pelaajaruletti" avauskokoonpanon kanssa takaa tähtihyökkääjälle palautumisaikaa ja mahdollisuutta vammojenehkäisyyn.

Myös Yle Urheilun asiantuntija Pekka Lagerblom uskoo Haalandin loukkaantumisten painaneen seurasiirrossa.

– Kun katsoo esimerkiksi hänen viime kauttaan, hän oli melkein 90 päivää sivussa. Englannissa on sarjapelien lisäksi hyvin paljon cup-turnausten pelejä, näissä häntä voidaan lepuuttaa, Lagerblom arvioi.

Sopeutuminen edessä

Bundesliigasta Valioliigaan siirtyvillä hyökkääjillä on ollut selässään tietynlainen painolasti. Viimeisin ensimmäisellä kaudellaan Valioliigaan suoraan sopeutunut Saksan pääsarjan maalitykki on ollut nykyisin FC Barcelonaa edustava Pierre-Emerick Aubameyang. Muut Bundesliigasta Englantiin siirtyneet ovat ottaneet oman aikansa päästäkseen tuttuun maalintekotahtiinsa.

Haaland on kuitenkin lähtökohdiltaan erilaista kaliiberia kaikkiin aiempiin verrattuna, sen kertoo alla oleva tilastokin.

Norjalainen joutuu kuitenkin pelillisen haasteen eteen myös seuravalintansa myötä. Haaland on nauttinut erityisesti puhtaan "ysipaikan" pelaajan roolistaan. Hän on omimmillaan juostessaan kohti maalia, haastaessaan vastustajaansa rinta rinnan juoksuissa tai kamppaillessaan puolustuslinjan edessä.

– City ei ole käyttänyt hetkeen perinteistä keskushyökkääjää, joten siinäkin mielessä on mielenkiintoista, miten he käyttävät Haalandia ja roolittavat häntä. Joutuuko hän itse sopeutumaan siihen pelitapaan vai mukauttaako City omaansa häntä varten? Pekka Lagerblom pyörittelee vaihtoehtoja.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Maaleja, mutta kuinka monta?

Guardiolan City joutuu väistämättä pelaamaan paljon matalalla pelaavia puolustuksia vastaan. Espanjalaismanagerin pallon- ja tilanhallintajalkapallossa kaikkien pelaajien osallistuminen pelinrakenteluun on tärkeää.

– En halua hyökkääjieni odottavan boksissa, se on jopa heille tylsää. Jos heiltä kysyy, haluavatko he olla rakentamassa peliä, vastaus on kyllä. Ja peliä meidän on rakennettava, Guardiola pohjusti filosofiaansa heinäkuun lopussa.

City-kannattajien luomat pilvilinnat Haalandin Englannin valloituksesta kokivat kolauksen Community Shield -ottelussa (liigamestari vs. cup-mestari) Liverpoolia vastaan.

Haaland pääsi peliin kiinni ja löysi hyvin maalipaikoille, mutta viimeistely ontui. Erityisesti ottelun lopussa nähty tilanne aiheutti turhautumista manchesterilaisten faneille.

Haaland karkasi Liverpool-vahti Alissonin torjumaan irtopalloon ensimmäisenä. Norjalaisella oli avoin maali edessään, mutta veto kolahti ylärimaan. Haaland hautasi ensin kasvonsa käsiin, mutta palautti nopeasti kasvoilleen huvittuneen ilmeen.

– On hyvä, että Erling näkee ja kokee uuden maan ja liigan todellisuuden, Guardiola totesi tyynesti ottelun jälkeen.

Neljänä aiempana kautena Valioliigan maalikuninkuuden voittoon on vaadittu vähintään 22 maalia. Viime kaudella Liverpoolin Mohamed Salah ja Tottenhamin Son Heung-min jakoivat Kultaisen kengän 23 maalilla.

Haaland on huomion keskipisteenä heti ensimmäisestä Valioliigan pelistään lähtien. Norjalainen tekee kaikkien todennäköisyyksien mukaan maaleja, mutta kaikki sarjaa seuraavat odottavat, kuinka monta.

Lue myös: