Hyppää sisältöön

Tällainen on Putinin hehkuttama "ihmeellinen ase" oikeasti – asiantuntijat: Tsirkon-ohjuksilla tuskin mitään tekemistä Ukrainan sodan kanssa

Hypersooniset eli moninkertaista äänennopeutta lentävät ohjukset ovat nopeampia ja osuvat todennäköisemmin kohteeseensa kuin perinteiset ohjukset. Putinin mainostamien Tsirkonien tuhovoima on luultavasti edeltäjiään pienempi.

Venäjän laivasto saanee pian käyttöönsä uusia hypersoonisia ohjuksia
Venäjän laivasto saanee pian käyttöönsä uusia hypersoonisia ohjuksia
Greta Virranniemi

Venäjän presidentin Vladimir Putinin hehkuttamilla hypersoonisilla Tsirkon-ohjuksilla tuskin on mitään tekemistä Ukrainan sodan kanssa. Näin toteavat sekä Ulkopoliittisen instituutin tutkija Jyri Lavikainen että Maanpuolustuskorkeakoulun sotatekniikan laitoksen erikoistutkija Juha Honkonen.

Putin sanoi sunnuntaina, että Venäjän laivasto saa uusia hypersoonisia Tsirkon-risteilyohjuksia tulevina kuukausina.

– Uudet aseet on suunnattu ennen kaikkea pelotteeksi Yhdysvaltoja vastaan, Lavikainen toteaa.

Tarkoituksena on hänen mukaansa paitsi viestiä Yhdysvalloille Venäjän suorituskyvystä myös vakuuttaa omat kansalaiset siitä, että tilanne on hallinnassa.

– Venäjä on hyvin taitava tekemään mediatapahtumia isoista asejärjestelmistään. Kun katsomme, mitä kentällä Ukrainassa tapahtuu, niin siellähän on käyty perinteistä tykistösotaa ja käytetty paljon neuvostoaikaista kalustoa.

Mikä on hypersooninen ohjus?

Hypersooniset eli moninkertaisella äänennopeudella lentävät ohjukset ovat nopeampia ja osuvat todennäköisemmin kohteeseensa kuin perinteiset ohjukset.

Ylisooniset ohjukset lentävät yliäänennopeudella eli yli 340 metriä sekunnissa. Hypersooniset kulkevat yli viisinkertaisella äänennopeudella. Maanpinnalla se tarkoittaa ainakin 1 700 metriä sekunnissa, mutta äänennopeus laskee lentokorkeuden noustessa. Perinteiset alisooniset ohjukset lentävät äänennopeutta hitaampaa.

Pitkillä matkoilla ero on iso. Tsirkon lentää testien perusteella 450 kilometriä neljässä ja puolessa minuutissa. Tavallisella risteilyohjuksella samaan matkaan kuluu arviolta 30–35 minuuttia.

Nopeuden takia hypersoonisia aseita on vaikeampi torjua kuin perinteisiä.

– Nykyiset ohjustentorjuntaohjukset eivät kykene niin suuriin nopeuksiin. Tämä on ongelma torjunnan kannalta, Honkonen sanoo.

Torjunta on ongelmissa myös hypersoonisten ohjusten lentoradan takia.

Ne lentävät hyvin korkealla, jopa 30–40 kilometrissä. Muuten ilmanvastus olisi liian suuri ja estäisi pitkät kantamat. Perinteiset risteilyohjukset taas lentävät matalalla, parhaimmillaan vain muutamia metrejä merenpinnan yläpuolella.

– Hypersooniset ohjukset tulevat niin korkealta ja loppulähestyminen tulee niin jyrkästi, että niiden torjuminen on vaikeaa. Nykyiset valvontajärjestelmät eivät juuri näe suoraan ylöspäin, Honkonen sanoo.

Pienempi tuhovoima kuin perinteisessä ohjuksessa

Putin on kutsunut hypersoonisia Tsirkon-ohjuksia "ihmeellisiksi aseiksi". Todellisuudessa Tsirkonien tuhovoima on vastaavia perinteisiä ohjuksia pienempi, arvelee Honkonen.

Putinin hehkuttamat yliääniaseet laukaistaan Honkosen mukaan samasta kehikosta kuin nykyiset risteilyohjukset. Ne eivät siis voi poiketa ulkomitoiltaan edeltäjistään.

Ohjukseen mahtuu edeltäjiä vähemmän räjähdettä, koska hypersooninen vauhti vaatii tavallista enemmän polttoainetta, joka vie tilaa.

Tsirkon-risteilyohjukset lentävät jopa 8–9 kertaista äänennopeutta, ja Venäjän mukaan niiden kantama on tuhat kilometriä. Se taittuu alle kymmenessä minuutissa.

