Hyppää sisältöön

21-vuotias autoilija kaahasi 130 kilometrin tuntivauhtia kolmenkympin alueella Helsingissä – tilanne tallentui poliisin videolle

Poliisi tutkii tapausta törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Kuljettaja menetti kaahauksen myötä ajo-oikeutensa.

Kuvassa on Helsingin eteläinen kärki eli Jätkäsaari ja Hernesaari toukokuussa 2020.
Helsingin Hernesaarenrannan jalankulkijaliikenne on vilkasta. Ylikomisario Dennis Pastersteinin mukaan kyseisellä kadulla hurjastelu on valitettavan yleistä, vaikka alueella on 30 kilometrin tuntivauhdin rajoitus. Kuva: Silja Viitala / Yle
Rosa Lehtokari
Avaa Yle-sovelluksessa

21-vuotias kuljettaja ajoi eilen sunnuntai-iltana 130 kilometrin tuntivauhtia Helsingin Hernesaaressa kadulla, jonka rajoitus on 30 kilometriä tunnissa.

Helsingin poliisin ylikomisario, Helsingin liikennevalvontatoiminnon johtaja Dennis Pasterstein kertoo tapauksesta viestipalvelu Twitterissä. Kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

– Onneksi ei tapahtunut mitään onnettomuutta, mutta kun kaupunkialueella tuollaisia nopeuksia ajetaan, on ainekset aina vakaviin onnettomuuksiin, Pasterstein kertoo Ylelle.

Kaahaus tapahtui pitkällä suoralla Hernesaarenrannassa. Pasterstein kertoo, että kadulla on paljon jalankulkijoita, valo-ohjaamattomia suojateitä ja raskasta liikennettä.

– Valitettavasti koetaan, että tuossa Hernesaaren suoralla olisi turvallista kiihdytellä. Se ei ole missään nimessä sopiva paikka minkäännäköiseen poikkeamaan liikennesäännöistä, Pasterstein painottaa.

Helsingissä vastaavat kiihdytykset ovat silti melko harvinaisia, sillä kantakaupungissa ei yleensä ole mielekästä ajaa kovin paljoa sallittua nopeammin.

Pasterstein kertoo, että tapaus pisti silmään, sillä viikonloppuna kolme suunnilleen samanikäistä henkilöä kuoli liikenneonnettomuudessa Savonlinnassa.

Poliisi on alustavasti epäillyt, että tilannenopeudella olisi ollut vaikutusta Savonlinnan onnettomuudessa. Kyseistä onnettomuutta tutkitaan niin ikään törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena.

– Hetki Savonlinnan onnettomuuden jälkeen vastaavan ikäinen kuljettaja kiihdyttelee tuollaisiin nopeuksiin, niin se pistää miettimään, että asenteissa on parantamisen varaa, Pasterstein sanoo.

Törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta poliisi voi tapauksesta riippuen määrätä vähintään 30 päiväsakkoa ja vankeutta voidaan tuomita enimmillään kahdeksi vuodeksi.

Lisäksi ajokieltoa poliisi voi määrätä kolmesta kuukaudesta viiteen vuoteen.

Mitä ajatuksia aihe herättää? Voit keskustella aiheesta tiistaihin 2.8.2022 saakka.

Korjaus 1.8. kello 17.26: Kerroimme aiemmin, että Savonlinnan liikenneonnettomuudessa neljäs mukana ollut matkustaja olisi menehtynyt myöhemmin vammoihinsa sairaalassa. Poliisin mukaan onnettomuudessa menehtyi kuitenkin kolme henkilöä.

Lue myös:

Savonlinnan kuolonkolaria tutkitaan törkeänä liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksina

Kolme kuoli kolarissa Savonlinnassa – poliisi: Mitä ilmeisemmin tilannenopeus oli suuri

Liikennepsykologin mielestä nuorten miesten kaahailua vähätellään – riskinotolle liikenteessä löytyy syy aivoista

15–24-vuotiaiden liikenneturvallisuus on Suomessa alle EU:n tasoa – pitäisikö ikäpoikkeuslupaa tiukentaa?

Suosittelemme