Hyppää sisältöön

Vadelmasadossa näkyy punaista nyt myös muualla kuin tunnelin päässä – avomaan satokausi käynnistymässä kunnolla Etelä-Savossa ja Keski-Suomessa

Vadelmasadon laatu on hyvä, mutta pakkasvauriot esim. Glen Amble -lajikkeessa verottavat kilomääriä. Myös muut pensasmarjat, kuten herukat ja pensasmustikat ovat nyt kuluttajien saatavilla.

Vadelmasato odottaa poimimista. Marjan laatu on tänä vuonna hyvä. Arkistokuva Kuva: Jessica Edén
Riina Mäentausta

Pääsatokausi avomaavadelman osalta on nyt täydessä käynnissä. Tunnelissa viljeltyä vadelmaa päästiin korjaamaan jo hieman aiemmin.

– Tällä viikolla poimintamäärät kasvavat ja luvassa on hyvä vattuviikko, sanoo erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen ProAgriasta.

Vadelman laatu näyttää hyvältä.

Sadosta odotetaan tavanomaista, sillä keväällä paljastui joillakin lajikkeilla pakkasvaurioita.

– Esimerkiksi Glen Amble -lajikkeella on ilmennyt talvivaurioita eli käytännössä pakkasen palelluttamia, kuivuneita varsia, jotka eivät marjoja ole tuottaneet. Tämä hieman vähentää sadon kokonaismäärää.

Glen Amble -vadelmalajiketta viljellään varsin paljon Etelä-Savossa, minkä vuoksi talvivaurioiden vaikutus voi olla siellä hieman suurempi kuin esimerkiksi Keski-Suomessa.

Kasvitautien tai sateiden aiheuttamat vauriot ovat tänä kesänä kuitenkin pysyneet marjatiloilla kurissa.

Sen sijaan pula poimijoista on haitannut korjuutyötä jonkin verran vadelmatiloilla, vaikka tilanne ei ole ollut yhtä huono kuin alkukesällä mansikkatiloilla.

Silloin poimijapula johti pahimmillaan marjojen homehtumiseen, kun kypsyviä mansikoita ei saatu poimittua pelloilta ajoissa.

Pölytys ja sateet suosineet herukan kasvatusta tänä kesänä

Musta-, puna- ja valkoherukan osalta poiminta on myös alkamassa. Herukan poiminta tehdään pääasiassa koneella.

Ensin on vuorossa valkoherukan konepoiminta. Käsin poimittuna eri herukkalajikkeita on saatavilla jo tällä viikolla, mutta ensi viikolla mustaherukan konepoiminta käynnistyy toden teolla.

Herukan osalta sato-odotukset ovat korkealla. Sadosta odotetaan vähintään tavanomaista.

– Pölytys on onnistunut. Sateiden ansiosta marjat ovat kasvaneet hyvin ja marjojen variseminen on ollut vähäistä, Marttinen sanoo.

Suosittelemme sinulle