Hyppää sisältöön

Haminan pitkäaikainen kaupunginjohtaja Hannu Muhonen jää eläkkeelle – suunnitelmissa työntekoa, mutta myös enemmän aikaa puolisolle

Muhonen aloittaa eläkepäivät virallisesti maaliskuussa, mutta jää pois töistä lokakuun jälkeen.

Hannu Muhonen, Haminan kaupunginjohtaja
Hannu Muhonen nostaa Haminan vuosiensa suurimmaksi asiaksi vuoden 2008 tapahtumat eli esimerkiksi Summan tehtaan lakkauttamisen. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Mari Siltanen

Haminan pitkäaikainen kaupunginjohtaja Hannu Muhonen jää eläkkeelle. Muhonen aloittaa eläkepäivät virallisesti ensi vuoden maaliskuussa, mutta hän jää pois töistä lokakuun jälkeen.

– Jos saa valita, niin mielelläni olen marraskuun sellaisessa paikassa, jossa on enemmän valoa kuin Suomessa, Muhonen sanoo.

On ajoituksella muitakin syitä.

Muhonen haluaa jäädä pois kaupunginjohtajan paikalta niin, että uusi kaupunginjohtaja on helppo etsiä ja syksy on hyvä aika rekrytoinnille. Toisaalta valtuustokin on jo ehtinyt vuoden vaikuttaa Haminassa ja toiminta on ehtinyt vakiintua.

Syy eläkkeelle jäämiseen ennen laskennallista eläkeikää eli marraskuuta 2023, on ikä. Muhonen täytti kesäkuussa 63. On aika uudelle.

– Omalla tavallaan on silti haikea olo. Tämä on päätös pitkälle uralle.

Tulevaisuus on vielä auki

Muhonen aikoo eläkkeellä tehdä töitä. Samanlaiseen ympäri vuorokauden sitovaan työhön hän ei lähde. Tavoitteena on myös viettää enemmän aikaa puolison kanssa.

– Puoliso on saanut monta kertaa jäädä lainausmerkeissä kakkoseksi.

Ainakin perintömetsien raivaamista Muhonen on jo suunnitellut. Veljelleen hän ehti jo puhua raivaussahan ostamisesta hommia varten.

– Hän totesi, että voit lainata hänen raivaussahaansa ja katsoa ensin miten se homma menee.

Työtä on siis monenlaista, sanoo Muhonen tarkoittavansa. Tulevaisuus onkin auki kuten ylioppilaaksi juuri kirjoittaneella, hän vertaa. Matkustusta se esimerkiksi varmasti sisältää.

Haminan vuosilta jää mieleen vuoden 2008 synkät tapahtumat

Hannu Muhosen aikana Hamina tuli tunnetuksi esimerkiksi jättimäisestä lipputangosta, mutta myös Googlen investointi tapahtui Muhosen vuosina.

Google perusti Haminaan Summan tehtaan alueelle ensimmäisen palvelinkeskuksensa vuonna 2011, mutta toiminta on laajentunut sen jälkeen.

Suurin Muhosen mieleen jäänyt asia on silti vuosi 2008, jolloin Summan paperitehdas lakkautettiin.

Hannu Muhonen laskee aloittaneensa uransa kunnallispuolella vuonna 1980, kun hän aloitti Tampereella julkishallinnon opinnot.

Muhonen valittiin Haminan kaupunginjohtajaksi vuonna 2004 eli hän ehti olla kaupungin puikoissa noin 18 vuotta. Sitä ennen Muhonen oli Virolahden kunnanjohtajana vuodesta 1994. Kymenlaakso on tullut tutuksi yhteensä 28 vuoden aikana.

– Hyvin olen täällä viihtynyt.

Lue lisää:

Suljettuun paperitehtaaseen muutti 10 vuotta sitten mystinen Googlen palvelinkeskus – "googlerit" kertovat nyt, millaista työ on Suomessa

Suosittelemme sinulle