Hyppää sisältöön

Ravikuninkaalliset Suven Sametti ja Evartti uusivat seppeleensä dramaattisten vaiheiden jälkeen

Kuningatarkilvan voitto ratkesi Suven Sametille vain sekunnin kymmenyksen turvin ja kuninkuuskilvan voitto Evartille päätösmatkan huiman taiston jälkeen.

Suven Sametti ravasi kuningatarkilpailun voittoon.
Suven Sametti ravasi toistamiseen kuningatarkilpailun voittoon. Kuva: Juho Hämäläinen / Hippos
STT Urheilu

Kuningatarkilvan kahdella ensimmäisellä matkalla ei merkittäviä eroja syntynyt, ja kuusi ensimmäistä hevosta oli niiden jälkeen sekunnin sisällä. Johdossa kolmen kilometrin päätösmatkalle lähti mailin yllätysvoittaja Hulluduunari.

Vahvimmaksi osoittautui lopulta vahvalla kilometrin kirillä Suven Sametti. Lähtöön laukannut Lakan Leija paikkasi virheensä upeasti ja nousi kolmanneksi sellaisen välimatkan päähän voittajasta, että kokonaisaikoja jouduttiin ynnäilemään pitkään ennen kuningattaren julistamista. Sekunnin kymmenysosataiston käänsi edukseen Suven Sametti.

Hieman tasapaksun alkukauden jälkeen hallitseva kuningatar lähti tämän vuoden kisaan haastajan roolissa, eivätkä avausmatkojen kuutossijat nostaneet osakkeita.

– Se oli pikkuista vaille, ja sillä oli paljon huonoja lähtöpaikkoja. Näissä lähdöissä ei ole niin ylivoimaista hevosta, että voisi ajaa miten tahansa, Tapio Perttunen summasi alkukauden ja Forssan avausmatkat.

Osaomistaja ja -kasvattaja Nea Vikström kannusti kaikkia kasvattamaan suomenhevosia.

– Se vaatii pitkää pinnaa ja epäonnistumisia, mutta kohdalle voi sattua tällainen kultakimpale, hän perusteli.

Evartti kolmannen kerran

Tapio Perttusen superviikonlopun täydensivät kuninkuuskilvassa kolmanneksi ja viidenneksi sijoittuneet Vixeli ja Uljas Suomalainen. Vixelillä Perttunen lähti rohkeasti haastamaan päätösmatkalla itseään Parvelan Retua, mutta siihen eivät paukut aivan riittäneet. Sijoitus oli kuitenkin kunniakas neljäs.

Voittotaistoon irtosivat johtanut Parvelan Retu ja sitä seurannut Evartti. Parvelan Retu vastasi voittoon 3 100 metrin Suomen ennätysajalla 23,0, mutta Evartti ei suostunut tippumaan kyydistä. Näin sen avausmatkoilla hankkima 0,7 sekunnin johto kesti ja kaventui vain kymmenyksellä.

Evartti  ja ohjastaja Santtu Raitala kuvassa.
Santtu Raitala ohjasti Evartin ravikuninkaaksi. Kuva: Ida Laine / Hippos

– Evartti on aivan älyttömän hieno ja taistelutahtoinen hevonen, ja varsinkin tämä viimeinen lähtö oli jotain ihan erikoista. Parvelan Retu oli ihan älyttömän hyvä, ja loppukurvissa tuntui, että joko fysiikan lait tulevat vastaan. Se teki jo metrin eroakin, mutta onneksi se ei venynyt enempää, Santtu Raitala huokaisi.

Paitsi fysiikkaa, kolminkertaiselta ravikuninkaalta löytyy myös järkeä.

– Se on todella viisas hevonen: osaa käyttäytyä eikä tee kotona mitään turhaa eikä äkkiliikkeitä, valmentaja Antti Ojanperä kuvaili.

Yleisö palasi Kuninkuusraveihin

Kuninkuusravisunnuntain ohjelmassa olivat 5-vuotiaiden Pikkukunkku ja Pikkuprinsessa. Ari Moilasen ohjastama ja Seppo Suurosen valmentama V.G. Voitto piti suursuosikkina Pron ja Franssonin varmasti takanaan Pikkukunkussa. Pikkuprinsessassa nähtiin sitä vastoin yllätys, kun voittoon kiri Jarmo Saarelan auringontarkan ajon jälkeen Tero Mäenpään valmentama Laurilan Ilona.

– Pikku yllätys se oli minullekin, vaikka hevonen onkin kehittynyt mukavasti. Suosikkien laukat tietysti helpottivat tehtävää, Jarmo Saarela myönsi.

Kuninkuusravit olivat kahden koronan koetteleman vuoden jälkeen yleisömenestys. Yhteensä Forssassa vieraili kolmen päivän aikana 45 625 henkeä.

Lue myös:

Sadekuurot eivät latista Kuninkuusravien tunnelmaa: tältä meno näyttää tämän viikonlopun jättifestareilla

Hetviina ja Evartti voittoihin – ykkössuosikit takaa-ajajina Kuninkuusravien sunnuntaihin

Suosittelemme sinulle