– Ohjusjärjestelmä on ilmeisesti suurin piirtein valmis käyttöön. Niillä on tehty puolenkymmentä onnistunutta koelaukausta, Honkonen kertoo.

Meritorjuntaohjuksia lähinnä USA:ta vastaan

Tsirkonit ovat meritorjuntaohjuksia. Ne on Honkosen mukaan suunniteltu tuhoamaan lentotukialusyhtymiä, joita on lähinnä Yhdysvalloilla.

Ukrainassa taistelut keskittyvät maalle. Venäjä on käyttänyt jonkin verran myös tavallisia meritorjuntaohjuksia. Honkosen mukaan Ukraina ei kuitenkaan ole pystynyt kovin hyvin torjumaan niitä.

– En pidä Tsirkonien käyttöä Ukrainassa todennäköisenä. Siihen ei ole oikein mitään syytä, Honkonen toteaa.

Jyri Lavikainen, Ulkopoliittisen instituutin tutkija katsoo kameraan.
Jyri Lavikaisen mukaan Venäjä haluaa ohjuspuheillaan kertoa lännelle, ettei kannata sekaantua liikaa sotaan Ukrainassa. "Se ei ole tosin ollut erityisen toimivaa, mutta he jatkavat sitä näköjään silti", hän sanoo. Kuva: Terhi Liimu / Yle

Venäjä on todennäköisesti käyttänyt yliääniaseita Ukrainan sodassa, uskovat molemmat asiantuntijat.

He pitävät todennäköisenä, että Venäjä todella iski hypersoonisella Kinzhal-ohjuksella maaliskuussa länsiukrainalaiseen ammusvarastoon.

– Iskulla pystyttiin testaamaan järjestelmän toimivuutta käytännössä, ja osoittamaan se myös Yhdysvalloille. Lisäksi ase on tarkempi kuin vanhat neuvostoaikaiset ohjukset. Jos oikeasti halutaan tuhota kohde, moderni ase on parempi, koska se osuu todennäköisemmin, Lavikainen toteaa.

Kinzhaleita on vaikeampi ohjata

Aiemmin otsikoihin nousseet Kinzhal-ohjukset ovat vielä Tsirkoneita nopeampia. Ne pystyvät kymmenkertaiseen äänennopeuteen. Ne ovat myös Tsirkoneita tuhovoimaisempia. Kinzhalissa on Honkosen mukaan ehkä jopa 500 kiloa räjähdettä, Tsirkonissa ehkä 100–200 kiloa.

Hypersooniset ohjukset eroavat myös toimintaperiaatteeltaan.

Tsirkon toimii suihkumoottorilla, joka on käytössä koko lennon ajan. Sen vuoksi laitetta voidaan ohjata sekä moottorilla että siivekkeillä.

Kinzhal taas toimii rakettimoottorilla, joka on käytössä vain murto-osan lentoajasta. Sen vuoksi sitä voidaan ohjata ainoastaan siivekkeillä.

– Se on vähemmän tehokasta kuin sekä siivekkeillä että moottorilla tapahtuva ohjaus, Honkonen summaa.

Sotakone kantaa yliääniohjusta.
Venäläinen hävittäjä kantaa Kinzhal-ohjusta voitonpäivän paraatin harjoituksissa toukokuussa. Venäjä on todennäköisesti käyttänyt Kinzhal-ohjusta Ukrainassa. Nyt presidentti Putin on puhunut hypersoonisista Tsirkon-ohjuksista. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

"Venäjä ei merkittävästi vahvistu"

Venäjällä tuskin riittää rahkeet tuottaa suuria määriä moninkertaista äänennopeutta kulkevia ohjuksia, arvelee Jyri Lavikainen. Niiden tuottaminen on hidasta erityisesti nyt, kun talouspakotteet rajoittavat sotateollisuuden tarvitsemien komponenttien tuontia Venäjälle.

Lavikaisen mukaan Venäjän uusimpien aseiden tarkoituksena on ylläpitää Venäjän suorituskykyä Yhdysvaltoja vastaan.

– Ei ole niin selvää, että jos uusi ohjus saadaan, se ammutaan heti johonkin ukrainalaiseen varastoon.

Kumpikaan asiantuntija ei myöskään usko, että hypersooniset aseet voisivat merkittävästi vaikuttaa sodan kulkuun Ukrainassa.

– Venäjä ei merkittävästi sotilaallisesti vahvistu siitä, että se saa joitakin hypersoonisia aseita käyttöönsä, Lavikainen toteaa.

Lue myös:

Putin puhui taas hypersoonisista ohjuksista laivaston juhlapäivänä: lupasi toimitusten alkavan lähikuukausina

Suosittelemme sinulle