Hyppää sisältöön

Miksi naiset urheilevat pikkuhousuissa? Suomen maajoukkuetähdiltä hyvin erilaiset vastaukset

Yleisurheilussa on monia asioita, jotka askarruttavat, mutta joita ei kehtaa kysyä. Suomalaisyleisurheilijat vastaavat Tätä et kehtaa kysyä! -sarjassa kysymyksiin, joihin eivät ole usein törmänneet.

Tätä et kehtaa kysyä: Miksi naiset urheilevat pikkuhousuissa?
Tätä et kehtaa kysyä: Miksi naiset urheilevat pikkuhousuissa?

Miksi naiset urheilevat pikkuhousuissa?

Sitä on tullut mietittyä itsekin, myöntävät moukarinheittäjä Silja Kosonen ja aitajuoksija Viivi Lehikoinen.

Useampaa yleisurheilukatsojaa askarruttava kysymys oli osa Yle Urheilun Tätä et kehtaa kysyä! -juttusarjaa, jossa urheilijoille esitetään kysymyksiä, joita ei muuten kehtaisi kysyä.

Yleisurheilussa valtaosa naisista kilpailee asussa, jonka alaosa muistuttaa pikkuhousuja. Naisilla nähdään harvemmin jalassa shortseja muistuttavaa kilpailuasun alaosaa.

– Minulle se on ehkä ulkonäkökysymys. Ne näyttävät mielestäni paremmalta, Lehikoinen pohtii.

Osa urheilijoista sanoo suoraan, että "pikkuhousuissa" on parempi urheilla.

– On kevyt ja ilmava olo, kolmiloikkaaja Senni Salminen sanoo.

– Ne ovat vähiten tiellä, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä jatkaa.

– Ne eivät ainakaan paina ihan hirveästi ja niissä on tosi hyvä liikkua, korkeushyppääjä Ella Junnila sanoo.

Tuore seiväshypyn Euroopan mestari Wilma Murto ei osaa sanoa, minkälaista hyötyä kevyemmästä alaosasta konkreettisesti saa.

– Varmaan joku aerodynamiikkajuttu.

Tämän jutun pääkuvana olevalla videolla saadaan aiheeseen myös miesnäkökulmaa.

– Sitä en tiedä, miksi miehet eivät urheile pikkuhousuissa, keihäänheittäjä Lassi Etelätalo virnistää.

Tätä et kehtaa kysyä! -juttusarjan muut videot löytyvät alta.

Videot on toimittanut Petra Manner ja kuvannut sekä leikannut Jani Mattsson.

Mitä teet, kun tulee vessahätä kesken lenkin?

Hätä ei lue lakia, mutta mitä yleisurheilija voi tehdä, kun vessahätä iskee kesken lenkin? Onneksi Suomi on metsiä ja pusikoita täynnä, mutta kaupunkialueet tuovat pieniä lisähaasteita.

Miten pihkan saa pois käsistä?

Pihkaa käytetään useassa yleisurheilun lajissa, kuten seiväshypyssä, keihäänheitossa ja moukarinheitossa. Mutta miten pihkasta pääsee eroon treenien ja kisan jälkeen? Konstit ovat monet, ainakin suomalaisurheilijoilla.

Mitä tapahtuu, jos seiväs ei osu kuoppaan?

Seiväshyppääjän painajainen on, jos seiväs ei osu kuoppaan ponnistusvaiheessa. Mitä sitten tapahtuu? Sitä voi kysyä Mikko Paavolalta. Hän tietää tarkkaan, miten hyppääjästä tuleekin matkustaja.

Mitä tapahtuu, jos piikkarin nauha aukeaa?

Urheilijakaan ei voi varautua etukäteen kaikkeen. Mitä jos kesken suorituksen piikkarin nauha aukeaa? Voiko nauhoja ruveta solmimaan kesken kaiken vai tullaanko maaliin yksi kenkä jalassa?

Mitä lajia et ikinä kokeilisi?

Yleisurheilijat ovat yleensä harrastaneet useita lajeja monipuolisesti, mutta on heilläkin lajeja, joita he eivät ikinä kokeilisi. Seiväshyppy tuntuu olevan monelle sellainen, mutta mitä lajia seiväshyppääjät eivät kokeilisi?

Miksi heiton perään pitää huutaa?

Desibelit nousevat heittolajeissa, kun keihästä tai moukaria evästetään kovalla huudolla. Miksi heiton perään pitää huutaa? Keihäänheittäjä Lassi Etelätalon mielestä tilanteessa on jotain alkukantaista, mutta muitakin selityksiä löytyy.

Mikä on yleisurheilun turhin laji?

Onko yleisurheilussa olemassa turhaa lajia? Viivi Lehikoisen mielestä kysymys on julma, Mikko Paavola taas ei haluaisi pahoittaa kenenkään mieltä. Lopulta lajiehdotuksia löytyy kuitenkin laidasta laitaan.

Mihin sattuu yleensä eniten?

Urheilija ei tunnetusti tervettä päivää näe. Moni urheilija pystyy sanomaan heti, mihin kehon osaan sattuu eniten, mutta joskus kipu on myös kokonaisvaltaista tai jopa henkistä.

Haistaako kilpakumppaneiden pierut?

Yleisurheilukisoissa tunnelma on välillä hyvin tiivis. Mutta onko se niin tiivis, että siinä pystyy haistamaan kilpakumppanin odööritkin? Suomalaisurheilijat paljastavat, miten asian laita oikeasti on.

Pelottaako, että moukari osuu omaan päähän?

Moukarinheitossa heitetään neljästä kilosta yli seitsemän kiloa painavaa metallipalloa. Sellainen voisi tehdä pahaa jälkeä, jos se osuisi heittäjään. Tuomas Seppänen, Krista Tervo ja Silja Kosonen kertovat, pelottaako heitä ja jos pelottaa, niin mikä.

Mikä on typerin kysymys?

Urheilutoimittajilla on omat suosikkikysymyksensä, niissä on hyviä ja huonoja. Mikko Paavola, Senni Salminen, Topi Raitanen, Oskari Mörö, Joonas Rinne, Silja Kosonen, Reetta Hurske, Aleksi Ojala, Tommi Holttinen ja Urho Kujanpää kertovat oman inhokkinsa.

Lue myös:

Katso tästä yleisurheilun EM-kisojen ohjelma ja lähetysajat

Suosittelemme sinulle