Münchenin EM-viikko nähdään Ylen kanavilla 11.–21.8. Suorat lähetykset, kohokohdat, kisojen aikataulun, kiinnostavat uutiset ja puheenaiheet löydät Ylen kisasivulta.
Sini Uunila (o.s. Pöyry) napsi 90-luvun loppupuolella kaksi moukarinheiton nuorten EM-hopeaa ja jäi nuorten MM-kisoissa vain kolmen sentin päähän maailmanmestaruudesta. Aikuisten sarjassa Uunila säväytti jo vuosituhannen vaihteessa Sydneyn olympialaisissa. Tuolloin vapaaehtoista asepalvelusta suorittanut urheilija sijoittui finaalissa 12. sijalle.
Kahta vuotta myöhemmin Uunila oli yksi Suomen joukkueen onnistujista, kun hän sijoittui Münchenin EM-kisoissa viidenneksi. Tuo sijoitus jäi Uunilan parhaaksi aikuisten arvokisoissa, sillä seuraavissa EM-, MM- ja olympiakisoissa hänen urakkansa päättyi karsintaan. Se on kuitenkin yhä Suomen naisten paras arvokisasijoitus moukarissa.
Uunila lopetti uransa kymmenen vuotta sitten saavutettuaan ennen sitä seitsemän SM-kultaa, kolme hopeaa ja neljä pronssia sekä ennätyslukemikseen 69,16.
Urheilu-uransa jälkeen Uunila on mennyt uudelleen naimisiin ja kasvattanut kahta kouluikäistä lastaan Seinäjoella. Hänellä on myös virka Seinäjoen liikennepoliisissa, mutta hän on ollut viime syksystä asti sairauslomalla.
– Sairastuin leukemiaan eli verisyöpään. Olin syksyllä ja talvella tosi paljon sairaalassa, mutta nyt näyttää ihan hyvältä. Olen kotosalla, mutta vielä sairauslomalla, Uunila kertoi kuulumisiaan Yle Urheilulle.
Uunila on saanut pidettyä mielensä virkeänä ja leukemian tilanne näyttää paremmalta, vaikka kyseessä on vaikea ja herkästi uusiva sairaus. Uunila on tarkassa seurannassa, ja hänen vointinsa on "ihan ok".
– Minulla on ihan hyvä fiilis ja usko ollut koko ajan. Nautin siitä, että saan olla kotona ja touhuta lasten kanssa. Turha tätä on kauheasti murehtia eteenpäin.
"Mistähän Suomeen saataisiin kestävyysjuoksijoita?"
Münchenin EM-kisoista on kulunut jo 20 vuotta, mutta Sini Uunilalla on kisoista yhä paljon hyviä muistoja. Eikä pelkästään hyvän tuloksensa puolesta.
Uunila muistaa hyvin, miten Suomen joukkue majoittui vuoden 1972 Münchenin olympialaisiin tarkoitettuun olympiakylään. Kisoista oli tuolloin kulunut tasan 30 vuotta, mutta niin myös kisoissa tapahtuneesta terrori-iskusta.
Urheilijat miettivät, voisiko jotain tapahtua tälläkin kertaa, mutta turvatoimet olivat kisoissa erittäin hyvät.
Kun naisten moukarikisa oli ohi, Uunila kävi muiden joukkueen jäsenten kanssa katsomassa kisoja ja kannustamassa joukkuekavereita. Hän muistaa yhä hyvin myös eri lajien mitalistit.
Yksi tilaisuus on jäänyt hyvin Uunilan mieleen. Kisoja oli jäljellä enää miesten maraton, mutta Suomen joukkue piti jo päätöstilaisuutta.
– Jo edesmennyt Ilkka Kanerva kehui kovasti joukkuetta ja sanoi, että mistähän Suomeen saataisiin kestävyysjuoksijoita. Joku sieltä nousi seisomaan ja sanoi: maraton on puolivälissä ja Janne Holmen johtaa. Sieltä tuli sitten kultaa Suomeen, Uunila kertoi.
Ei jäänyt mitään jossiteltavaa
Sini Uunila oli Münchenin EM-kisojen aikaan 22-vuotias. Hänellä oli kuitenkin kokemusta arvokisakarsinnoista, mutta aikuisten sarjassa hän oli päässyt vain kerran aikaisemmin finaaliin.
Münchenissä Uunila tempaisi heti ensimmäisellään varsin pitkälle – mutta se meni niukasti ohi sektorin. Tämä ei kuitenkaan saanut häntä hermostumaan.
