Hyppää sisältöön

Polttoaineiden korkeiden hintojen suuntaa on nyt vaikea ennustaa – merkittävää laskua ei kuitenkaan ole tulossa, arvioi analyytikko

Maailmantalouden heilahtelut vaikuttavat polttoaineiden hintakehitykseen. Asiantuntijat eivät kuitenkaan usko hintojen laskevan lähiaikoina.

Henkilö lopettelee auton tankkausta.
Polttoaineiden kulutus väheni Suomessa kymmenen prosenttia verrattuna viime vuoteen. Syynä ovat kohonneet hinnat. Kuva: Aalto Puutio / Yle
Miina Väisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Alppilan Shellillä Helsingissä täytetään tankkeja tasaiseen tahtiin, vaikka kesän kovin autoilukausi onkin jo hiipumassa.

Eija Jylhä on ajanut tankkinsa niin tyhjäksi kuin mahdollista, jotta voisi nyt tankata pitkää kotimatkaa varten. Jylhä asuu Pohjois-Suomessa, mutta on ajanut Helsinkiin hoitamaan asioita. Paluumatka pohjoiseen on alkamassa.

Jylhä on pyrkinyt tänä kesänä ajamaan harkitummin kuin aiempina vuosina.

– Kyllähän ne kohonneet hinnat ovat vaikuttaneet, mutta en ole luopunut lomasuunnitelmistani sen takia. Mietin vain tarkemmin reittejä ja pyrin hoitamaan monia asioita samalla, Jylhä sanoo.

 Eija Jylhä sulkee autonsa ovea.
Lapissa asuva Eija Jylhä ajoi Helsinkiin lomailemaan ja hoitamaan asioita. Tankkauksen jälkeen odotti pitkä ajomatka takaisin pohjoiseen. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Polttoaineiden kulutus väheni — rahaa niihin sen sijaan kului enemmän

Polttoaineiden hinnat ovat tänä kesänä olleet ennätyskorkealla. Viime vuodesta on tultu ylös jopa 60 prosenttia. Vaikka kesän ennätyshinnoista on tultukin alaspäin, on bensiinin ja dieselin hinta silti edelleen reilusti yli kaksi euroa litralta.

OP:n ja Nordean maksukorttitietojen mukaan suomalaiset ostivat tänä kesänä polttoaineita noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Rahaa polttoaineisiin kului kuitenkin noin 40 prosenttia enemmän kohonneiden hintojen vuoksi.

Ann-Mari Särömaa on seurannut polttoaineiden hintojen nousua huolestuneena.

– Kyllähän se hinta kirpaisee, mutta kyllä niitä kesäajoja on silti ollut. Hintakehitystä tulee seurattua tarkasti, toivon, että siihen tulisi joku ratkaisu. Etenkin kun on ihmisiä, jotka joutuvat ammatikseen ajamaan, niin kyllähän tämä tilanne vähän hirvittää, Särömaa sanoo.

Ann-Mari Särömaa seisoo autonsa vieressä.
Ann-Mari Särömaa ei ole tinkinyt kesän ajomatkoista. "Matkoja on sitten vaan ajettu ja maksettu." Kuva: Aalto Puutio / Yle

Polttoaineiden hintakehitystä on nyt erityisen vaikeaa ennustaa

Asiantuntijoiden mukaan polttoaineiden hintojen tulevien kuukausien kehitystä on nyt haastavaa arvioida. Maailmantalouden heittelyt ovat liian suuria.

Nordean analyytikon Lauri Vepsäläisen mukaan ainakaan suurta hintojen laskua ei olla lähiaikoina näkemässä.

– Arvioisin, että polttoaineiden hinnat pysyvät lähikuukausina aika lähellä nykytasoja. Mitään isoja muutoksia alaspäin ei varmaankaan ole tiedossa koska öljyn hinnan odotetaan pysyvän koholla. Tietysti jonkin suuruisia liikkeitä voidaan nähdä suuntaan tai toiseen, mutta ainakaan mitään merkittävää laskua alaspäin ei tiedossa, Vepsäläinen sanoo.

Lauri Vepsäläinen seisoo Nordean sisäpihalla.
Nordean analyytikko Lauri Vepsäläinen uskoo, että bensan kulutus pysyy jatkossakin viime vuotta matalammalla tasolla kohonneiden hintojen vuoksi. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Abc-ketjun kehitysjohtaja Tiina Viksten on Vepsäläisen kanssa samoilla linjoilla. Maailmantalouden epävarmuus tekee polttoaineiden hintojen ennustamisesta nyt erityisen mutkikasta.

– Tällä hetkellä tilanne on herkkä ja maailmantilanne heittelee hintatasoja riippuen siitä onko positiivisia vai negatiivisia talousuutisia. Se tietysti vaikuttaa siihen kokonaisuuteen.

– On todella vaikeaa tässä maailmantilanteessa lähteä ennustamaan hintojen suuntaa. Varmasti kaikki ennusteet mitä oli tehty ovat menneet jollain tavalla pieleen, Viksten sanoo.

Vepsäläinen ei täysin poissulje mahdollisuutta siitä, että polttoaineiden hinnat lähtisivät uudelleen nousuun.

– Bensiinin hinta voi lähteä nousuun tulevina kuukausina. Kesäkuussa öljyn hinta nousi voimakkaasti ja se on myös mahdollista tulevina kuukausina. Vaikka öljyn hinta laskikin hieman heinäkuussa, voi se lähteä uudelleen nousuun ja sitä kautta nostaa myös polttoaineiden hintoja kesäkuun tasolle, tai jopa sen yli, Vepsäläinen sanoo.

Korjaus: Tätä juttua käsitelleissä tv- ja radioversioissa kerroimme virheellisesti, että suomalaiset olisivat käyttäneet kesän aikana noin 10 prosenttia vähemmän rahaa bensiiniin kuin vuosi sitten. Tosiasiassa bensiiniä on siis kulutettu kesä-heinäkuussa 10 prosenttia vähemmän viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Virhe oli kello 17:n TV-uutisissa, Novostin sekä Viittomakielisten uutisten lähetyksissä ja kello 16:n sekä 17:n Radiouutisissa.

Lue lisää:

Bensan kallistuminen ajoi kulutuksen kovaan laskuun

Suosittelemme sinulle