– En muista tarkasti muuta kuin että minulla oli hyvä fiilis siellä kisassa. Silloin kun heitto sujuu, niin se tuntuu myös helpolta. Useimmiten juuri ne pitkät heitot tahtovat mennä sektorista yli, Uunila kertoi.
– En ollut hermostunut, koska minulla oli vielä kaksi heittoa jäljellä.
Uunila myöntää, ettei hän aina onnistunut karsinnassa. Arvokisoissa hän sai kuitenkin aina lisävaihteen päälle ja heitettyä vähintään omalle, normaalille tasolleen.
Naisten moukarifinaali käytiin Münchenissä aamupäivällä. Uunilan mukaan oli hyvin tyypillistä, että naisten moukari heitettiin eri aikaan kuin muut lajit ja arvokisoissakin moukarifinaali saatettiin heittää ennen muita lajeja.
Moukarinaiset olivat tähän tottuneet, ja Uunilaa innosti lähinnä se, että hän pääsi heittämään maailman ja Euroopan parhaiden heittäjien kanssa. Finaalissa hän tosiaan sai maailman parhaat vastaansa, sillä tuon vuoden kolme parasta heittäjää nousivat myös EM-mitaleille.
Maailman ykkösnainen, Venäjän Olga Kuzenkova heitti kisaennätyksen 72,94 ja vei mestaruuden. Kakkosnainen, Puolan Kamila Skolimowska heitti 72,46 ja otti hopeaa. Maailmanlistan kolmonen, Ranskan Manuela Montebrun pystyi myös rikkomaan 72 metrin rajan neljän sentin turvin ja vei pronssimitalin.
Uunilan eteen kiilasi vielä Ranskan Florence Ezeh, joka heitti finaalissa ennätyksensä 68,03. Uunila heitti parhaansa 67,47 heti ensimmäisellä heitollaan ja teki varsin tasaisen sarjan 67,47 - 66,73 - 67,05 - 64,13 - 65,76 - 65,85.
– Kaikki mitalistit heittivät niin pitkälle, että en koskaan saanut heitettyä niin pitkälle. Ei jäänyt mitään jossiteltavaa. Neljänteen sijaan minun olisi pitänyt parantaa jo silloista ennätystäni (68,28), Uunila sanoi.
– Ihan en ennätykseen päässyt, mutta en jäänyt kovin kauaksikaan.
Kehitystä on pitänytkin tulla
Naisten moukarin taso on noussut parina kolmena viime vuotena niin kansainvälisesti kuin Suomessakin. Siinä missä 2000-luvun alkupuolen kärkiheittäjien, Sini Uunilan, Merja Korpelan ja Mia Puuskan (o.s. Strömmer) ennätykset kantoivat 69 metrin yli, tänä päivänä tarvitaan yli 70-metrinen kärkikahinoihin.
Tällä kaudella neljä suomalaisnaista – Krista Tervo, Silja Kosonen, Sara Killinen ja Suvi Koskinen – on rikkonut 70 metrin rajan ja Tervon SE-lukemat ovat kantaneet 74,40.
Uunila on seurannut naisten moukarin kehitystä iloisin mielin ja odottaa mielenkiinnolla, miten laji menee eteenpäin. Hän muistuttaa, että 20 vuodessa kehitystä on pitänytkin tulla, mutta erityisesti usean naisen vahva kehitys lämmittää hänen mieltään.
Uunila ei itse ole enää sen suuremmin lajin kanssa tekemisissä, mutta häntä koko uran ajan valmentanut isä Jarmo Pöyry valmentaa vielä jonkin verran.
– Häneltä kuulen heittäjien kuulumisia. Luen myös lehdistä ja katson jonkun kerran telkkarista kisoja. Arvokisat nyt ainakin seuraan aina, hän vakuutti.
Münchenin EM-kisalähetyksien yhteydessä esitetään juttusarja, jossa kerrotaan lisää vuoden 2002 suomalaisonnistujien kuulumisia. Juttusarjassa on haastateltu Uunilan lisäksi muun muassa Janne Holménia, Mikaela Ingbergiä, Markus Pöyhöstä ja Olli-Pekka Karjalaista.
Lue myös:
Silja Kososelle, 19, historiallisen kova suoritus MM-moukarissa – "Onhan tämä ihan uskomatonta"
Krista Tervon "salainen toive" toteutui Portugalissa – moukari lensi uusiin SE-lukemiin